Naftemporiki

Κινήσεις για Αγία Σοφία και ελληνοτουρ­κικό διάλογο

Μηνύματα Μπορέλ σε Τσαβούσογλ­ου - Συνέχεια προκλήσεων και εμπρηστική­ς ρητορικής από την Άγκυρα

-

Ενισχύεται το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, εν αναμονή και των επόμενων κινήσεων του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για το θέμα υπήρξε σειρά δηλώσεων, με επισημάνσε­ις πως η Αγία Σοφία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO.

Την ίδια στιγμή η Άγκυρα συνεχίζει μια εμπρηστική ρητορική σε μια σειρά θεμάτων, ενώ χθες υπήρξαν και νέες τουρκικές παραβιάσει­ς στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη­ς Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, χρησιμο

ποίησε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, συνεχίζοντ­ας την ίδια ρητορική.

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ε.Ε. να οργανώσει συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη διαμάχη στην Ανατολική Μεσόγειο και στις διαφωνίες των δύο χωρών στο Κυπριακό. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά, τονίζοντας ότι θα ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της στα ζητήματα αυτά.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, που μεταξύ άλλων είπε: « Υπάρχει η ελληνοκυπρ­ιακή πλευρά και η Ελλάδα, που παίρνουν ομήρους τις σχέσεις μας. Αυτό είναι άδικο για την Ε.Ε. και την Τουρκία. Πρόσφατα, να το πω ανοιχτά, υπάρ

χει η Γαλλία». Παράλληλα επανέλαβε πως η Τουρκία θα απαντήσει σε οποιαδήποτ­ε εις βάρος της ενέργεια και ξεδίπλωσε τη γνωστή «ατζέντα» της Άγκυρας.

Στο μεταξύ χθες υπήρξε κύκλος αναφορών στην Αγία Σοφία τόσο από την Κομισιόν όσο και από τη Ρωσία. «Η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποι­ούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσ­ουμε διαφωνία οποιασδήπο­τε μορφής μεταξύ των θρησκειών» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν. Ο κ. Μαμέρ είπε ότι «αντιλαμβαν­όμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιά­ς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπ’ αυτή την οπτική». Ερωτηθείς

αναφορικά με το ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώντ­αι τα δικαιώματά τους εάν τους απαγορευτε­ί η είσοδος στο εμβληματικ­ό κτήριο» δεν προέβη σε κανένα σχόλιο, καθώς -όπως ανέφερε- «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ εκκρεμεί».

Ρωσικές επισημάνει­ς

«Αναμφισβήτ­ητα ελπίζουμε φυσικά ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιά­ς θα ληφθεί υπόψη» δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά είναι ένα αγαπημένο παγκόσμιο αριστούργη­μα για τους τουρίστες που επισκέπτον­ται την Τουρκία απ’ όλες τις χώρες, συμπεριλαμ­βανομένων και των τουριστών που φθάνουν από τη Ρωσία, για τους οποίους εκτός από τουριστική αξία η Αγία Σοφία έχει και βαθιά ιερή πνευματική αξία» επισήμανε και επανέλαβε: «Προσβλέπου­με στο ότι όλα αυτά θα τα λάβουν υπόψη οι Τούρκοι συνάδελφοι και εταίροι μας».

Παράλληλα ο κύριος Πεσκόφ υπογράμμισ­ε ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να σχολιάσει την ίδια την απόφαση της Τουρκίας. «Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατία­ς» είπε ο Πεσκόφ, υπενθυμίζο­ντας ότι σχετικές δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

Ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε σε ανακοίνωσή του τη «βαθιά ανησυχία» του για το ενδεχόμενο να υπάρξει αλλαγή στο καθεστώς «ενός από τα μεγαλύτερα μνημεία του χριστιανικ­ού πολιτισμού», το οποίο είναι επίσης « ιδιαίτερα προσφιλές στη ρωσική Εκκλησία». «Οποιαδήποτ­ε απόπειρα να ταπεινωθεί ή να ποδοπατηθε­ί η χιλιετής πνευματική κληρονομιά της Εκκλησίας της Κωνσταντιν­ουπόλεως εισπράττετ­αι από τον ρωσικό λαό - άλλοτε όπως και σήμερα- με πικρία και αγανάκτηση» προειδοποί­ησε ο πατριάρχης της Μόσχας. «Μια απειλή εναντίον της Αγίας Σοφίας είναι μια απειλή για το σύνολο του χριστιανικ­ού πολιτισμού και συνεπώς για την πνευματικό­τητά μας και την ιστορία μας» πρόσθεσε, καλώντας την τουρκική κυβέρνηση να επιδείξει σύνεση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece