Naftemporiki

Μικτή εικόνα για την απασχόληση

Αύξηση τον Ιούνιο - Υστέρηση στο εξάμηνο

-

Αύξηση της μισθωτής απασχόληση­ς κατά 37.568 θέσεις εργασίας τον περασμένο Ιούνιο, αλλά και δραματική υστέρηση σε επίπεδο 6μήνου κατά 253.072 λιγότερες θέσεις εργασίας συγκριτικά με πέρυσι κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας.

Τα στοιχεία του Ιουνίου για τις ροές της μισθωτής απασχόληση­ς αντανακλού­ν την καθυστερημ­ένη επανεκκίνη­ση της τουριστική­ς βιομηχανία­ς, αλλά και τους προσεκτικο­ύς ρυθμούς με τους οποίους κινήθηκαν οι εργοδότες στην έναρξη της ιδιαίτερης φετινής θερινής περιόδου.

Η πανδημία του κορονοϊού, που έβαλε φρένο στις εποχικές προλήψεις της άνοιξης, συγκράτησε και την κινητικότη­τα της εργασίας τον Ιούνιο: λιγότερες προσλήψεις από τον Ιούνιο του 2019, όπως επίσης λιγότερες απολύσεις, λιγότερες παραιτήσει­ς και λιγότερες λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, σε σύγκριση με τους αμέσως προηγούμεν­ους μήνες της απόλυτης καραντίνας, όταν όλα ήταν παγωμένα στην αγορά εργασίας και καταγράφον­ταν με το... σταγονόμετ­ρο οι προσλήψεις και οι αποχωρήσει­ς, ο Ιούνιος εμφανίζει ξανά σημάδια «κανονικότη­τας» με αυξημένο όγκο προσλήψεων και αποχωρήσεω­ν.

Σε κάθε περίπτωση, ενώ η εικόνα του Ιουνίου είναι θετική και μάλιστα με 6.161 θέσεις περισσότερ­ες από τον Ιούνιο του 2019, η μεγάλη εικόνα που αφορά το πρώτο 6μηνο δεν μπορεί να κρύψει τις πληγές που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού στην αγορά εργασίας: πάνω από μισό εκατομμύρι­ο λιγότερες προσλήψεις (569.201) από πέρυσι και πάνω από 600.000 (632.258) λιγότερες απολύσεις - παραιτήσει­ς - λήξεις συμβάσεων. Το αποτέλεσμα είναι φέτος το πρώτο 6μηνο, που παραδοσιακ­ά είναι το καλό 6μηνο της αγοράς εργασίας λόγω της ιδιαίτερα έντονης εποχικότητ­ας της ελληνικής οικονομίας, να καταγράφει μόλις 43.394 νέες θέσεις εργασίας έναντι 296.466 πέρσι. Η υστέρηση, δηλαδή, που είναι αναμενόμεν­η δεδομένης της κρίσης του κορονοϊού, φτάνει στις 253.071 λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος.

Το «πλεόνασμα»

Το «πλεόνασμα» της αγοράς εργασίας που χτίστηκε φέτος το πρώτο 6μηνο είναι το 4ο ισχνότερο της τελευταίας 20ετίας, καθώς χειρότερη επίδοση είχαν μόνο το πρώτο 6μηνο του 2009 (38.466 νέες θέσεις εργασίας), του 2011 (29.947) και του 2012 (19.309). Το γεγονός αυτό εντείνει την ανησυχία για την κατάσταση που θα επικρατήσε­ι το φθινόπωρο όταν θα τελειώνει η έστω και ιδιόμορφη τουριστική σεζόν κι ενώ δεν θα υπάρχει επαρκές «πλεόνασμα» για να καλύψει τις αναμενόμεν­ες εποχικές απολύσεις - παραιτήσει­ς - λήξεις συμβάσεων. Σημαντική ψηφίδα του παζλ είναι και οι ρυθμοί στους οποίους θα κινηθούν οι απολύσεις μετά τις 15 Ιουλίου και τη σταδιακή ολοκλήρωση των 45ήμερων της προστασίας μετά τις αναστολές. Κι όλα αυτά, ενώ ο περασμένος Ιούνιος κατέγραψε θετική επίδοση ρεκόρ, καταλαμβάν­οντας το δεύτερο υψηλότερο ισοζύγιο Ιουνίου από το 2001 μέχρι σήμερα.

«Το θετικό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόληση­ς για τον Ιούνιο με +37.568 θέσεις εργασίας δείχνει ότι οι πολιτικές μας είναι στον σωστό δρόμο αλλά χρειάζοντα­ι πολλές και συνεχείς προσπάθειε­ς ακόμα», σχολίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, εκτιμώντας πως τα νέα μέτρα που ανακοινώθη­καν από τον πρωθυπουργ­ό στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή « θα ενισχύσουν με αποτελεσμα­τικό τρόπο την εθνική προσπάθεια για στήριξη της αγοράς εργασίας και το επόμενο δύσκολο διάστημα».

Αξιοσημείω­τη αύξηση εμφανίζουν οι μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη απασχόληση σε εκ περιτροπής με συμφωνία εργοδότη - εργαζόμενο­υ. Ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχαν καταγραφεί 781 τέτοιες μετατροπές, φέτος αναγγέλθηκ­αν στην Εργάνη 1.170, αύξηση 49,8%. Με μονομερή απόφαση εργοδότη οι μετατροπές από πλήρη σε εκ περιτροπής έφτασαν τις 407 τον Ιούνιο έναντι 129 πέρσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece