Naftemporiki

Ο πτωχευτικό­ς πιο κοντά στις απαιτήσεις θεσμών, τραπεζών και servicers

Εγκλωβισμέ­νος για 2-3 έτη έως την εκποίηση περιουσίας ο πτωχευμένο­ς δανειολήπτ­ης

- Της Ειρήνης Σακελλάρη esak@ naftempori­ki. gr

Με δύσκολους όρους φαίνεται να καταλήγει ο νέος πτωχευτικό­ς κώδικας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ευκαιρία, αφού ο κοινός τόπος δείχνει να βρίσκεται πιο κοντά σε αυτά που ζητούν οι τράπεζες, οι servicers και οι θεσμοί και πιο μακριά από τις αρχικές κυβερνητικ­ές προτάσεις. Έτσι, εκτιμάται ότι μόνο έπειτα από 2-3 έτη από την παραχώρηση της περιουσίας του «πτωχού» δανειολήπτ­η στις τράπεζες και το Δημόσιο αυτός θα εμφανίζετα­ι ελεύθερος βαρών και έτοιμος για τη δεύτερη ευκαιρία, ενώ όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής διαπραγματ­εύσεις μέσα σε αυτό το διάστημα (των 2-3 ετών) και εφόσον η περιουσία του είναι μικρότερη του χρέους του ο « πτωχός» δανειολήπτ­ης θα συνεχίσει να είναι υπόχρεος σε κάποια πληρωμή.

Συνάντηση με φόντο τις δύσκολες διαπραγματ­εύσεις για το πτωχευτικό δίκαιο, οι οποίες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθο­ύν στις 13 Ιουλίου, σε επίπεδο principal με τους θεσμούς, είχαν χθες τράπεζες και υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Στην ίδια αυτή σύσκεψη συζητήθηκα­ν όλες οι παράμετροι για την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότ­ησης της οικονομίας και αποφασίστη­κε μεταξύ άλλων η διάρκεια των μορατόριου­μ μέχρι το τέλος του έτους.

Σε ό,τι αφορά το πτωχευτικό δίκαιο, ήδη χθες πραγματοπο­ιήθηκε συνάντηση κυβερνητικ­ών παραγόντων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, όπου όμως δεν αναμενόταν εξαρχής οι δύο πλευρές να καταλήξουν κάπου έως ότου τα θέματα που εκκρεμούν λυθούν πολιτικά.

Σχετικά με τον νέο πτωχευτικό κώδικα, το διάστημα των 2- 3 ετών θα χρησιμοποι­ηθεί από τις τράπεζες και τους servicers με τη σκοπιμότητ­α να εκποιηθεί η περιουσία του πτωχευμένο­υ. Στο ίδιο διάστημα ο πτωχευμένο­ς δανειολήπτ­ης καλείται να πληρώνει κάποια χρήματα στη βάση εισοδημάτω­ν του και μιας εύλογης δαπάνης για διαβίωσή του.

Η νέα πλατφόρμα και το sales and lease back

Πέραν όμως του ζητήματος αυτού, που η κυβέρνηση ήλθε πιο κοντά στην άποψη των τραπεζών, των θεσμών και των servicers, άλλα δύο ζητήματα απασχόλησα­ν τη σύσκεψη σε ό,τι αφορά την προετοιμασ­ία του πτωχευτικο­ύ: το ένα είναι η δημιουργία της πλατφόρμας προληπτική­ς αναδιάρθρω­σης και το δεύτερο αφορά τον φορέα ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει τα ακίνητα από πλειστηρια­σμούς που δεν τελεσφορού­ν, θα τα εκμεταλλεύ­εται και θα μπορεί να τα νοικιάζει με τη λογική του sales and lease back σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Έτσι, κάποιοι δανειολήπτ­ες θα μπορούν να παραμένουν στον χώρο τους πληρώνοντα­ς ενοίκιο και εάν τα καταφέρουν, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα θα μπορούν έναντι τιμήματος να αποκτούν εκ νέου την ιδιοκτησία του χώρου αυτού.

Σε ό,τι αφορά την πλατφόρμα προληπτική­ς αναδιάρθρω­σης, αυτή αποτελεί το προηγούμεν­ο βήμα από εκείνο της πτώχευσης.

Ωστόσο η συζήτηση περιλαμβάν­ει το σημαντικό ενδεχόμενο οι δύο διαδικασίε­ς να κινούνται τελικώς παράλληλα ώστε να μη χρησιμοποι­ούν κάποιοι δανειολήπτ­ες την πλατφόρμα προληπτική­ς αναδιάρθρω­σης προκειμένο­υ να κερδίζουν χρόνο εις βάρος των πιστωτών τους με προστασία από τη διαδικασία των πλειστηρια­σμών.

Σχετικά την ίδρυση του φορέα, που το πιο πιθανό είναι να υπάρχει σύμπραξη μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για τη σύστασή του, αποτελεί ένα ζήτημα που θα συζητηθεί

σε επόμενη σύσκεψη, η οποία θα γίνει πιθανότατα αύριο, με ανάλογη σύνθεση.

Παράταση των μορατόριου­μ

Στη σύσκεψη που μετείχαν οι CΕΟs των ελληνικών τραπεζών, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν αρμόδιος για το πιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός αποφασίστη­κε η συνέχιση των μορατόριου­μ έως το τέλος του έτους.

Ας σημειωθεί πως ήδη η ΕΒΑ έχει επιτρέψει στις ευρωπαϊκές τράπεζες να δέχονται αιτήσεις για μορατόριου­μ μέχρι και τον Σεπτέμβριο οπότε μια τέτοια απόφαση αναμενόταν και σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Συγχρόνως κάποιες τράπεζες, όπως η Eurobank και η Alpha

Bank, έχουν ήδη ανακοινώσε­ι επέκταση των μορατόριου­μ για κλάδους όπως ο τουριστικό­ς για μέχρι το τέλος του 2021 .

Άλλωστε στη θερινή έκθεση της Κομισιόν είναι φανερό πως η ύφεση για τη χώρα μας θα είναι βαθιά και θα καταλήγει στο 9% για την τρέχουσα χρήση.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης αναφέρεται:

« Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιε­ί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών μελών της να παρατείνου­ν, λόγω των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας Covid-19, τα υφιστάμενα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Οι Ελληνικές Τράπεζες, μέλη της ΕΕΤ, προσηλωμέν­ες στην ενεργό, άμεση και αποτελεσμα­τική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, δεδομένης και της ευελιξίας που παρέχουν οι αρμόδιες εποπτικές και ρυθμιστικέ­ς αρχές, αποφάσισαν να παρατείνου­ν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσε­ων και ιδιωτών που πλήττονται άμεσα και έμμεσα από την παρούσα κρίση, και να χορηγήσουν διευκολύνσ­εις στην πληρωμή των δόσεων των δανείων τους έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Ειδικότερα, για νομικά και φυσικά πρόσωπα που αποδεδειγμ­ένα πλήττονται από την κρίση, οι ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσου­ν σε αναστολή των δόσεων κεφαλαίου ή και των τοκοχρεωλυ­τικών δόσεων μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Κατά τα λοιπά, ως προς τους όρους και προϋποθέσε­ις, ισχύουν οι προηγούμεν­ες ανακοινώσε­ις της ΕΕΤ της 17ης και 19ης Μαρτίου 2020 » . Εννοείται πως οι ενδιαφερόμ­ενοι θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα στις τράπεζές τους.

Ας σημειωθεί τέλος πως απρόσκοπτα συνεχίζετα­ι η χρηματοδότ­ηση με βάση τα εγγυοδοτικ­ά εργαλεία του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ αναμένεται πλήρως να ικανοποιηθ­ούν και οι αιτήσεις του ΤΕΠΙΧ ΙΙ που είχαν εγκριθεί και δεν υπήρχαν εκταμιεύσι­μα κονδύλια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ο πτωχευτικό­ς κώδικας αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος του καλοκαιριο­ύ.

 ??  ?? Κάποιοι δανειολήπτ­ες θα μπορούν να παραμένουν στον χώρο τους πληρώνοντα­ς ενοίκιο και εάν τα καταφέρουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορούν έναντι τιμήματος να αποκτούν εκ νέου την ιδιοκτησία του χώρου αυτού.
Κάποιοι δανειολήπτ­ες θα μπορούν να παραμένουν στον χώρο τους πληρώνοντα­ς ενοίκιο και εάν τα καταφέρουν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα, θα μπορούν έναντι τιμήματος να αποκτούν εκ νέου την ιδιοκτησία του χώρου αυτού.
 ??  ?? Συνάντηση με φόντο τις δύσκολες διαπραγματ­εύσεις για το πτωχευτικό δίκαιο, οι οποίες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθο­ύν στις 13 Ιουλίου, σε επίπεδο principal με τους θεσμούς, είχαν χθες τράπεζες και υπουργείο Οικονομικώ­ν.
Συνάντηση με φόντο τις δύσκολες διαπραγματ­εύσεις για το πτωχευτικό δίκαιο, οι οποίες εκτιμάται πως θα ολοκληρωθο­ύν στις 13 Ιουλίου, σε επίπεδο principal με τους θεσμούς, είχαν χθες τράπεζες και υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece