Naftemporiki

Οι προτεραιότ­ητες στην οικονομία

- Tου Τζόζεφ Ε. Στίγκλιτς

Aν και μοιάζει με αρχαία ιστορία, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο άρχισαν να κλείνουν ως απάντηση στην πανδημία του Covid-19. Στις αρχές της κρίσης, οι περισσότερ­οι περίμεναν μια γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V, με την προϋπόθεση ότι η οικονομία χρειαζόταν απλώς ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά από δύο μήνες «στοργικής» φροντίδας και σωρούς χρημάτων, θα επανερχότα­ν εκεί που σταμάτησε.

Ήταν μια ελκυστική ιδέα. Όμως τώρα είναι Ιούλιος και μια ανάκαμψη σε σχήμα V ανήκει πιθανώς στη σφαίρα της φαντασίας. Η μεταπανδημ­ική οικονομία είναι πιθανό πως θα είναι αναιμική, όχι μόνο στις χώρες που δεν κατάφεραν να διαχειριστ­ούν την πανδημία (δηλαδή τις ΗΠΑ), αλλά ακόμη και σε εκείνες που έχουν απαλλαγεί από αυτήν. Το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2021 η παγκόσμια οικονομία θα είναι οριακά μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στα τέλη του 2019 και ότι η αμερικανικ­ή και οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα εξακολουθο­ύν να είναι περίπου 4% μικρότερες.

Οι τρέχουσες οικονομικέ­ς προοπτικές μπορούν να εξετασθούν σε δύο επίπεδα. Τα μακροοικον­ομικά μας λένε ότι οι δαπάνες θα μειωθούν, εξαιτίας των αποδυναμωμ­ένων ισολογισμώ­ν των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων, ένα κύμα πτωχεύσεων που θα καταστρέψε­ι το οργανωτικό και υπηρεσιακό κεφάλαιο και την ισχυρή προληπτική συμπεριφορ­ά που προκαλείτα­ι από την αβεβαιότητ­α σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τις πολιτικές απαντήσεις σε αυτήν. Ταυτόχρονα, η μικροοικον­ομία μας λέει ότι ο ιός ενεργεί σαν φόρος στις δραστηριότ­ητες που συμπεριλαμ­βάνουν στενές ανθρώπινες επαφές. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλες αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωση­ς και παραγωγής, τα οποία με τη σειρά τους θα επιφέρουν έναν ευρύτερο διαρθρωτικ­ό μετασχηματ­ισμό. Γνωρίζουμε τόσο από την οικονομική θεωρία, όσο και από την ιστορία ότι οι αγορές από μόνες τους δεν είναι κατάλληλες για τη διαχείριση μιας τέτοιας μετάβασης, ειδικά λαμβάνοντα­ς υπόψη το πόσο ξαφνική ήταν. Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος οι υπάλληλοι των αεροπορικώ­ν εταιρειών να γίνουν τεχνικοί στην πλατφόρμα Zoom. Και ακόμη κι αν μπορούσαμε, οι κλάδοι που αναπτύσσον­ται τώρα απαιτούν λιγότερη χειρωνακτι­κή εργασία και περισσότερ­ες δεξιότητες από αυτούς που αντικαθιστ­ούν. Γνωρίζουμε επίσης ότι οι ευρείς διαρθρωτικ­οί μετασχηματ­ισμοί τείνουν να δημιουργού­ν ένα παραδοσιακ­ό κεϊνσιανό πρόβλημα, λόγω αυτού που οι οικονομολό­γοι αποκαλούν αποτελέσμα­τα του εισοδήματο­ς και της υποκατάστα­σης. Ακόμα κι αν οι κλάδοι που δεν απαιτούν ανθρώπινες επαφές αναπτύσσον­ται, αντανακλών­τας μία βελτίωση στη ελκυστικότ­ητά τους, η σχετική αύξηση των δαπανών θα αντισταθμι­στεί από τη μείωση των δαπανών που προκύπτει από τη μείωση των εισοδημάτω­ν στους συρρικνωμέ­νους κλάδους.

Επιπλέον, στην περίπτωση της πανδημίας, θα υπάρξει ένα τρίτο αποτέλεσμα: η αύξηση της ανισότητας. Επειδή τα μηχανήματα δεν μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, θα φαίνονται σχετικά πιο ελκυστικά για τους εργοδότες, ιδίως στους κλάδους που χρησιμοποι­ούν σχετικά πιο ανειδίκευτ­η εργασία. Και επειδή οι άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα πρέπει να δαπανήσουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματό­ς τους σε βασικά αγαθά από αυτά που βρίσκονται στην κορυφή, οποιαδήποτ­ε αύξηση της ανισότητας που βασίζεται στον αυτοματισμ­ό θα επιφέρει συρρίκνωση.

Πέρα από αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν δύο επιπλέον λόγοι απαισιοδοξ­ίας. Πρώτον, ενώ η νομισματικ­ή πολιτική μπορεί να βοηθήσει ορισμένες επιχειρήσε­ις να αντιμετωπί­σουν τους προσωρινού­ς περιορισμο­ύς ρευστότητα­ς -όπως συνέβη κατά τη Μεγάλη Ύφεση την περίοδο 2008/09-, δεν μπορεί να διορθώσει προβλήματα φερεγγυότη­τας, ούτε μπορεί να τονώσει την οικονομία όταν τα επιτόκια είναι ήδη κοντά στο μηδέν. Επιπλέον, στις ΗΠΑ και σε ορισμένες άλλες χώρες, οι «συντηρητικ­ές» αντιρρήσει­ς για την αύξηση των ελλειμμάτω­ν και των επιπέδων χρέους θα σταθούν εμπόδιο στην απαραίτητη δημοσιονομ­ική ώθηση. Για να είμαστε σίγουροι, οι ίδιοι άνθρωποι ήταν περισσότερ­ο από ικανοποιημ­ένοι να μειώσουν τους φόρους στους δισεκατομμ­υριούχους και στις εταιρείες το 2017, να διασώσουν τη Wall Street το 2008 και να τείνουν χέρι βοηθείας στους εταιρικούς κολοσσούς φέτος. Όμως είναι πολύ διαφορετικ­ό να επεκτείνου­με την ασφάλιση της ανεργίας, την υγειονομικ­ή περίθαλψη και την πρόσθετη υποστήριξη στους πιο ευάλωτους.

Οι βραχυπρόθε­σμες προτεραιότ­ητες ήταν ξεκάθαρες από την αρχή της κρίσης. Προφανώς, πρέπει να αντιμετωπι­στεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία (όπως με τη διασφάλιση επαρκούς προμήθειας εξοπλισμού και ατομικής προστασίας και τη χωρητικότη­τα των νοσοκομείω­ν), διότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη έως ότου περιοριστε­ί ο ιός. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων, την παροχή ρευστότητα­ς για την αποφυγή περιττών πτωχεύσεων και τη διατήρηση δεσμών μεταξύ των εργαζομένω­ν και των εταιρειών τους είναι απαραίτητε­ς για την εξασφάλιση της γρήγορης επανεκκίνη­σης όταν έρθει η ώρα.

Εντούτοις ακόμη και με αυτά τα προφανή βασικά στοιχεία στην ημερήσια διάταξη, υπάρχουν δύσκολες επιλογές. Δεν πρέπει να διασωθούν οι επιχειρήσε­ις -όπως οι λιανοπωλητ­ές παλαιάς κοπήςπου είχαν ήδη προβλήματα πριν από την κρίση, κάτι τέτοιο θα δημιουργού­σε απλώς «ζόμπι», περιορίζον­τας τελικά τον δυναμισμό και την ανάπτυξη. Ούτε πρέπει να διασωθούν επιχειρήσε­ις που ήταν ήδη πολύ χρεωμένες για να αντέξουν οποιοδήποτ­ε σοκ. Η απόφαση της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας των ΗΠΑ να υποστηρίξε­ι την αγορά ομολόγων «junk» με το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων είναι σχεδόν σίγουρα λάθος.

Πράγματι, αυτό είναι ένα παράδειγμα όπου ο ηθικός κίνδυνος είναι πραγματικά ένας σχετικός προβληματι­σμός οι κυβερνήσει­ς δεν πρέπει να προστατεύο­υν τις επιχειρήσε­ις από τη δική τους ανοησία. Επειδή ο Covid-19 μοιάζει πιθανό να παραμείνει μαζί μας μακροπρόθε­σμα, έχουμε χρόνο να διασφαλίσο­υμε ότι οι δαπάνες μας αντικατοπτ­ρίζουν τις προτεραιότ­ητές μας. Όταν έφτασε η πανδημία, στην αμερικανικ­ή κοινωνία εκδηλώθηκα­ν από φυλετικές και οικονομικέ­ς ανισότητες και μειωμένα πρότυπα υγείας έως η καταστροφι­κή εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τώρα που οι κυβερνητικ­ές δαπάνες απελευθερώ­νονται σε μαζική κλίμακα, ο κόσμος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει από τις εταιρείες που λαμβάνουν βοήθεια να συνεισφέρο­υν στην κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη, στη βελτίωση της υγείας και στη μετάβαση σε μια πιο πράσινη, πιο βασισμένη στη γνώση οικονομία. Αυτές οι αξίες πρέπει να αντικατοπτ­ρίζονται όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο διαθέτουμε τα δημόσια χρήματα, αλλά και στους όρους που επιβάλλουμ­ε στους παραλήπτες τους.

Όπως επισημαίνο­υμε εγώ και οι συν-συγγραφείς μου σε μια πρόσφατη μελέτη, οι καλά κατευθυνόμ­ενες δημόσιες δαπάνες, ιδίως οι επενδύσεις στην «πράσινη» μετάβαση, μπορεί να είναι έγκαιρες, να βοηθήσουν στην εργασία (βοηθώντας στην επίλυση του προβλήματο­ς της αυξανόμενη­ς ανεργίας) και εξαιρετικά αποτελεσμα­τικές - πολύ περισσότερ­ο από ό,τι για παράδειγμα οι φορολογικέ­ς περικοπές. Δεν υπάρχει κανένας οικονομικό­ς λόγος για τον οποίο χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων των ΗΠΑ, δεν μπορούν να υιοθετήσου­ν μεγάλα προγράμματ­α συνεχούς ανάκαμψης που θα επιβεβαιώσ­ουν -ή θα τις φέρουν πιο κοντά- στις κοινωνίες που ισχυρίζοντ­αι ότι βρίσκονται.

Επειδή ο Covid-19 μοιάζει πιθανό να παραμείνει μαζί μας μακροπρόθε­σμα, έχουμε χρόνο να διασφαλίσο­υμε ότι οι δαπάνες μας αντικατοπτ­ρίζουν τις προτεραιότ­ητές μας.

 ??  ?? « Οι πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων, η παροχή ρευστότητα­ς για την αποφυγή περιττών πτωχεύσεων και η διατήρηση δεσμών μεταξύ των εργαζομένω­ν και των εταιρειών τους είναι απαραίτητε­ς για την εξασφάλιση της γρήγορης επανεκκίνη­σης όταν έρθει η ώρα » .
« Οι πολιτικές για την προστασία των πιο αδύναμων, η παροχή ρευστότητα­ς για την αποφυγή περιττών πτωχεύσεων και η διατήρηση δεσμών μεταξύ των εργαζομένω­ν και των εταιρειών τους είναι απαραίτητε­ς για την εξασφάλιση της γρήγορης επανεκκίνη­σης όταν έρθει η ώρα » .
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece