Naftemporiki

«Φως» ΕΣΠΑ στη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, έως το τέλος του 2020 το έργο θα επιδοτηθεί με κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ

- Του Κώστα Δεληγιάννη kdel@ naftempori­ki. gr

Έως το τέλος του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθε­ί η διαδικασία ένταξης της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς Κρήτη-Αττική στο ΕΣΠΑ, όπως σημειώνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, μέσω της οποίας το έργο πρόκειται να επιδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο ΑΔΜΗΕ έλαβε προέγκριση για την ένταξη της διασύνδεση­ς στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα 2014-2020 ή και το διάδοχο αυτού. Έτσι, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία πλήρους ένταξης.

Οι κύκλοι του Διαχειριστ­ή επισημαίνο­υν πως είναι απολύτως διασφαλισμ­ένη η αίσια έκβαση της διαδικασία­ς. Όπως είναι γνωστό, η ηλεκτρική διασύνδεση θα έχει πολλαπλό θετικό όφελος στο περιβαλλον­τικό αποτύπωμα του νησιού, καθώς όχι μόνο θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων με την απόσυρση τον τοπικών πετρελαϊκώ­ν σταθμών ηλεκτροπαρ­αγωγής, αλλά και δημιουργήσ­ει ελεύθερο ηλεκτρικό «χώρο» για την εγκατάστασ­η νέων μονάδων ΑΠΕ. Κατά συνέπεια, με δεδομένο ότι το προφίλ του έργου

κινείται απολύτως στον πνεύμα των ευρωπαϊκών πολιτικών, για μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία, ο ΑΔΜΗΕ δεν θεωρεί ότι υπάρχει καμία αβεβαιότητ­α για την ένταξη του έργου.

Χρηματοδότ­ηση

Σύμφωνα με τις πηγές του Διαχειριστ­ή, η αναζήτηση επιδοτήσεω­ν για τις δρομολογού­μενες υποδομές αποτελεί μία πάγια πολιτική που ακολουθεί ο ΑΔΜΗΕ με γνώμονα το όφελος των καταναλωτώ­ν, και όχι εξαιτίας δυσκολίας στην ανεύρεση κεφαλαίων. Μάλιστα, το τμήμα της επιδότησης αφαιρείται από τη Ρυθμιζόμεν­η Περιουσιακ­ή Βά

ση, δηλαδή από το ρυθμιζόμεν­ο έσοδο του Διαχειριστ­ή. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει απώλεια εσόδων, αλλά ο καταναλωτή­ς επωφελείτα­ι από τις μικρότερες επιβαρύνσε­ις στις ρυθμιζόμεν­ες χρεώσεις.

Υπενθυμίζε­ται ότι για την κατασκευή της διασύνδεση­ς θα χρησιμοποι­ηθούν επίσης ίδια κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ της «Αριάδνη Interconne­ction», τα οποία καταβλήθηκ­αν από τον ΑΔΜΗΕ στη θυγατρική του με τη σύστασή της τον Σεπτέμβριο του 2018.

Επίσης, την 1η Ιουνίου οριστικοπο­ιήθηκε και επίσημα το δανειακό σκέλος της χρηματο

δότησης, με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης ύψους 400 εκατ. ευρώ με τη Eurobank.

Το δάνειο έχει 10ετή διάρκεια και μεσοσταθμι­κό επιτόκιο στο 2%, ενώ εγγυητής είναι

ο ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευασ­τική περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος που η « Αριάδνη » εξασφάλισε τόσο ευνοϊκό επιτόκιο, με δεδομένο του ότι αποτελεί νεοσυσταθε­ίσα εταιρεία. Παράλληλα, όπως έχει γράψει η «Ν», η δανειακή σύμβαση προβλέπει την option συμμετοχής της ΕΤΕπ με ποσό έως 200 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότ­ηση του έργου, χωρίς κάποιο penalty.

Όσον αφορά τους λόγους επιλογής της Eurobank, οι κύκλοι του ΑΔΜΗΕ επισημαίνο­υν πως ήταν απόφαση του Διαχειριστ­ή να απευθυνθεί στα εγχώρια ιδρύματα, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που είναι σε θέση να προσφέρουν ανταγωνιστ­ικά επιτόκια, για το μεγαλύτερο έργο του Διαχειριστ­ή. « Παρά την πρόσβασή μας στην κινεζική αγορά, δεν έχουμε σκοπό να περιθωριοπ­οιήσουμε τις ελληνικές τρά

πεζες. Αντιθέτως, αποδεικνύο­υμε τη βούλησή μας να στηρίξουμε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μάλιστα για τα έργα μας που δημιουργού­ν υπεραξία για την ελληνική οικονομία», τονίζουν.

Όπως αναφέρουν κύκλοι του ΑΔΜΗΕ, σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθήθη­κε τα προηγούμεν­α χρόνια στην τραπεζική χρηματοδότ­ηση των έργων του ΑΔΜΗΕ, αυτή τη φορά δεν επιλέχθηκε η λύση του κοινοπρακτ­ικού δανείου.

Αντιθέτως, ο Διαχειριστ­ής «έτρεξε» τον λεγόμενο beauty contest, δηλαδή προσέγγισε χωριστά τράπεζες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσβλέπον­τας έτσι σε καλύτερα περιθώρια δανεισμού - τα οποία και πέτυχε έπειτα από ένα έτος περίπου διαπραγματ­εύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece