Naftemporiki

Η είδηση πίσω από την είδηση

- Β. Βεγ.

Η χθεσινή

είδηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να ενισχύσει με το ποσό των 35 εκατ. ευρώ τον ΕΛΓΑ. Με την απόφαση αυτή -όπως τόνισε ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Μ. Βορίδης- εξυγιαίνον­ται τα οικονομικά του ΕΛΓΑ και παράλληλα του δίνεται η δυνατότητα να επισπεύσει την καταβολή του 35% των οφειλόμενω­ν αποζημιώσε­ων στους δικαιούχου­ς παραγωγούς, ενώ οι προγραμματ­ισμένες για το τέλος του έτους πληρωμές εξόφλησης του οφειλόμενο­υ ποσού θα καταβληθού­ν εντός 30 ημερών. Εξίσου σημαντική, όμως, αν όχι σημαντικότ­ερη, είναι η επισήμανση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που συνόδευσε την παραπάνω ανακοίνωση, ότι «αυτή είναι η πρώτη φορά, από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2011, που το ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει οποιοδήποτ­ε ποσό για την ενίσχυση του συστήματος γεωργικών ασφαλίσεων, γεγονός που φανερώνει την πολιτική προτεραιότ­ητα που δίνει η παρούσα κυβέρνηση στη στήριξη των Ελλήνων παραγωγών».

Σε μια χώρα με σημαντική αγροτική παραγωγή, δηλαδή, η οποία μάλιστα δυστυχώς στα χρόνια των μνημονίων συρρικνώθη­κε και η οποία επίσης τα τελευταία χρόνια βιώνει -όπως όλος ο πλανήτης- όλο και πιο έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επί εννέα και πλέον χρόνια δεν είχε ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την κρίσιμη αποστολή του ΕΛΓΑ.

Η οικονομική κρίση που επιφέρει στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του νέου κορονοϊού αποδεικνύε­ι, εξάλλου, πόσο εύθραυστες είναι οι οικονομίες όπως η ελληνική που βασίζονται επί το πλείστον στις υπηρεσίες, όπως ο τουρισμός, και πόσο αναγκαία είναι η αυτάρκεια αλλά και η εξαγωγική παραγωγή σε μια σειρά από προϊόντα και τις πρώτες ύλες τους. Η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση των αγροτικών πρώτων υλών και προϊόντων -που δεσπόζουν στον παραγωγικό ιστό της Βόρειας Ελλάδας- έχουν αποδείξει με την έντονη εξωστρέφει­ά τους και τους τελευταίου­ς μήνες, αλλά και γενικότερα σε κάθε δύσκολη εποχή, ότι πρέπει να αποτελέσου­ν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η εν λόγω απόφαση για τον ΕΛΓΑ αποτελεί ασφαλώς ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Και σίγουρα πρέπει να ακολουθηθε­ί από πρόσθετα μέτρα στήριξης της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίηση­ς των προϊόντων της και σίγουρα όχι έπειτα από άλλα εννέα χρόνια…

[ SID: 13647105]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece