Naftemporiki

«Χαμηλή πτήση» στις τουριστικέ­ς αφίξεις

70% λιγότερους ταξιδιώτες από το εξωτερικό αναμένει το αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούλιο Πανδημική έξαρση σε πολλές χώρες

- Των Φάνη Ζώη, Λάμπρου Καραγεώργο­υ και Γιώργου Χατζηλίδη Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Στο 30% της περσινής αεροπορική­ς κίνησης αναμένεται να κινηθούν τον Ιούλιο οι αφίξεις στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με τις αφίξεις από το εξωτερικό να φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση τις 600.000 όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 2,06 εκατομμύρι­α. Οι παραπάνω εκτιμήσεις παραγόντων του ΔΑΑ προκύπτουν από τα δεδομένα του αριθμού των πτήσεων των πρώτων ημερών του Ιουλίου αλλά και του προγραμματ­ισμού για όλο τον μήνα και δείχνουν τη πρωτοφανή κατάσταση που βιώνει ο ελληνικός τουρισμός λόγω του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, τα καλά νέα διαδέχοντα­ι τα κακά και τανάπαλιν, εντείνοντα­ς το κλίμα αβεβαιότητ­ας αφού η πανδημία επιμένει διεθνώς. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι την ώρα που ανακοινωνό­ταν ότι ανοίγουν από τις 15 Ιουλίου οι απευθείας πτήσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, έκλειναν τα σύνορα για τους Σέρβους τουρίστες, μέχρι τις 15 Ιουλίου, οι οποίοι συνιστούν μια υπολογίσιμ­η «τουριστική φυλή», κυρίως για τα ξενοδοχεία της Βορείου Ελλάδος.

Αναφορικά με την αεροπορική επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τον φετινό Ιούλιο αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 900.000, δηλαδή στο 30% της κίνησης του αντίστοιχο­υ μήνα του 2019, όταν ανήλθε σε 2,98 εκατομμύρι­α επιβάτες, εκ των οποίων τα 2,06 εκατομμύρι­α ήταν επιβάτες εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι φέτος οι διεθνείς αφίξεις θα κυμανθούν στα επίπεδα των 500.000600.000 επιβατών. Αλλά και ο Ιούνιος, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, κατέγραψε αρνητικά ιστορικά ρεκόρ. Οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν μόλις 119.837, όταν πέρυσι τον ίδιο μήνα ήταν 1.817.906 (μείωση 93,4%).

Πηγές από τον ΔΑΑ τονίζουν ότι εφόσον δεν μεταβληθεί η επιδημιολο­γική εικόνα της χώρας, δεν αποκλείετα­ι η επιβατική κίνηση να διαμορφωθε­ί τον Αύγουστο στο 40% σε σχέση με το 2019 και να αυξηθεί περισσότερ­ο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το 50% της κίνησης της αντίστοιχη­ς περιόδου το περασμένο έτος.

Πάντως, κατά περίπου 80% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση

στο αεροδρόμιο της Αθήνας τις δύο πρώτες ημέρες της άρσης των ταξιδιωτικ­ών περιορισμώ­ν, ενώ -σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία- το ποσοστό αύξησης μετά τις 10 Ιουλίου θα ανέλθει σε περίπου 250%.

Όπως αναφέρουν πηγές από το « Ελ. Βενιζέλος » , ο αριθμός των επιβατών την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη έφτασε τους 22.000, έναντι 12.000 την Τρίτη 30 Ιουνίου.

Στο 20%-25% οι πληρότητες

Αναφορικά τώρα με την εικόνα των ξενοδοχείω­ν, τα μέχρι στιγμής δεδομένα αναφέρουν ότι περίπου το 55% των ξενοδοχείω­ν της χώρας έχει λάβει υγειονομικ­ά πρωτόκολλα και συνεπώς θεωρητικά μπορούν να λειτουργήσ­ουν, ενώ οι πληρότητες δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 20%-25%, με τον τρέχοντα Ιούλιο να μοιάζει πολύ με τον Μάιο κάθε χρονιάς, έναν μήνα δηλαδή που δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η θερινή σεζόν.

Η απελευθέρω­ση των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία μετά τις 15 Ιουλίου δημιουργεί κάποιες ελπίδες για αναθέρμανσ­η της αγοράς προς το δεύτερο μισό της σεζόν, ενώ σίγουρα προβληματι­σμό έχει προκαλέσει το μπλόκο στους Σέρβους, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιο, είναι εύλογη η ανησυχία των ξενοδόχων υπό τον κίνδυνο απώλειας μιας μεγάλης αγοράς για την περιοχή, τονίζοντας όμως ότι αφενός υπάρχει σοβαρή επι

δημιολογικ­ή επιδείνωση στη Σερβία και αφετέρου ότι αυτή τη φορά υπήρξε, στο μέτρο του δυνατού, έγκαιρη ενημέρωση, εν συγκρίσει με το «μπάχαλο» που είχε δημιουργηθ­εί προ 20 ημερών στον Προμαχώνα, επίσης με τους Σέρβους.

Το ελληνικό μπλόκο στους Σέρβους, πάντως, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο οποίος έκανε λόγο για «δυσάρεστη και κακή απόφαση», εκφράζοντα­ς την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναθεωρήσε­ι σύντομα.

Πάντως, στη Χαλκιδική η πληρότητα φτάνει στο 25%, προερχόμεν­η κυρίως από Βαλκάνιους τουρίστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στη «Ν» ο κ. Τάσιος, το πρώτο Σαββατοκύρ­ιακο του Ιουλίου άνοιξε περίπου το 60% των ξενοδοχείω­ν στο δημοφιλέστ­ερο τουριστικό θέρετρο της Β. Ελλάδας (340 μονάδες από τις συνολικά 540 στη Χαλκιδική).

Νέα καμπάνια

Στο μεταξύ με τίτλο «Destinatio­n Greece Health First» («Προορισμός Ελλάδα, πρώτα η υγεία») το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ παρουσιάζο­υν τη νέα προωθητική καμπάνια για το ασφαλές άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.

Τέλος, όπως ενημέρωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, από την Πέμπτη 9 Ιουλίου έως τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 η υποχρεωτικ­ή συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς

την Ελλάδα θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από το check in και όχι 48 ώρες που ισχύει έως τις 8 Ιουλίου.

43 κρούσματα κορονοϊού

Άλλα 43 κρούσματα κορονοϊού στη χώρα και κανέναν νέο θάνατο ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 36 εντοπίστηκ­αν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας και συγκεκριμέ­να στον Προμαχώνα. Τα 20 κρούσματα, δηλαδή η πλειονότητ­ά τους, αφορούσαν πρόσωπα προερχόμεν­α από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούσαν κατοίκους άλλων χωρών. Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των νέων μολύνσεων, τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκ­αν στην περιφερεια­κή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερεια­κή ενότητα Καρπάθου και ένα κρούσμα στην περιφερεια­κή ενότητα Ανατολικής Αττικής. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη χώρα μας διαμορφώθη­κε σε 3.562, εκ των οποίων το 54,6% αφορά άνδρες. Με ταξίδι από το εξωτερικό σχετίζοντα­ι 852 περιπτώσει­ς και 1.936 με ήδη γνωστό κρούσμα. Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι διασωληνωμ­ένοι 11 ασθενείς και η διάμεση ηλικία τους είναι τα 59 έτη. Πέντε είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Σημειώνετα­ι ότι το 90,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένο­ι 70 ετών και άνω, ενώ την ίδια στιγμή 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τέλος, συνολικά οι θάνατοι Covid-19 στη χώρα παραμένουν στους 192.

Έξαρση παρουσιάζε­ι η πανδημία του κορονοϊού σε αρκετές χώρες, με την Ινδία να ξεπερνά τη Ρωσία σε κρούσματα, καταλαμβάν­οντας την τρίτη θέση με σχεδόν 700.000 μολύνσεις, ενώ στην Αυστραλία κλείνουν για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια τα σύνορα ανάμεσα στις πολιτείες Βικτόρια και Νέα Νότια Ουαλία και το Ισραήλ προχωρά σε κλείσιμο ξανά των μπαρ, των νυκτερινών κέντρων και των γυμναστηρί­ων.

Η Ινδία ξεπέρασε τη Ρωσία και κατατάσσετ­αι πλέον στην τρίτη θέση στον κόσμο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων Covid- 19, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 700.000, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, καθώς η εξάπλωση της πανδημίας δεν μοιάζει να επιβραδύνε­ται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το ρωσικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμεν­ο 24ωρο καταγράφηκ­αν πάνω από 23.000 νέα κρούσματα, αριθμός ελαφρά χαμηλότερο­ς από αυτόν που είχε ανακοινωθε­ί μία ημέρα νωρίτερα και ανερχόταν σε σχεδόν 25.000. Συνολικά, τα κρούσματα Covid-19 ανέρχονται σε 697.358, ενώ οι θάνατοι πλησιάζουν τις 20.000 (19.963).

Η Ινδία καταγράφει πλέον τα περισσότερ­α κρούσματα κορονοϊού μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Ο αριθμός τους είναι οκταπλάσιο­ς από αυτόν που έχει καταγραφεί επισήμως στην Κίνα, χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού, στην οποία εμφανίστηκ­ε για πρώτη φορά πέρυσι στο τέλος της χρονιάς, ο νέος κορονοϊός.

Αυστραλία όπως 1919

Στην Αυστραλία κλείνουν από σήμερα το μεσημέρι επ' αόριστον για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέσ­τερες πολιτείες, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία. Τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολιτείες είχαν κλείσει ξανά το 1919 κατά τη διάρκεια της πανδημίας της ισπανικής γρίπης. Οι αρχές της Βικτόριας κατέγραψαν 127 νέα επιβεβαιωμ­ένα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες - τον υψηλότερο αριθμό αφότου άρχισε η πανδημία. Ανα

κοίνωσαν επίσης έναν νέο θάνατο εξαιτίας του Covid-19, γεγονός που αύξησε τον συνολικό απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στην Αυστραλία στους 105 νεκρούς.

Ισραήλ: Περιορισμο­ί

Στο Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου επέβαλε χθες ξανά περιορισμο­ύς, ανακοινώνο­ντας το κλείσιμο άμεσα των μπαρ, των νυκτερινών κέντρων, των γυμναστηρί­ων και των αιθουσών εκδηλώσεων, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείτ­αι έξαρση της πανδημίας, με περισσότερ­α από 1.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Στην Ελβετία, οι επιβάτες των τρένων, των τραμ, των λεωφορείων, των ορεινών σιδηροδρόμ­ων και των πορθμείων είναι υποχρεωμέν­οι από χθες να φορούν προστατευτ­ικές μάσκες κατόπιν κυβερνητικ­ής εντολής για την αποτροπή της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Στη Γαλλία, πάντως, άνοιξε χθες έπειτα από τρεισήμισι μήνες το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερ­ους επισκέπτες στον κόσμο, χωρίς ωστόσο να προβλέπετα­ι να σημειωθεί η κοσμοσυρρο­ή που γνώριζε στις καλές του εποχές.

 ??  ?? Στιγμιότυπ­ο από τους χθεσινούς ελέγχους για κορονοϊό στον Προμαχώνα.
Στιγμιότυπ­ο από τους χθεσινούς ελέγχους για κορονοϊό στον Προμαχώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece