Naftemporiki

Αντίο στον μαέστρο Ε. Μορικόνε

«Έφυγε» στα 91 ο αυτοκράτορ­ας της μουσικής για κινηματογρ­άφο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Οδιεθνώς αναγνωρισμ­ένος Ιταλός συνθέτης Ένιο Μορικόνε πέθανε σε ηλικία 91 ετών, σε κλινική στη Ρώμη όπου νοσηλευότα­ν, καθώς είχε σπάσει τον μηρό του.

Συνθέτης, ενορχηστρω­τής, μαέστρος και τρομπετίστ­ας, ο Μορικόνε έγραψε μουσική για περισσότερ­ες από 500 ταινίες και τηλεοπτικέ­ς σειρές, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής. Η καριέρα του περιλαμβάν­ει ένα ευρύ φάσμα ειδών μουσικής σύνθεσης, καθιστώντα­ς τον έναν από τους πιο πολύπλευρο­υς, παραγωγικο­ύς και με επιδραστικ­ούς συνθέτες μουσικής για ταινίες όλων των εποχών. Η μουσική του έχει χρησιμοποι­ηθεί σε περισσότερ­ες από 60 βραβευμένε­ς ταινίες.

Γεννήθηκε στη Ρώμη. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, υπηρέτησε ως επιτυχημέν­ος ενορχηστρω­τής στούντιο για την RCA. Ενορχήστρω­σε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστη­κε με μουσικούς όπως οι Πολ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα. Έγινε παγκοσμίως γνωστός συνθέτοντα­ς μουσική, την περίοδο 1960-75, για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως οι Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι - ανάμεσα σε αυτά η τριλογία των δολαρίων, με τα σπαγγέτι γουέστερν «Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία Στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος».

Συνέθεσε μουσική για πολλά είδη ταινιών - από κωμωδίες μέχρι δράμα, θρίλερ και ιστορικές ταινίες. Αρκετές από τις συνθέσεις του γνώρισαν εμπορική επιτυχία, όπως το «The Ecstasy of Gold», μουσικό θέμα της ταινίας «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος», το «A Man with Harmonica», το «Here’s to You», το οποίο ερμηνεύθηκ­ε από την Τζόαν Μπαέζ, και το «Chi Mai». Έγραψε, ακόμη, το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρο­υ 1978. Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντα­ς μουσική για Αμερικανού­ς σκηνοθέτες, όπως οι Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν.

Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα «Days of Heaven», «The Mission», «Οι Αδιάφθοροι», «Cinema Paradiso» και «Bugsy». Συνεργάστη­κε, επίσης, με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε. Στον 21ο αιώνα, η μουσική του ξαναχρησιμ­οποιήθηκε στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: «Kill Bill» (2003), «Death Proof» (2007), «Άδωξοι Μπάσταρδη» (2009) και «Django: Ο Τιμωρός» (2012).

Το 2007 παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπ­η συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης, απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το 2016, για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8». Ο Μορικόνε είχε αποσπάσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογρ­άφου, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο, από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σουηδίας.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ιταλίας τιμά και αποχαιρετά τον μεγάλο καλλιτέχνη, ενώ ένας βουλευτής πρότεινε, άμεσα, να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε έναν δρόμο της Ρώμης. Μετά την είδηση του θανάτου του πολυβραβευ­μένου μουσικού, εκπρόσωποι του καλλιτεχνι­κού και του πολιτικού κόσμου απέστειλαν συλλυπητήρ­ια μηνύματα. «Θα θυμόμαστε για πάντα, με ατέλειωτη ευγνωμοσύν­η, την καλλιτεχνι­κή διάνοια του μαέστρο Ένιο Μορικόνε. Μας έκανε να ονειρευτού­με, να προβληματι­στούμε, μας συγκίνησε… γράφοντας αξέχαστες νότες που θα μείνουν για πάντα στην ιστορία της μουσικής και του κινηματογρ­άφου» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Τζουζέπε Κόντε στο Twitter. «Αντίο μαέστρο και σε ευχαριστού­με για τα συναισθήμα­τα που μας χάρισες» ανέφερε σε tweet του ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο Ζιλ Ζακόμπ, πρώην πρόεδρος του Κινηματογρ­αφικού Φεστιβάλ των Καννών, τον χαρακτήρισ­ε «αυτοκράτορ­α» της μουσικής για τον κινηματογρ­άφο.

Ο Ιταλός κινηματογρ­αφικός παραγωγός Αουρέλιο ντι Λαουρέντις δήλωσε: «Με τον Ένιο Μορικόνε χάνεται ένα μέρος του παγκόσμιου κινηματογρ­άφου. Η μετριοφροσ­ύνη του σε συνδυασμό με την τεράστια αξία του, την οποία ποτέ δεν επεδείκνυε, του επέτρεπαν να υποστηρίζε­ι μικρές και μεγάλες ταινίες, δίνοντάς τους μια μοναδική ψυχή και κάνοντάς τες τέλειες και αξέχαστες». Ο Ένιο Μορικόνε υπήρξε «μια διαρκής πηγή έμπνευσης, σαν ένα μέλος της οικογένειά­ς μου», σχολίασε ο μουσικός Ζαν-Μισέλ Ζαρ. «Είναι σαν μέλος της οικογένειά­ς μου. Είναι περίεργο που το λέω αυτό αφού έχω έναν σπουδαίο συνθέτη μουσικής για τον κινηματογρ­άφο στην οικογένειά μου (τον πατέρα του Μορίς), αλλά ο Μορικόνε ανήκε στον στενό μου κύκλο, υπήρξε πανταχού παρών στη ζωή μου. Χωρίς τον Μορικόνε, όπως και πολλοί άλλοι μουσικοί πιστεύω, δεν θα ήμουν σήμερα αυτός που είμαι».

Μιλώντας στην εκπομπή του BBC «Breakfast on Monday», ο συνάδελφός του μουσικοσυν­θέτης Χανς Ζίμερ δήλωσε ότι ο Μορικόνε ήταν «μοναδικός», ένα «ίνδαλμα». «Η μουσική του ήταν πάντα εξαιρετική, έργο ενός δημιουργού με μεγάλη συναισθημα­τική γενναιότητ­α και σπουδαία διανοητική ικανότητα», ανέφερε. Σύμφωνα με τον Βρετανό σκηνοθέτη Έντγκαρ Ράιτ, ο Μορικόνε «μπορούσε να μετατρέψει μια μέση ταινία σε μια ταινία που δεν πρέπει κανείς να χάσει, μια καλή ταινία σε τέχνη και μια εξαιρετική ταινία σε μύθο». «Δεν βγήκε ποτέ από το στερεοφωνι­κό μου σε όλη μου τη ζωή. Τεράστια η κληρονομιά που αφήνει πίσω του! Συλλυπητήρ­ια» έγραψε ο Ράιτ. Η συγγραφέας Τζόαν Χάρις επίσης απέτισε φόρο τιμής στον Μορικόνε και θυμήθηκε ότι σε μια συνάντησή τους σε τελετή απονομής των βραβείων BAFTA, το μόνο που είχε καταφέρει να του πει ήταν: «Sono una fan» (Είμαι θαυμάστριά σας). «Τόσο θλιμμένος με τον χαμό του τεράστιου Ένιο Μορικόνε. Ο μικρός Τότο του “Σινεμά ο Παράδεισος” και όλοι οι αγαπημένοι του συνθέτη είναι συγκλονισμ­ένοι σήμερα», σχολίασε από την πλευρά του ο Γάλλος βιολονίστα­ς Ρενό Καπισόν.

 ??  ??
 ??  ?? Το 2007 παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπ­η συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 19792001. Επίσης, απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το 2016, για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8». Ο Μορικόνε είχε αποσπάσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογρ­άφου, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο, από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σουηδίας.
Το 2007 παρέλαβε τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπ­η συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 19792001. Επίσης, απέσπασε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής, το 2016, για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8». Ο Μορικόνε είχε αποσπάσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογρ­άφου, έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο, από τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Σουηδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece