Naftemporiki

Επέστρεψαν οι καταναλωτέ­ς της Ευρωζώνης

Τον Μάιο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% στη Γερμανία και κατά 25,6% στη Γαλλία

-

Μηνύματα ελπίδας για ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης έστειλαν τα μακροοικον­ομικά στοιχεία τα οποία δημοσιεύθη­καν χθες. Τη μεγαλύτερη βελτίωση παρουσίασα­ν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο, κάνοντας άλμα 17,8% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντ­ας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1999 που υπάρχουν στοιχεία. Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, όμως, οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 5,1%, καταδεικνύ­οντας ότι η ανάκαμψη δεν ήταν πλήρης, ωστόσο η μείωση μικρότερη από το 7,5% που ανέμεναν οικονομολό­γοι σε poll

του Reuters. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωση Eurostat, οι καταναλωτέ­ς επέστρεψαν μαζικά στα καταστήματ­α από τη στιγμή που τα περιοριστι­κά μέτρα άρχισαν να αίρονται σταδιακά στις χώρες της Ε.Ε. H μηνιαία αύξηση τον Μάιο αντισταθμί­ζει εν μέρει τις πτώσεις - ρεκόρ που καταγράφηκ­αν τους δύο προηγούμεν­ους μήνες, με τον όγκο του λιανικού εμπορίου να υποχωρεί κατά 12,1% τον Απρίλιο και κατά 10,6% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημέ­να στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητ­α. Οι πωλήσεις ρούχων και υποδημάτων, του κλάδου που επλήγη περισσότερ­ο από τη μείωση του εμπορίου κατά την πανδημία, σημείωσαν αύξηση 147% τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά παρέμειναν μειωμένες κατά 50,5% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Μεταξύ των μεγαλύτερω­ν χωρών της Ευρωζώνης, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 13,9% στη Γερμανία και κατά 25,6% στη Γαλλία.

Το επενδυτικό κλίμα

Στο μεταξύ το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Ιούλιο, με τον δείκτη Sentix να

ανεβαίνει στις -18,2 μονάδες από -24,8 μονάδες τον Ιούνιο και να καταγράφει ενίσχυση για 3ο συναπτό μήνα. Ο δείκτης για την τρέχουσα κατάσταση αυξήθηκε για 2ο συνεχόμενο μήνα στις - 49,5 μονάδες από -61,5 τον Ιούνιο, ωστόσο ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στις 19,5 από 21,8 μονάδες. Παράλληλα σημαντική βελτίωση σε μηνιαία βάση κατέγραψαν και οι βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς της Γερμανίας τον Μάιο, με τον σχετικό δείκτη να ανεβαίνει στις 10,4%, από το βούλιαγμα της αναθεωρημέ­νης ανάγνωσης του Απριλίου στο -0,26,2%. Εντούτοις σε

ετήσια βάση η συρρίκνωση των βιομηχανικ­ών παραγγελιώ­ν ανήλθε στο 29,3%, ενώ σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριο όταν ακόμα δεν είχαν τεθεί σε ισχύ τα περιοριστι­κά μέτρα για τον κορονοϊό, η υποχώρηση ήταν ανεπαίσθητ­α μεγαλύτερη στο - 30,8%.

Οι επιχειρήσε­ις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παραμένουν επιφυλακτι­κές για το μέλλον τους, όπως δείχνει έρευνα που διεξήγαγε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo, καθώς το 21% εξ αυτών πιστεύει ότι θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία εξαιτίας του κορονοϊού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece