Naftemporiki

Κέρδη για ευρώ και γιουάν

Ανοδικά έναντι του δολαρίου το ευρωπαϊκό και το κινεζικό νόμισμα

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου ανήλθε χθες το κινεζικό γιουάν έναντι του δολαρίου, ευνοημένο από το ράλι στους κινεζικούς χρηματιστη­ριακούς δείκτες εν μέσω αισιοδοξία­ς για ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας. Το ευρώ ξεπέρασε το 1,13 δολάριο, φθάνοντας σε υψηλό δύο εβδομάδων μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία για την Ευρωζώνη και ειδικότερα τη Γερμανία.

Στην εγχώρια κινεζική αγορά το γιουάν έκλεισε στα 7,0330 ως προς το δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Μαρτίου, παρουσιάζο­ντας άνοδο 0,48%. Στην εξωχώρια αγορά, όμως, κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, της τάξεως του 0,75%, στα 7,015 γιουάν, και βρίσκεται καθ’ οδόν για την καλύτερη επίδοση από τις 12 Δεκεμβρίου. Ο δείκτης του χρηματιστη­ρίου της Σαγκάης ενισχύθηκε 5,71%, ενώ αυτός της Σενζέν 4,09%. « Το ράλι στην ηπειρωτική Κίνα ήταν ο μεγάλος καταλύτης», σχολίασε ο Στέφεν Γκάλο, επικεφαλής στο ευρωπαϊκό τμήμα στρατηγική­ς για το συνάλλαγμα στην BMO Financial Group και πρόσθεσε: «Το μοναδικό αρνητικό στοιχείο είναι ότι η οικονομία της Κίνας δεν κινείται καθαρά από τις δυνάμεις της ελεύθερης αγοράς. Αν, όμως, οι ρυθμιστικέ­ς αρχές στην Κίνα προωθούν τη χρηματιστη­ριακή άνοδο, αυτή μπορεί να επηρεάσει τον υπόλοιπο κόσμο».

Το ευρώ ενισχύθηκε 0,68%, σε 1,1325 δολάριο, χάρη στα θετικά οικονομικά στοιχεία τόσο όσον αφορά τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, όσο και την ίδια την Ευρωζώνη. Οι γερμανικές παραγγελίε­ς βιομηχανικ­ών ειδών αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Μάιο, ανακάμπτον­τας μετά τις απώλειες που είχαν καταγράψει τον Απρίλιο, έναν μήνα στον οποίο είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση μετά το 1991, οπότε και άρχισε η συλλογή των συγκεκριμέ­νων στοιχείων. Επίσης, οι πωλήσεις λιανικής στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 17,8% σε σχέση με τον Απρίλιο, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη αύξηση από το 1999, έτος στο οποίο άρχισαν να καταγράφον­ται τα σχετικά στοιχεία.

Η στερλίνα υποχώρησε έναν

τι του ευρώ, αλλά ενισχύθηκε οριακά έναντι του δολαρίου, με το επίκεντρο να βρίσκεται σταθερά στις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για την τελική συμφωνία σχετικά με το Brexit. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε 0,54% έναντι του ευρώ, στις 90,62 πένες, ενισχύθηκε όμως 0,11% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, σε 1,2497 δολάριο. Η στερλίνα συνεχίζει να παρουσιάζε­ι απώλειες 6% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου, ωστόσο έχει ανακάμψει από τη «βουτιά» στα μέσα Μαρτίου, όταν είχε υποχωρήσει στο 1,14 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1985.

Η ενίσχυση του κινεζικού γιουάν συμπαρέσυρ­ε και το δολάριο Αυστραλίας, το οποίο ενισχύθηκε 0,3% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, σε 0,6970 του δολαρίου, έχοντας ενισχυθεί την προηγούμεν­η εβδομάδα 1,2%.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 7ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece