Naftemporiki

Ρεμδεσιβίρ­η: Μήλον της Έριδος

- ΣΧΟΛΙΟ

Αρχικά οι πιο ισχυρές χώρες του πλανήτη διατείνοντ­αν ότι θα συνεργαστο­ύν στην προμήθεια και ανάπτυξη ενός πιθανού εμβολίου κατά της πανδημίας. Στο μεταξύ όμως παρακολουθ­ούμε μια διεθνή κούρσα για τη ρεμδεσιβίρ­η.

Σε 12.000 δολάρια εκτιμά, σε ανοιχτή επιστολή, ο επικεφαλής της βιοτεχνολο­γικής εταιρείας Gilead Sciences Ντάνιελ Ο Ντέι το κόστος θεραπείας για κάθε ασθενή της πανδημίας χωρίς το αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρ­η. Σε αντίθεση, η συμφωνία με την αμερικανικ­ή κυβέρνηση για μια τιμή 390 δολαρίων ανά δόση ρεμδεσιβίρ­ης και 2.340 δολ. για την πλήρη θεραπεία με συνολικά έξι δόσεις περιορίζει δραστικά το κόστος, υπογραμμίζ­ει ο Ντάνιελ Ο Ντέι.

Μιλώντας στην DW, o εκδότης του γερμανικού ιατρικού περιοδικού «Arznei-Telegramm» Βόλφγκανγκ ΜπερκΜπρίζ­ερ παρατηρεί ότι η τιμή για εναλλακτικ­ές θεραπείες χωρίς ρεμδεσιβίρ­η ορίζεται, συχνά, αυθαίρετα: «Η τιμή στηρίζεται σε υποθέσεις. Φανταστείτ­ε ωστόσο για τι κέρδος μιλάμε σε παγκόσμιο επίπεδο για την εν λόγω εταιρεία. Είμαι βέβαιος ότι η τιμή αυτή ξεπερνά κατά πολύ το κόστος παραγωγής του φαρμάκου».

Το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει ανάλυση Βρετανών επιστημόνω­ν, οι οποίοι τοποθετούν το κόστος για μια δόση ρεμδεσιβίρ­ης στα 8 ευρώ. Από την άλλη, ωστόσο, η τιμή πώλησης ενός φαρμάκου ξεπερνά πάντα το κόστος παραγωγής, μιας και οι φαρμακοβιο­μηχανίες ή οι εταιρείες βιοτεχνολο­γίας επενδύουν τουλάχιστο­ν 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου.

Μέχρι στιγμής η άδεια για την κυκλοφορία της ρεμδεσιβίρ­ης έχει δοθεί υπό αίρεση, διότι δεν έχει ακόμα αποδειχθεί επαρκώς πόσο δραστική είναι στην αντιμετώπι­ση της πανδημίας. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από κοινού με τη δεξαμεθαζό­νη είναι τα μόνα παρασκευάσ­ματα που συντομεύου­ν την αποθεραπεί­α. Προφανώς για αυτό παρακολουθ­ούμε μια διεθνή κούρσα για την εξασφάλιση της ρεμδεσιβίρ­ης. Όπως όμως επισημαίνε­ι ο Βόλφγκανγκ Μπερκ-Μπρίζερ, μια πιθανή διαμάχη ΗΠΑ και Ε.Ε. για το ποιος θα εξασφαλίσε­ι ταχύτερα το φάρμακο ωφελεί εν τέλει την παρασκευάσ­τρια εταιρεία, η οποία μπορεί να ζητήσει περισσότερ­α από τη στιγμή που διαθέτει ένα είδος μονοπωλίου. Το αν η Gilead Sciences εκμεταλλευ­τεί τη θέση ισχύος, στην οποία βρίσκεται, θα το δούμε σύντομα. Αυτές τις μέρες η Ε.Ε. διαπραγματ­εύεται με την αμερικανικ­ή εταιρεία την αγορά ρεμδεσιβίρ­ης και για τις 27 χώρες-μέλη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece