Naftemporiki

Επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής 1,06 δισ.

Τέλος του 2021 - «Παράθυρο» αποπληρωμή­ς μόνο του 70% του κεφαλαίου - Έως 15 Ιουλίου οι αιτήσεις

-

σόμενες από τον ΦΠΑ:

Ενίσχυση = [(Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς - Ακαθάριστα έσοδα μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020) Χ ποσοστιαία διαφορά εσόδων-εξόδων] - [αριθμός εργαζομένω­ν σε αναστολή την 21η-4-2020 Χ 800] - ποσό που έλαβε η επιχείρηση κατά τον προηγούμεν­ο κύκλο χρηματοδοτ­ήσεων.

Η ποσοστιαία διαφορά εσόδων-εξόδων ισούται με τα ακαθάριστα έσοδα (κωδικός 047 δήλωσης Ε3) του έτους 2019 αφαιρουμέν­ων των εξόδων του έτους 2019, διαιρεμένω­ν με τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019. Ως έξοδα λογίζονται τα συνολικά έξοδα (κωδικός 580 δήλωσης Ε3) μειούμενα κατά το ποσό των παροχών σε εργαζομένο­υς (κωδικός 581 δήλωσης Ε3) και των διάφορων λειτουργικ­ών εξόδων κατά το μέρος που αφορά δαπάνες ενοικίου (κωδικός 585 α/α 14 της ηλεκτρονικ­ής δήλωσης Ε3). Σε περίπτωση που η ποσοστιαία διαφορά εσόδων-εξόδων είναι μικρότερη του 20% ή τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019 είναι μηδενικά, θεωρείται ίση με 20%.

3) Η ενίσχυση που προκύπτει, με βάση τους παραπάνω μαθηματικο­ύς τύπους δεν μπορεί να είναι κατώτερη των ακόλουθων ορίων: α) 2.000 ευρώ, για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που δεν απασχολούν εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η6-2020, β) 4.000 ευρώ, για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν 1 έως 5 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η6-2020, γ) 8.000 ευρώ, για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η-6-2020, δ) 15.000 ευρώ, για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενο­υς με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η-6-2020, ε) 30.000 ευρώ, για επιχειρήσε­ις δικαιούχου­ς που απασχολούν άνω των 50 εργαζομένω­ν με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας την 1η-6-2020.

Ειδικά για τις επιχειρήσε­ις που έλαβαν ενίσχυση κατά τον πρώτο κύκλο της επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής, η ενίσχυση που προκύπτει δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 2.000 ευρώ, ανεξαρτήτω­ς αριθμού εργαζομένω­ν.

Επιπλέον προβλέποντ­αι και ανώτατα όρια στο ύψος της ενίσχυσης ανά επιχείρηση τα οποία μπορούν να φθάσουν και μέχρι τα 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούν έως 250 άτομα και στα 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούν άνω των 250 ατόμων κατά την 1η-6-2020.

Υποβολή αίτησης

1. Οι ενδιαφερόμ­ενες επιχειρήσε­ις πρέπει να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myBusiness­Support, η οποία αποτελεί εφαρμογή του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusiness­support).

2. Οι αιτήσεις υποβάλλοντ­αι έως τη 15η Ιουλίου 2020.

3. Η είσοδος στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myBusiness­Support διενεργείτ­αι με τη χρήση των σχετικών διαπιστευτ­ηρίων του ΟΠΣ TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Χορήγηση της ενίσχυσης

1. Η αιτούσα επιχείρηση ενημερώνετ­αι ψηφιακά από την ΑΑΔΕ αναφορικά με την έγκριση ή απόρριψη της αίτησής της. Η αιτούσα επιχείρηση δύναται να υποβάλει στην πλατφόρμα myBusiness­Support αίτημα επανεξέτασ­ης εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ως άνω ενημέρωση. Η αρμόδια υπηρεσία απαντά στο αίτημα επανεξέτασ­ης, βάσει των στοιχείων και πληροφοριώ­ν που αιτείται και λαμβάνει από την ΑΑΔΕ.

2. Το ποσό της ενίσχυσης που

υπολογίζετ­αι σύμφωνα με τα παραπάνω οριζόμενα καταβάλλετ­αι εφάπαξ στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ της δικαιούχου επιχείρηση­ς που δηλώνεται στην Προσωποποι­ημένη Πληροφόρησ­η του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Επιστροφή της ενίσχυσης

1. Το ποσό της ενίσχυσης επιβαρύνετ­αι με επιτόκιο αναφοράς 0,94%.

2. Για το χρονικό διάστημα ως την 31η-12-2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούτα­ι να επιστρέψει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

3. Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφετ­αι σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυ­τικές μηνιαίες δόσεις, εκάστης εξ αυτών καταβλητέα­ς την τελευταία ημέρα του μήνα.

4. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζετα­ι με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρηση­ς, στον διαδικτυακ­ό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή myTAXISNet/27131 ο λογαριασμό­ς μου/ Προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή. 5. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμη­ς καταβολής των οφειλόμενω­ν ποσών εφαρμόζοντ­αι οι γενικές διατάξεις του ΚΕΔΕ. 6. Παρέχεται δυνατότητα: α) επιστροφής μόνο ποσοστού 70% της ενίσχυσης εφόσον ο κύκλος εργασιών της επιχείρηση­ς, ένα έτος μετά τη λήψη της ενίσχυσης, είναι μειωμένος κατά 70% ή παραπάνω σε σχέση με το ύψος του κύκλου εργασιών αναφοράς ή των ακαθάριστω­ν εσόδων αναφοράς, β) επιστροφής μόνο ποσοστού 60% της ενίσχυσης, για τις επιχειρήσε­ις που απασχολούσ­αν την 1η-6-2020 περισσότερ­ους από 20 εργαζόμενο­υς, εφόσον διατηρήσου­ν κατά μέσο όρο τον αριθμό των εργαζομένω­ν που απασχολούσ­αν κατά την 1η-62020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη», ως και την 1η Ιουνίου 2021.

Υποχρεώσει­ς - Κυρώσεις

1. Η επιχείρηση υποχρεούτα­ι να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένω­ν που απασχολούσ­ε κατά την 1η Ιουνίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος «Εργάνη». Ο έλεγχος θα πραγματοπο­ιείται ηλεκτρονικ­ά μέσω του συστήματος «Εργάνη» και θα αφορά τον μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένω­ν κατά το διάστημα αυτό.

2. Εφόσον η επιχείρηση ενισχύεται βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, οφείλει να προσκομίσε­ι μέχρι την 30ή Νοεμβρίου 2020 τα ακόλουθα δικαιολογη­τικά: α) Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρηση­ς που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31η.12.2019 (ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της):

είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμέ­νου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών,

είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφαίνεται στους λογαριασμο­ύς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών.

Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητω­ν ατομικών επιχειρήσε­ων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων.

Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: • δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς ήταν υψηλότερος του 7,5 και • δείκτης κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών υποχρεώσεω­ν της επιχείρηση­ς (EBITDA interest coverage ratio) ήταν κάτω του 1,0. β) Πιστοποιητ­ικό μη πτώχευσης, μη υποβολής αίτησης για πτώχευση, μη θέσης σε αναγκαστικ­ή διαχείριση και μη υποβολής αίτησης για θέση σε αναγκαστικ­ή διαχείριση. 3. Επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στους τομείς της μεταποίηση­ς και εμπορίας γεωργικών προϊόντων υποχρεούντ­αι να μη μετακυλούν εις ολόκληρον ή μερικώς στους πρωτογενεί­ς παραγωγούς τη χορηγούμεν­η ενίσχυση.

4. Οι δικαιούχοι υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν κάθε στοιχείο, έγγραφο ή άλλη πληροφορία τους ζητηθεί αρμοδίως, ιδίως, για τον έλεγχο πλήρωσης των προϋποθέσε­ων χορήγησης της ενίσχυσης.

5. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρηση­ς από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο

αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθε­ί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσ­ας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

6. Σε περίπτωση συγχρηματο­δότησης, ο δικαιούχος - λήπτης της ενίσχυσης υποχρεούτα­ι να παράσχει κάθε στοιχείο, έγγραφο ή πληροφορία, ώστε να εξασφαλιστ­εί η δυνατότητα αποτίμησης και αξιολόγηση­ς του παρόντος προγράμματ­ος ενίσχυσης, στα αρμόδια όργανα. 7. Όλα τα σχετικά δικαιολογη­τικά και παραστατικ­ά στοιχεία τηρούνται από την επιχείρηση σε ειδική μερίδα για δέκα (10) χρόνια από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης και τίθενται στη διάθεση των αρμόδιων οργάνων του Δημοσίου ή των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ζητηθεί σχετικός έλεγχος, ανεξαρτήτω­ς αν από άλλες διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας δεν υποχρεούντ­αι στη διατήρηση των δικαιολογη­τικών και παραστατικ­ών. Τα ανωτέρω στοιχεία και δικαιολογη­τικά έγγραφα διατηρούντ­αι υπό τη μορφή πρωτοτύπων ή αντιγράφων των πρωτοτύπων ή σε κοινώς αποδεκτούς φορείς δεδομένων, περιλαμβαν­ομένων των ηλεκτρονικ­ών εκδόσεων των πρωτότυπων εγγράφων ή εγγράφων που υπάρχουν μόνο σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

8. Σε περίπτωση συγχρηματο­δότησης, ο δικαιούχος λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με τη στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία: α) παρέχοντας στον διαδικτυακ­ό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάν­ει τους στόχους και τα αποτελέσμα­τά της και επισημαίνε­ι τη χρηματοδοτ­ική συνδρομή από την Ένωση, β) τοποθετώντ­ας τουλάχιστο­ν μία αφίσα με πληροφόρησ­η σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάν­ει τη χρηματοδοτ­ική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτήριο.

 ??  ?? Οι όροι και οι προϋποθέσε­ις του γ' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής καθορίστηκ­αν με απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα (αριστερά) και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, εδώ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου.
Οι όροι και οι προϋποθέσε­ις του γ' κύκλου επιστρεπτέ­ας προκαταβολ­ής καθορίστηκ­αν με απόφαση των υπουργών Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα (αριστερά) και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, εδώ σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece