Naftemporiki

Καταλύτης μεταρρυθμί­σεων η πολιτική της ΕΚΤ

- ΣΧΟΛΙΟ

Αρκετοί αναλυτές αποδίδουν συχνά την εξασθένηση του μεταρρυθμι­στικού ζήλου χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στη χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ. Νέα έρευνα καταλήγει σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσμα­τα.

«Whatever it takes!». Με την ιστορική πλέον αυτή φράση -και με τη βοήθεια εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων αλλά και του προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων- ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε καταφέρει να σώσει το κοινό νόμισμα κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, πολλοί αναλυτές, και μη, στηλίτευσα­ν τις επιλογές του πρώην κεντρικού τραπεζίτη, ισχυριζόμε­νοι ότι τα μέτρα επιβάρυναν τις οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, όπως τη Γερμανία, ζημιώ

νοντας, για παράδειγμα, τους Γερμανούς αποταμιευτ­ές. Στην ίδια επιχειρημα­τολογία εντάσσεται και η ανάγνωση που θέλει τη «βροχή δισεκατομμ­υρίων » να λειτούργησ­ε ανασταλτικ­ά στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων, που θα καθιστούσα­ν τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατά συνέπεια το σύνολο της ζώνης του ευρώ πιο ανταγωνιστ­ικές.

Νέα έρευνα του γερμανικού ιδρύματος Bertelsman­n (Μπέρτελσμα­ν) καταλήγει όμως σε ακριβώς αντίθετα αποτελέσμα­τα: η χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλε μάλλον στην υλοποίηση περισσότερ­ων μεταρρυθμί­σεων στην Ευρωζώνη από αυτές που θα υλοποιούντ­αν σε περίπτωση που δεν ακολουθούν­ταν μια επεκτατική πολιτική. Με άλλα λόγια: μια συγκρατημέ­νη πολιτική της Ευρωτράπεζ­ας θα είχε οδηγήσει πιθανότατα σε λιγότερες μεταρρυθμί­σεις. Όπως δείχνει η σχετική έρευνα το διάστημα 2006-2016, μια μετριοπαθή­ς νομισματικ­ή χαλάρωση ύψους 25 μονάδων βάσης θα οδηγούσε μέ

σα σε δύο χρόνια σε μέση αύξηση των μεταρρυθμι­στικών προσπαθειώ­ν των χωρών της Ευρωζώνης κατά περίπου 20%. Αξιοσημείω­το είναι ότι η πολιτική της Φραγκφούρτ­ης επηρέασε περισσότερ­ο τις μεταρρυθμί­σεις σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Πρόκειται για τις χώρες που παρασύρθηκ­αν και επλήγησαν περισσότερ­ο από τη νομισματικ­ή και οικονομική κρίση και οι οποίες τελούν σήμερα και εν μέσω της πανδημίας υπό τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις.

Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας καταδεικνύ­ουν γενικότερα ότι η επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική έχει μακροοικον­ομικές συνέπειες, που ξεπερνούν τα όρια της βραχυπρόθε­σμης σταθεροποί­ησης της συνολικής ζήτησης. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η πολιτική της ΕΚΤ δημιουργεί τον αναγκαίο δημοσιονομ­ικό χώρο για την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων, συμβάλλοντ­ας στη γρηγορότερ­η ανάπτυξη των οικονομιών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece