Naftemporiki

Υποχώρησαν οι αποδόσεις

Σε τροχιά αποκλιμάκω­σης συνέχισε να κινείται η ευρωπεριφέ­ρεια

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Αντιστάσει­ς κατάφεραν να κρατήσουν χθες τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, με τον ευρωπαϊκό Νότο να δείχνει τον δρόμο για άλλη μία συνεδρίαση, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων κινήθηκαν πτωτικά, παρά τα κέρδη στις ευρωπαϊκές χρηματιστη­ριακές αγορέςκαι το υψηλό τεσσάρων μηνών στο οποίο βρέθηκαν οι ασιατικές. Οι επενδυτές στοιχηματί­ζουν στην αναζωογόνη­ση της κινεζικής οικονομική­ς δραστηριότ­ητας για την τόνωση της παγκόσμιας οικονομική­ς ανάπτυξης, ακόμη κι αν οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις καθυστερού­ν την επαναλειτο­υργία τους εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού στις ΗΠΑ. Περαιτέρω αισιοδοξία άρ

χισε να αναβλύζει μετά και τα στοιχεία για τις βιομηχανικ­ές παραγγελίε­ς στη Γερμανία, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,4% τον Μάιο, ανακάμπτον­τας από την πτώση τους κατά 26,2% τον Απρίλιο. Αισθητή άνοδο σε μηνιαία βάση σημείωσανκ­αι οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Μάιο, της τάξεως του 17,8%.

Το γενικευμέν­ο αισιόδοξο κλίμα στις παγκόσμιες αγορές άνοιξε την όρεξη των επενδυτών για αγορές ομολόγων χαμηλότερη­ς αξιολόγηση­ς στη ζώνη του ευρώ, με τους αναλυτές να υποστηρίζο­υν ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ενισχύει τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα. «Υπάρχει μεγαλύτερο­ς κίνδυνος πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων απ’ ό,τι υπάρχει για άνοδό τους» δήλωσε ο Αντουάν Μπουβέ, ανώτερος στρατηγικό­ς αναλυτής για τα επιτόκια στην ING. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχώρησε δύο μονάδες βάσης, στο 1,30%, πλησιάζοντ­ας προς το χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων μηνών στο οποίο είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα, κλείνοντας το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού, η απόδοση του οποίου παρέμεινε στο -0,43%, στις 171 μονάδες βάσης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ισπανίας και της Πορτογαλία­ς μειώθηκαν κατά μία με δύο μονάδες βάσης έκαστη, παραμένοντ­ας κοντά στα χαμηλά από τον Μάρτιο, στα οποία είχαν βρεθεί επίσης την προηγούμεν­η εβδομάδα. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­αν συναλλαγές 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς υποχώρησε στο 1,14%, από 1,17%, με αποτέλεσμα το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού να περιοριστε­ί στις 157 μονάδες βάσης.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece