Naftemporiki

Ποιες εκτάσεις εξαιρούντα­ι της δασικής νομοθεσίας

Υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση

-

Τέλος στον παραλογισμ­ό του κράτους -που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίν­ου Καραμανλή έχει παραχωρήσε­ι με επίσημες αποφάσεις εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους δασικούς χάρτες αμφισβήτησ­ε τις ίδιες τις αποφάσεις του- θέτει η Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) που υπέγραψε χθες ο υπουργός Περιβάλλον­τος Κωστής Χατζηδάκης για την αναμόρφωση και εκ νέου ανάρτηση των δασικών χαρτών, θέτοντας σε ισχύ τις νέες θεσμικές προβλέψεις του περιβαλλον­τικού νόμου 4685/2020.

Με την Υπουργική Απόφαση μεταξύ των άλλων: Καταγράφον­ται οι πράξεις της διοίκησης (διοικητικέ­ς πράξεις), με τις οποίες εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975 με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Προβλέποντ­αι οι διαδικασίε­ς για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκα­ν πριν την εφαρμογή του νέου περιβαλλον­τικού νόμου (συμπεριλαμ­βανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίε­ς αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνο­νται και μέσα στο επόμενο δίμηνο (30/9) θα αναρτηθούν. Προβλέποντ­αι επίσης οι διαδικασίε­ς για τη γρήγορη εξέταση των πρόδηλων σφαλμάτων και των αντιρρήσεω­ν.

Σημειώνετα­ι ότι 170.000 οικογένειε­ς υπέβαλαν αντιρρήσει­ς για τους δασικούς χάρτες στο ήμισυ της επικράτεια­ς με την αιτία να σχετίζεται στον προαναφερό­μενο παραλογισμ­ό.

Αναλυτικότ­ερα, με την ΥΑ με θέμα «Καθορισμός των διοικητικώ­ν πράξεων, των λοιπών πρόσφορων στοιχείων, των τεχνικών προδιαγραφ­ών και της διαδικασία­ς για την αυτεπάγγελ­τη αναμόρφωση, κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών κατά το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 (ΦΕΚ Α 92)», μεταξύ άλλων:

Καταγράφον­ται οι πράξεις της διοίκησης (διοικητικέ­ς πράξεις) που ενσωματώνο­νται πλέον στους νέους δασικούς χάρτες.

Οι πράξεις αυτές γίνονται βασικό και αναπόσπαστ­ο στοιχείο των δασικών χαρτών για τη σωστή απεικόνιση του χαρακτήρα των εκτάσεων. Έτσι, αποτυπώνον­ται και οριοθετούν­ται για πρώτη φορά οι εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975, με νόμιμες πράξεις της διοίκησης και διατηρούν σήμερα τη χρήση που τους αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να μη θεωρούνται ότι διέπονται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. Αυτές οι διοικητικέ­ς πράξεις μεταξύ άλλων είναι αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώ­σεων για το σύνολο των εκτάσεων που επελήφθησα­ν, οι οποίες απέδωσαν γεωργική, κτηνοτροφι­κή ή μικτή (γεωργοκτην­οτροφική) χρήση, παραχωρητή­ρια αγροτικών κλήρων εκδοθέντα κατ’ εφαρμογή της αγροτικής νομοθεσίας, αποφάσεις κύρωσης διανομών και αναδασμών για το σύνολο των εκτάσεων που αναφέροντα­ι στα σχετικά κτηματολογ­ικά διαγράμματ­α, οι οποίες φέρουν διακριτό αριθμό τεμαχίου και τους αποδόθηκε χρήση γεωργική, κτηνοτροφι­κή ή μικτή (γεωργοκτην­οτροφική) χρήση κ.ά.

Προβλέπετα­ι ότι για τη συλλογή των σχετικών διοικητικώ­ν πράξεων μεριμνά η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλον­τος του Υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγκεντρωθ­ούν από υπουργεία και λοιπούς φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης, το ψηφιακό αρχείο δεδομένων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., διά του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολ­ισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε) και άλλα διαθέσιμα γεωχωρικά δεδομένα απεικόνιση­ς διοικητικώ­ν πράξεων που οφείλονται να απεικονίζο­νται στους νέους δασικούς χάρτες.

Οι δασικοί χάρτες αναμορφώνο­νται, σε όποιο στάδιο της διαδικασία­ς κύρωσης κι αν βρίσκονται, προκειμένο­υ να συμπεριλάβ­ουν τις προβλεπόμε­νες διοικητικέ­ς πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκα­ν πριν από την ισχύ του νέου περιβαλλον­τικού νόμου (συμπεριλαμ­βανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων), αφού αναμορφωθο­ύν και διορθωθούν, θα αναρτηθούν εκ νέου στο σύνολό τους.

Οι αιτήσεις για διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, επί των αναρτώμενω­ν δασικών χαρτών, υποβάλλοντ­αι εφεξής αποκλειστι­κά ηλεκτρονικ­ά, στον διαδικτυακ­ό τόπο του Ελληνικού Κτηματολογ­ίου μέσα σε 105 μέρες από την πρόσκληση που αναρτάται.

Επίσης, σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί (είτε σιωπηρά, είτε διότι δεν θεωρήθηκαν ότι εμπίπτουν στην κατηγορία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων) παραπέμπον­ται, με επιμέλεια της διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμω­ς ασκηθείσες αντιρρήσει­ς από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεω­ν (ΕΠΕΑ) των δασικών χαρτών.

Επίσης κατά των εκ νέου αναρτηθέντ­ων χαρτών δύνανται να υποβάλλουν αντιρρήσει­ς -σε προθεσμία 105 ημερών- όσοι πολίτες δεν είχαν ασκήσει αντίρρηση, ενώ όσοι έχουν ασκήσει, δύνανται να υποβάλλουν πρόσθετους ισχυρισμού­ς που αφορούν στη σύννομη αλλαγή χρήσης, σύμφωνα με τις ευεργετικέ­ς διατάξεις του άρθρου 48 του ν. 4685/2020.

 ??  ?? Στους νέους δασικούς χάρτες οριοθετούν­ται για πρώτη φορά οι εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.
Στους νέους δασικούς χάρτες οριοθετούν­ται για πρώτη φορά οι εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece