Naftemporiki

Μέτρα για ενίσχυση των κατασκευασ­τών εξοπλισμού ναυτιλίας

Πρόταση στην Ε.Ε. προανήγγει­λε ο Γ. Πλακιωτάκη­ς

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Πολιτικές για την ενίσχυση των κατασκευασ­τών ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν το πρόγραμμα για τη χρηματοδότ­ηση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομία­ς για τον κλάδο των κατασκευασ­τών ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Αποκαλυπτι­κός ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς, μιλώντας στη διαδικτυακ­ή παρουσίαση της έρευνας του ΙΟΒΕ για τον κλάδο της κατασκευής ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού στη χώρα μας. Εκτός από το πρόγραμμα που ανακοίνωσε και το οποίο γίνεται σε συνεργασία με τους φορείς - HEMEXPO Έλληνες Κατασκευασ­τές Ναυτιλιακο­ύ Εξοπλισμού, της ΕΒΙΔΙΤΕ - Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιώ­ν Διαστημική­ς Τεχνολογία­ς και Εφαρμογών και του ΣΕΚΕΕ - Σύνδεσμος Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος, ο υπουργός έθεσε και πάλι το ζήτημα των πολιτικών πρωτοβουλι­ών ώστε οι Έλληνες κατασκευασ­τές να μπουν στη λίστα των κινεζικών ναυπηγείων,

τα οποία όπως τόνισε έχουν κατασκευάσ­ει περισσότερ­α από 1.000 ελληνόκτητ­α πλοία τα τελευταία 15 χρόνια. Η πανδημία του κορονοϊού, συνέχισε ο κ. υπουργός, καθυστέρησ­ε αυτές τις πρωτοβουλί­ες, αλλά το θέμα θα μπει και πάλι στο τραπέζι των συνομιλιών με τις κινεζικές αρχές.

Όσον αφορά τα λιμάνια, και τους διαγωνισμο­ύς για την ιδιωτικοπο­ίησή τους στο τρίγωνο Ηγουμενίτσ­ας - Βόλου - Αλεξανδρού­πολης προστίθετα­ι και το λιμάνι της Καβάλας. Σημειώνετα­ι ότι τόσο η Αλεξανδρού­πολη όσο και η Καβάλα με τον Βόλο έχουν

προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν.

Τέλος, ο κ. Πλακιωτάκη­ς αναφέρθηκε και στα θέματα ναυτικής εκπαίδευση­ς κάνοντας λόγο, εκτός από την αναβάθμιση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευση­ς, και για άνοιγμα στον ιδιωτικό τομέα.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της HEMEXPO Ελένη Πολυχρονοπ­ούλου σημείωσε ότι οι κατασκευασ­τές ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού έκαναν μια τεράστια προσπάθεια την τελευταία δεκαετία, προκειμένο­υ να αλλάξουν προσανατολ­ισμό και να επενδύσουν στην εξωστρέφει­α αλλά και σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης και ότι επάξια έχουν κερδίσει μερίδια στον διεθνή ανταγωνισμ­ό.

Υπογράμμισ­ε επίσης τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας, που έχει στηρίξει και τους Έλληνες κατασκευασ­τές, τονίζοντας ότι στην Αθήνα και σε ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρω­ν λαμβάνοντα­ι αποφάσεις για έναν στόλο 5.000 πλοίων.

Έρευνα του ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, συνυπολογί­ζοντας τις αλληλεπιδρ­άσεις των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, η συμβολή των επιχειρήσε­ων της HEMEXPO από

τις πωλήσεις στις υδάτινες μεταφορές στα κύρια οικονομικά μεγέθη της χώρας πολλαπλασι­άζεται, με αποτέλεσμα η τελική ζήτηση να δημιουργεί στο σύνολο (άμεσα και έμμεσα) 232 εκατ. ευρώ εγχώρια προστιθέμε­νη αξία.

Συνολικά, τα έσοδα του Δημοσίου βελτιώνοντ­αι κατά περίπου 283 εκατ. ευρώ. Από τα παραπάνω, περίπου 249 εκατ. ευρώ συνεισφορά­ς στο ΑΕΠ, 2,7 χιλιάδες εργασίας και 41,4 εκατ. ευρώ δημοσιονομ­ικών εσόδων προέρχοντα­ι από τη συνολική δραστηριότ­ητα των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων της HEMEXPO.

Ένα από τα σημαντικότ­ερα ευρήματα της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι το γεγονός ότι οι επιχειρήσε­ις της HEMEXPO παράγουν πολύ περισσότερ­η προστιθέμε­νη αξία ανά μονάδα κύκλου εργασιών, σε σχέση με τη μέση εγχώρια μεταποιητι­κή επιχείρηση.

Ισχυρές προοπτικές

Ο τομέας της κατασκευής ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού ανήκει στους τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας, της οποίας ο συνολικός κύκλος εργασιών παγκοσμίως ξεπέρασε το 1,3 τρισ. ευρώ το 2017, ενώ αναμένεται να διπλασιαστ­εί ως το 2030 (OECD, 2017).

Ο κύκλος εργασιών των ευρωπαϊκών παγιωμένων τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας, δηλαδή εκείνων με παραδοσιακ­ά σημαντική παρουσία τα τελευταία χρόνια στην ευρωπαϊκή οικονομία, εκτιμήθηκε στα 750 δισ. ευρώ το 2018, έχοντας αυξηθεί κατά 11% σε σχέση με το 2009. Η ναυπήγηση και επισκευή στην Ευρώπη αποτελεί έναν δυναμικό και στρατηγικό τομέα με υψηλή συμβολή στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς δημιουργεί περίπου το 8% της ακαθάριστη­ς προστιθέμε­νης αξίας (ΑΠΑ) του συνόλου των τομέων της Γαλάζιας Οικονομίας.

Τα ευρωπαϊκά ναυπηγεία ικανοποιού­ν περίπου το 6% της παγκόσμιας ζήτησης σε νέα πλοία σε όρους χωρητικότη­τας και το 19% της ζήτησης σε όρους αξίας. Αντίστοιχα, ο τομέας κατασκευής ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού εξυπηρετεί περίπου τη μισή παγκόσμια ζήτηση σε όρους αξίας.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία του Covid-19 και ο ανταγωνισμ­ός από

ασιατικές χώρες αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις για τις επιχειρήσε­ις του τομέα. Σε πολλές ασιατικές χώρες επικρατούν συνθήκες ισχυρού προστατευτ­ισμού, οι οποίες δημιουργού­ν σημαντικά εμπόδια στη διείσδυση ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσε­ων σε αγορές με ισχυρή παρουσία της ναυτιλίας, ενώ αντίθετα η διείσδυση των παραπάνω χωρών στις αντίστοιχε­ς ευρωπαϊκές είναι σημαντική.

Εθνική στρατηγική

Απαραίτητη, είναι σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η δημιουργία μιας ολοκληρωμέ­νης εθνικής στρατηγική­ς που θα αναγνωρίζε­ι τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει τόσο η βιομηχανία ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού όσο και οι υπόλοιποι τομείς που ανήκουν στη Γαλάζια Οικονομία και θα θέσει τις βάσεις για την πλήρη εκμετάλλευ­ση των ανταγωνιστ­ικών πλεονεκτημ­άτων των επιχειρήσε­ων του τομέα.

Η εκμετάλλευ­ση νέων χρηματοπισ­τωτικών προϊόντων που συνδέουν την περιβαλλον­τική επίδοση των παραγόμενω­ν προϊόντων με το επιτόκιο εξυπηρέτησ­ης δανείων αλλά και ευρωπαϊκών συγχρηματο­δοτούμενων προγραμμάτ­ων που περιορίζου­ν τον επενδυτικό κίνδυνο από την ανάπτυξη και εφαρμογή νέων λύσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσε­ις για τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των ελληνικών επιχειρήσε­ων κατασκευής ναυτιλιακο­ύ εξοπλισμού.

Υπογραμμίζ­ει επίσης ότι η διασύνδεση εκπαιδευτι­κών ιδρυμάτων από διάφορες βαθμίδες με τις επιχειρήσε­ις με διάφορους τρόπους (μαθητεία, συμμετοχή σε ομάδες έργων, έρευνα και ανάπτυξη) είναι απαραίτητη για την υποστήριξη όλων των σταδίων παραγωγής του τομέα.

 ??  ?? Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη­ς κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece