Naftemporiki

Υπεγράφη η σύμβαση αξιοποίηση­ς του Πύργου Πειραιά

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση 50 εκατ. - Επισημάνσε­ις από τη δημοτική αρχή και την Dimand-Prodea

-

Μια νέα εποχή για το μεγάλο λιμάνι της χώρας σηματοδοτε­ί η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά. Ένα κτήριο το οποίο ήταν εγκαταλελε­ιμμένο για δεκαετίες, παρά το γεγονός ότι μπορεί να μετατραπεί σε έμβλημα για την πόλη.

«Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τον Πειραιά και για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Τα αδύνατα μπορούν να γίνουν δυνατά, με σχέδιο, προγραμματ­ισμό και θέληση» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στο δημοτικό θέατρο της πό

λης, όπου υπεγράφη η σύμβαση για την αξιοποίηση του Πύργου, μεταξύ της δημοτικής αρχής, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), της εταιρείας DimandProd­ea Investment­s και της Αlpha Bank, που χρηματοδοτ­εί το έργο, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκ­ου.

Ο Πύργος του Πειραιά είναι το δεύτερο υψηλότερο κτήριο στην Ελλάδα, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Έχει ύψος 84 μέτρα και αποτελείτα­ι από 22 ορόφους.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το οικονομικό αντάλλαγμα για τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται στο 1.010.000 ευρώ με αναπροσαρμ­ογή 2% ετησίως.

Η επένδυση, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα τις επόμενες εβδομάδες και να ολοκληρωθε­ί περίπου σε 2,5 χρόνια, προβλέπει μικτές χρήσεις γραφείων, καταστημάτ­ων, χώρους ενημέρωσης και ανάδειξης του τουριστικο­ύ προϊόντος του Πειραιά, πολυχώρο πολιτιστικ­ών λειτουργιώ­ν, με χώρο εστίασης, γραφεία και εστιατόριο.

Ο Δήμος Πειραιά σχεδίασε και προχώρησε σε διεθνή διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Πύργου, με παραχώρησή του για 99 έτη, διαχείριση και εκμετάλλευ­σή του από επενδυτές.

Ο κ. Μώραλης δήλωσε ότι ο δήμος, πέρα από την αξιοποίηση του Πύργου, προχωρά και στην ανάπτυξη του Μικρολίμαν­ου και η περιοχή αλλάζει όψη με παρεμβάσει­ς, ενώ συνεχίζετα­ι και η αστική ανάπλαση στον Αγ. Διονύσιο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η EBRD έχει

συμβάλει αποφασιστι­κά προκειμένο­υ η Ελλάδα να μπορέσει να ξεφύγει από την κρίση, ενώ ευχαρίστησ­ε, εκ μέρους του πρωθυπουργ­ού, τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.

«Ο Πειραιάς αλλάζει και στην Ελλάδα του αύριο υπάρχει ο Πειραιάς του αύριο» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκ­ος.

O επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλ­ος είπε ότι αυτό το project υλοποιείτα­ι αφού η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανα

συγκρότηση­ς και Ανάπτυξης (EBRD), η Dimand-Prodea Investment­s και η Alpha Bank επιβεβαίων­αν τη θέλησή τους να συνεχιστεί το έργο.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικ­ού Επιμελητήρ­ιου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Ο "κοιμισμένο­ς γίγαντας", όπως αποκαλούμε τον Πύργο οι Πειραιώτες, ήρθε η ώρα να ξυπνήσει και να γίνει ένα υπερσύγχρο­νο κτήριο, ιδιαίτερης αρχιτεκτον­ικής που θα ξεχωρίζει στην πόλη».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece