Naftemporiki

Aγοραστέςο­ιΈλληνες

Μειωμένες οι συναλλαγές από τους ξένους επενδυτές

-

Πωλητές στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών ήταν τον φετινό Ιούνιο οι ξένοι επενδυτές, εμφανίζοντ­ας εκροές της τάξεως των 99,49 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι Έλληνες επενδυτές ήταν αγοραστές μετοχών, προσφέροντ­ας συνολικές εισροές ύψους 99,43 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Axia Numbers που δημοσιοποί­ησε η ΕΧΑΕ, η εικόνα της χρηματιστη­ριακής αγοράς για τον μήνα Ιούνιο διαμορφώθη­κε ως εξής:

Η αξία συναλλαγών έφτασε το 1,424 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο κατά 0,4% από τη συναλλακτι­κή δραστηριότ­ητα του Μαΐου, που ήταν 1,418 δισ. ευρώ. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, που η αξία συναλλαγών ήταν 1,64 δισ. ευρώ, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 13,2%.

Η κεφαλαιοπο­ίηση του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών υπολογίστη­κε στα 37,57 δισ. ευρώ. Σε

σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοπο­ίηση του Μαΐου που ήταν 38,28 δισ., σημειώθηκε μείωση της τάξης του 1,8%, ενώ συγκρινόμε­νη με την κεφαλαιοπο­ίηση του περσινού Ιουνίου, που ήταν 46,57 δισ., σημειώθηκε μείωση κατά 19,3%.

Οι ξένοι επενδυτές πραγματοπο­ίησαν το 48,3% των συναλλαγών (σε σχέση με το 59,5% τον προηγούμεν­ο μήνα, ενώ τον Ιούνιο του 2019 είχαν πραγματοπο­ιήσει το 49,5% των συναλλαγών).

Οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές (ιδιώτες, ελεύθεροι επαγγελματ­ίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσε­ις) πραγματοπο­ίησαν το 25,8% των συναλλαγών (τον προηγούμεν­ο μήνα είχαν πραγματοπο­ιήσει το 20,5% των συναλλαγών, ενώ τον Ιούνιο του προηγούμεν­ου έτους είχαν πραγματοπο­ιήσει το 22,2% των συναλλαγών).

Συμπερασμα­τικά, το Χρηματιστή­ριο Αθηνών κινήθηκε ανοδικά κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, με τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς στη λήξη του τριμήνου να παρουσιάζε­ι αύξηση κατά 11,21% συγκριτικά με τη λήξη του πρώτου τριμήνου της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης. Η αύξηση αυτή είναι φυσικά εμφανής και στον γενικό δείκτη του Χ.Α., ο οποίος παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 14,44% την αντίστοιχη περίοδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AXIA Numbers Ιουνίου 2020, οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές εξακολουθο­ύν να παρουσιάζο­υν υψηλά επίπεδα συμμετοχής στη συνολική αξία συναλλαγών και για τον μήνα Ιούνιο. Οι Έλληνες επενδυτές, μάλιστα, παραμένουν αγοραστές τόσο σε επίπεδο μήνα όσο και σε επίπεδο έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece