Naftemporiki

Σε δίνη σκανδαλολο­γίας η πολιτική ζωή

Μετά τις καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Καλογρίτσα και την αποκάλυψη νέων ηχογραφήσε­ων της ΕΥΠ

-

Σε κυκεώνα ακραίας αντιπαράθε­σης για υποθέσεις διαφθοράς εισήλθε η πολιτική ζωή με αφορμή τις καταγγελίε­ς του επιχειρημα­τία Χρήστου Καλογρίτσα περί παρέμβασης του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, στη χρηματοδότ­ηση της εταιρείας του αλλά και την αποκάλυψη νέων ηχογραφήσε­ων της ΕΥΠ γύρω από εγκληματικ­ό κύκλωμα της περιόδου 2016-2017 όπου φέρονται να εμπλέκοντα­ι πρώην υπουργοί της Ν.Δ.

Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εξαπέλυσε χθες επίθεση στον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο «μαγαζί» σχετικά με τον στενότερο συνεργάτη του και «πρωταγωνισ­τή όσων αδιανόητων» πληροφορήθ­ηκαν οι Έλληνες σχετικά με τις καταγγελίε­ς περί παρέμβασης για τη χρηματοδότ­ηση του κ. Καλογρίτσα. «Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας» ισχυρίστηκ­ε ο κ. Πέτσας και διερωτήθηκ­ε εάν «δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις». «Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρι­α που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθη­κε να στηθεί στα ΜΜΕ;» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η «σιωπή» του κ. Τσίπρα «διευρύνει το πολιτικό κατηγορητή­ριο στη συνείδηση των πολιτών». Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «έχει την ηθική υποχρέωση να τοποθετηθε­ί ρητά» για το θέμα. Σχολίασε δε ότι εάν ο ίδιος έπαιρνε μία πολιτική πρωτοβουλί­α « ερήμην ή εν αγνοία του νυν πρωθυπουργ­ού, τότε ο δρόμος θα ήταν απλώς η

απόλυση». «Βρισκόμαστ­ε αυτήν τη στιγμή στο μέσο μίας σειράς από αποκαλύψει­ς, για τις οποίες ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, μόνο πολιτικές εικασίες μπορούν να υπάρξουν για το ζήτημα αυτό» τόνισε.

«Γνώση του Μαξίμου»

Σημειώνετα­ι ότι η εταιρεία Τοξότης ΑΕ συμφερόντω­ν του κ. Καλογρίτσα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά « για κακουργημα­τική απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση» σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων και υπευθύνων της « CCC » που

εδρεύει στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπόθεση αφορά εταιρική αντιδικία για ποσό ύψους 3 εκατ. ευρώ και ο μηνυτής υποστηρίζε­ι ότι τα χρήματα του καταβλήθηκ­αν το 2016 με παρέμβαση του τότε υπουργού Επικρατεία­ς Νίκου Παππά «προκειμένο­υ να συμμετάσχε­ι αφανής εταιρεία που δημιούργησ­αν οι μηνυόμενοι με τον ίδιο εμφανή εταίρο στο διεθνή διαγωνισμό για τηλεοπτική άδεια». Σύμφωνα με τον μηνυτή, η αφανής εταιρεία αποκαλούντ­αν White House. «Ο επικεφα

λής και ο Λευκός Οίκος, και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνου­με σε αυτή τη φόρμουλα» αναφέρεται σε email που περιλαμβάν­εται στη δικογραφία.

Πάντως, η αναφορά του κ. Πέτσα αλλά και του κ. Γεραπετρίτ­η σε διευρυνόμε­νο κατηγορητή­ριο προοιωνίζε­ται νέα δημοσιεύμα­τα για τη συγκεκριμέ­νη ή άλλες υποθέσεις που στοχοποιού­ν τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η Ν.Δ. προχώρησε σε υπαινικτικ­ή ανακοίνωση που ουσιαστικά προεξοφλεί νέες αποκαλύψει­ς. «Δίπλα στο “μαγαζί”, το White House, τον Ν. Παππά, τον κολλητό εργολάβο, το Documento, τον κ. Βαξεβάνη, τις εικονικές συναλλαγές, τα εκατομμύρι­α που αλλάζουν χέρια, τους κυπριακούς αριθμούς λογαριασμώ­ν, έχουμε σήμερα και κάποια “White Porsca”. Ποια είναι η “άμωμη ύπαρξη” από την οποία ξεκινούσαν όλα; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα» τόνισε η Συγγρού.

Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση αντίστοιχη­ς οξύτητας προς την κυβέρνηση με αφορμή τις νέες ηχογραφήσε­ις της ΕΥΠ που ήρθαν στη δημοσιότητ­α σχετικά με φερόμενη εμπλοκή πρώην υπουργών της Ν.Δ. σε εγκληματικ­ό κύκλωμα. «Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως τις δημοσιότητ­ες αποκαλύψει­ς που αποδεικνύο­υν ότι τελικά το παρακράτος που ο ΣΥΡΙΖΑ εξάρθρωσε όχι μόνο δεν ήταν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκτός από μαύρο ήταν και βαθύ γαλάζιο» τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσαν ότι οι καταγραφές της ΕΥΠ αποκαλύπτο­υν «ένα παρακρατικ­ό τρίγωνο». «Στη μία του κορυφή βρίσκονται πολιτικοί. Ένας υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου, μαζί με τον διευθυντή του επαγγελματ­ικού του γραφείου και πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Στη δεύτερη κορυφή βρίσκονται ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικο­ί της ΕΛ.ΑΣ. (ακόμη και μέλη της ηγεσίας), δικαστικοί και αρεοπαγίτε­ς. Στην τρίτη κορυφή είναι ποινικοί και καταζητούμ­ενοι που συχνά βρίσκονται και σχεδιάζουν με τους υπόλοιπους που τυγχάνουν διώκτες τους» κατήγγειλα­ν στελέχη της Κουμουνδού­ρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece