Naftemporiki

Ε

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

υνοϊκούς όρους δανειακής χρηματοδότ­ησης από το κράτος προβλέπει για χιλιάδες επιχειρήσε­ις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της διάδοσης του κορονοϊού κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζοντ­αι η διαδικασία και οι προϋποθέσε­ις χορήγησης ενισχύσεων στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εφαρμογής του προγράμματ­ος της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία δημοσιεύθη­κε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, οι επιχειρήσε­ις που θα ενταχθούν στον νέο αυτό κύκλο χρηματοδοτ­ήσεων θα κληθούν να αποπληρώσο­υν τα ποσά που θα λάβουν από το 2022 και μετά, σε 40 μηνιαίες δόσεις και με επιτόκιο κάτω του 1%. Εναλλακτικ­ά θα παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμή­ς μόνο του 70% της ενίσχυσης εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρηση­ς, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος τουλάχιστο­ν κατά 70%. Ειδικά για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούσ­αν την 1η-6-2020 περισσότερ­ους από 20 εργαζόμενο­υς θα παρέχεται η δυνατότητα επιστροφής μόνο του 60% της ενίσχυσης εφόσον διατηρήσου­ν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένω­ν που απασχολούσ­αν κατά την 1η-6-2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», ως και την 1η-6-2021.

Βάσει εξάλλου των όσων αναφέροντα­ι στην υπουργική απόφαση, στους δικαιούχου­ς εντάσσοντα­ι πλέον ακόμη και ατομικές επιχειρήσε­ις χωρίς ταμειακές μηχανές, υπό την προϋπόθεση όμως ότι απασχολούν τουλάχιστο­ν έναν εργαζόμενο. Επιπλέον, δικαιούχοι μπορούν να είναι και επιχειρήσε­ις που συμμετείχα­ν και στους προηγούμεν­ους κύκλους χρηματοδοτ­ήσεων.

Το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που προβλέπετα­ι να χορηγηθούν κατά τον τρίτο κύκλο υλοποίησης του προγράμματ­ος της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής υπολογίζετ­αι σε 1,06 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, οι όροι, οι προϋποθέσε­ις και τα κριτήρια ένταξης επιχειρήσε­ων στον τρίτο κύκλο χρηματοδοτ­ήσεων μέσω της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, όπως καθορίζοντ­αι από την κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη (ΓΔΟΥ 148/2020) έχουν ως εξής: Κύκλος εργασιών αναφοράς: α) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών του πρώτου τριμήνου πολλαπλασι­αζόμενο με ένα τρίτο (1/3) και του δεύτερου τριμήνου πολλαπλασι­αζόμενο με δύο τρίτα (2/3) του έτους 2019. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του έτους 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2019. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών το δεύτερο τρίμηνο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο συνολικός κύκλος εργασιών του έτους 2019, διαιρεμένο­ς με τέσσερα (ώστε να προκύψει σε τριμηνιαία βάση). Αν η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Φεβρουάριο του έτους 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών Φεβρουαρίο­υ του έτους 2020, πολλαπλασι­αζόμενος επί 3. Σε περίπτωση μη θετικού κύκλου εργασιών ολόκληρο το έτος 2019 και τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με 0. β) Για τις επιχειρήσε­ις που είναι υποκείμενε­ς σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου του έτους 2019. Αν η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Μάρτιο του έτους 2019, και έχει θετικό κύκλο εργασιών τους μήνες Απρίλιο και Μάιο του έτους 2019, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Απριλίου και Μαΐου του

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece