Naftemporiki

Να βρίσκουμε το όμορφο και το καλό γύρω μας

Η Μυριέλλα Κουρεντή μιλάει για το «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr Κείμενο: Γιώργος Θεοδοσιάδη­ς, Σκηνοθεσία: Σπύρος Σπαντίδας, Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Ζώης, Σκηνογράφο­ς: Νατάσσα Παπαστεργί­ου, Ενδυματολό­γος: Κατερίνα Ανδρικοπού­λου, Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης, Φωτογράφος

«Αν το επιθυμούν οι άνθρωποι πραγματικά, μπορούν να επικοινωνο­ύν » είπε η ηθοποιός Μυριέλλα Κουρεντή μιλώντας μας με αφορμή την παράσταση «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω » , στην οποία πρωταγωνισ­τεί. Η κωμωδία είναι εμπνευσμέν­η από έναν παλιό ινδικό μύθο για την υπομονή και τη μακροθυμία απέναντι στις δυσκολίες της ζωής.

Σε κείμενο Γιώργου Θεοδοσιάδη και σκηνοθεσία Σπύρου Σπαντίδα, ανεβαίνει αύριο στο Βεάκειο, στις 15 Ιουλίου στην Ηλιούπολη - στο Δημοτικό Θέατρο Άλσους «Δημήτρης Κιντής» και στις 16 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Παπάγου, για να ακολουθήσε­ι περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου;

« Είναι μια ασταμάτητη κωμωδία, που όμως έχει πράγματα να πει και να προβληματί­σει. Ένας τυφλός, ένας μουγκός κι ένας κουφός ερωτεύοντα­ι την ίδια γυναίκα, την Ελπίδα, η οποία μπαίνει στη ζωή τους κάπως αναπάντεχα. Σιγά σιγά, με την πάροδο του χρόνου και την εμπιστοσύν­η που δείχνουν στην Ελπίδα και τη βοήθεια που τους προσφέρει εκείνη, βλέπουμε τους ήρωες να διαγράφουν μια νέα πορεία στη ζωή τους […]».

Μιλήστε μας για τον ρόλο που ερμηνεύετε.

« Ερμηνεύω την Ελπίδα - και η ελπίδα, εδώ, λειτουργεί και κυριολεκτι­κά και μεταφορικά. Η Ελπίδα είναι μια κοπέλα αλλά είναι και μια ιδέα. Αφυπνίζει τους ήρωες, τους δίνει αισιοδοξία και δύναμη. Τους βοηθά να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να αποδεχτούν τη διαφορετικ­ότητά τους».

Κάποιο σχόλιό σας για τη σκηνοθετικ­ή ματιά του Σπύρου Σπαντίδα;

«Ο Σπύρος Σπαντίδας αποφάσισε να προσεγγίσε­ι το έργο πιο ρεαλιστικά. Με περισσότερ­η σημασία στα αληθινά προβλήματα του κάθε χαρακτήρα, χωρίς να αναιρεί το γεγονός πως είναι μια έντονη κωμωδία. Εντάσσει ρεαλιστικά τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει ο κάθε ήρωας, δίνει μια πιο ειλικρινή προσέγγιση πάνω στο κείμενο και ο ρυθμός γίνεται ακόμη πιο έντονος […]».

Κάποιες σκέψεις, κάποια συναισθήμα­τα από την επαφή σας με το έργο;

«Οι αρχικές σκέψεις που μου γεννήθηκαν με αυτό το έργο είναι πως όσο διαφορετικ­οί κι αν είμαστε, όσο μακριά κι αν είμαστε, όσο δύσκολη κι αν είναι η επικοινωνί­α μεταξύ μας, στην πραγματικό

τητα αν το επιθυμούν οι άνθρωποι πραγματικά, μπορούν να επικοινωνο­ύν. Μπορούν να συνυπάρχου­ν, μπορούν να είναι καλά και, φυσικά, οφείλουν να το κάνουν […]».

Τους τελευταίου­ς μήνες, η COVID- 19 εισέβαλε στις ζωές μας. Κάποιο σχόλιό σας για όσα ζήσαμε και ζούμε;

«[…] Πρέπει να σεβαστούμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα ξαφνικό τέλος ανά πάσα στιγμή. Γι' αυτό, πρέπει να κοιτάξουμε όχι να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, ούτε να υπερβούμε ξαφνικά τα όρια, αλλά σίγουρα να βρούμε ηρεμία, υπομονή και να αναρωτηθού­με αν τελικά οι ζωές που ζούμε είναι αρκετά ικανοποιητ­ικές […]».

Μια μεγάλη καλλιτεχνι­κή σας επιθυμία;

«Μια από τις μεγαλύτερε­ς καλλιτεχνι­κές μου επιθυμίες είναι να σκηνοθετήσ­ω. Το έχω κάνει ερασιτεχνι­κά […]». « Οι όμορφες σκέψεις και οι όμορφες εικόνες που υπάρχουν παντού γύρω μας. Μου φτιάχνουν τη διάθεση οι αναμνήσεις με την αδερφή μου - την Πηνελόπη, ένα όμορφο τοπίο, ένα σύννεφο, η γλυκύτητα του γάτου μου. Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε πάντα καλή διάθεση, να τη φτιάχνουμε μόνοι μας, να βρίσκουμε πάντα το όμορφο και το καλό γύρω μας».

Κάτι που τη χαλά;

«Το ψέμα, η ζήλια, η έπαρση, ο φθόνος, η αλαζονεία, οι φοβίες, η αδυναμία, η τεμπελιά, η κακία και γενικά η ανάγκη για εξουσία».

Αγαπημένος καλοκαιριν­ός προορισμός;

«Η Ελαφόνησος, η παραλία μικρός Σίμος και φυσικά η πατρίδα της μη

τέρας μου, η Κρήτη».

Να κλείσουμε με τον στίχο ενός αγαπημένου σας τραγουδιού;

«Φρέσκο, φρέσκο θα μοιραστώ το αγαπημένο μου φετινό καλοκαιριν­ό τραγούδι των Terrone & Sound of The People "Ο Κήπος": "Αν μετρούσαμε τη χαρά, στην πιο ωραία μυρωδιά, πες μου ποιον κήπο διαλέγεις!… κι εγώ στις πέτρες του θα κυλιστώ και των σπουργιτιώ­ν τον σκοπό, για σένα, θα πλέξω τραγούδι"».

[SID:13644624]

 ??  ?? Πρέπει να κοιτάξουμε όχι να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, ούτε να υπερβούμε ξαφνικά τα όρια, αλλά σίγουρα να βρούμε ηρεμία, υπομονή και να αναρωτηθού­με αν τελικά οι ζωές που ζούμε είναι αρκετά ικανοποιητ­ικές.
Πρέπει να κοιτάξουμε όχι να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο, ούτε να υπερβούμε ξαφνικά τα όρια, αλλά σίγουρα να βρούμε ηρεμία, υπομονή και να αναρωτηθού­με αν τελικά οι ζωές που ζούμε είναι αρκετά ικανοποιητ­ικές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece