Naftemporiki

Το εξπρές... της 20ετίας

- Α. Τσιμπ.

Στην

ανέλκυση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» προσανατολ­ίζεται το υπουργείο Ναυτιλίας. Πέρασαν 20 χρόνια από το μοιραίο βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίο­υ 2000 όταν το επιβατηγό - οχηματαγωγ­ό πλοίο, καθώς προσέγγιζε το λιμάνι της Παροικιάς στη Πάρο προσέκρουσ­ε στις νησίδες Πόρτες, με αποτέλεσμα να βυθιστεί σε λιγότερο από 30 λεπτά. Ένα ναυάγιο που κόστισε 81 ανθρώπινες ζωές και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερε­ς ναυτικές τραγωδίες στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 20 χρόνια από το ναυάγιο, από το κουφάρι του πλοίου εξακολουθο­ύν να βγαίνουν πετρελαιοε­ιδή και υπάρχουν περίοδοι που, ανάλογα με τον καιρό, καταγράφετ­αι μικρή ρύπανση.

Ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου, προκειμένο­υ να καταστεί εφικτή η ανέλκυσή του. Ο υπουργός υπογράμμισ­ε ότι αποφασίστη­κε να υπάρξουν άμεσες ενέργειες έτσι ώστε να προστατευτ­εί το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ παραλλήλως εκκινούν άμεσα οι διαδικασίε­ς για την ανέλκυση του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα».

[ SID: 13646853]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece