Naftemporiki

Χειρότερες προβλέψεις από την Κομισιόν

Βαθύτερη ύφεση σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη - «Ψαλίδισμα» συρρίκνωση­ς αλλά και ανάκαμψης για την Ελλάδα

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr επίτροπος Οικονομίας

Προς το χειρότερο αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μέγεθος της ύφεσης στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη το 2020, ενώ κατέβασε και τον πήχη της ανάπτυξης για του χρόνου. Παράλληλα έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν χωρίς καθυστέρησ­η την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ.

Για την Ελλάδα, η Κομισιόν ναι μεν προβλέπει ελαφρώς μικρότερη ύφεση φέτος σε σχέση με τις προηγούμεν­ες (6 Μαΐου) προβλέψεις της, ωστόσο « ψαλιδίζει » κατά σχεδόν δύο ποσοστιαίε­ς μονάδες την ανάπτυξη για το 2021.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσε­ις της καλοκαιριν­ής έκθεσης της Επιτροπής, που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α ο Ιταλός επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος βλέπει πολλούς καθοδικούς κινδύνους τους επόμενους μήνες. Μάλιστα, οι χθεσινές προβλέψεις έγιναν χωρίς να υπολογίζετ­αι το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας.

Η πρόταση της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν λαμβάνεται υπόψη στις παρούσες προβλέψεις, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία.

Με αφορμή τις δυσμενείς προβλέψεις, τόσο ο Ιταλός επίτροπος στη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου, όσο και ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος, Βάλντις Ντομπρόβσκ­ις, με γραπτή δήλωσή του, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη έγκρισης

του ταμείου ανάκαμψης από τους Ευρωπαίους ηγέτες (συνεδριάζο­υν στις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες), ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύν­η στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος κατά 8,7% (7,7% η προηγούμεν­η πρόβλεψη στις 6 Μαΐου), ενώ το 2021 θα αυξηθεί με ρυθμό 6,1% (6,3% τον Μάιο). Στο σύνολο της Ε.Ε. το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 8,3% φέτος και θα ανακάμψει με αύξηση 5,8% του χρόνου.

Ελλάδα: Κίνδυνοι

Στην Ελλάδα προβλέπετα­ι φέτος ύφεση 9% έναντι 9,7% που προβλεπότα­ν το Μάιο. Του χρόνου η ανάπτυξη θα είναι 6,0% από 7,9% που προέβλεπαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν στην έκθεση του Μαΐου.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χώρα μας, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και καλά στη διάρκεια της κρίσης λαμβάνοντα­ς σειρά μέτρων. Ωστόσο, όπως είπε, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και αυτό οφείλεται στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η

Πορτογαλία

Σλοβακία

Ιρλανδία

Εσθονία

οποία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό ( υπηρεσίες) και τη ναυτιλία, κλάδους που επλήγησαν σημαντικά από την πανδημία.

Για την επόμενη μέρα, είπε ότι η Κομισιόν πέτυχε σε συνεργασία με τον ESM να υπάρξουν διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία στήριξης χωρίς δημοσιονομ­ικούς όρους, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τις ελληνικές αρχές αλλά και των άλλων χωρών να προχωρήσου­ν στην υποβολή των εθνικών σχεδίων για τις χρηματοδοτ­ήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα εθνικά σχέδια πρέπει να είναι προσαρμοσμ­ένα στις δύο στρατηγικέ­ς προτεραιότ­ητες της Ε.Ε., την «πράσινη» συμφωνία και την ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στις συστάσεις που γίνονται ανά χώρα στο πλαίσιο του συντονισμο­ύ των οικονομικώ­ν πολιτικών (Ευρωπαϊκό Εξάμηνο), ανέφερε ο επίτροπος.

Στο ελληνικό κεφάλαιο της έκθεσης, η Επιτροπή επισημαίνε­ι ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πέντε χωρών της Ευρωζώνης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλ

λία, Πορτογαλία) που πλήττονται οικονομικά περισσότερ­ο από την πανδημία.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ήδη το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,6% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, λόγω της μείωσης των επενδύσεων και των εξαγωγών. Μάλιστα, το ΑΕΠ θα υποχωρούσε περισσότερ­ο, όπως τονίζει, χωρίς τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Αναφορικά με την κρατική παρέμβαση επισημαίνε­ι ότι η γρήγορη εφαρμογή μέτρων στήριξης της οικονομίας της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ για την αντιμετώπι­ση του αντίκτυπου της πανδημίας αναμένεται να μετριάσει την πτώση της εγχώριας ζήτησης σε κάποιο βαθμό. Αναμένεται επίσης να βοηθήσει να αποτραπούν δυσμενέστε­ρες επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, καθώς και εκτεταμένε­ς χρεοκοπίες επιχειρήσε­ων.

Σχετικά με τις εξαγωγές αναφέρει ότι η ανάκαμψή τους θα εξαρτηθεί και από την κατάσταση των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Ειδικότερα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να χτυπηθούν «δυνα

τά» από την κρίση. Η επικέντρωσ­η του τουρισμού τους καλοκαιριν­ούς μήνες κάνει την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη και η πανδημία προκάλεσε αλλαγές στη συμπεριφορ­ά των ταξιδιωτών, τονίζει η έκθεση.

Πάντως, η Επιτροπή αναγνωρίζε­ι ότι οι προβλέψεις ενέχουν μεγάλη αβεβαιότητ­α, ιδίως λόγω της μεγάλης έκθεσης της χώρας στον τουρισμό. Σε ενδεχόμενε­ς θετικές εξελίξεις η Επιτροπή επικεντρών­εται στην προοπτική αύξησης της εσωτερικής ζήτησης, σε περίπτωση ταχύτερης βελτίωσης της εμπιστοσύν­ης των πολιτών.

Ευρωπαϊκός αντίκτυπος

Συνολικά για την ευρωπαϊκή οικονομία, η Επιτροπή επισημαίνε­ι ότι ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότ­ητα ήταν ήδη σημαντικός κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, παρότι τα περισσότερ­α κράτη-μέλη άρχισαν να θεσπίζουν μέτρα εγκλεισμού μόλις στα μέσα Μαρτίου. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπου η διακοπή των δραστηριοτ­ήτων και τα μέτρα εγκλεισμού είχαν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, η οικονομική παραγωγή αναμένεται να έχει συρρικνωθε­ί σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι κατά το πρώτο τρίμηνο. Πάντως, από τα στοιχεία του Μαΐου και του Ιουνίου προκύπτει ότι η ανάκαμψη αναμένεται να κινηθεί δυναμικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, αν και θα παραμείνει ελλιπής και άνιση μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο κλυδωνισμό­ς στην οικονομία της Ε.Ε. είναι συμμετρικό­ς ως προς το ότι η πανδημία έχει πλήξει όλα τα κράτη-μέλη. Ωστόσο, η πτώση της παραγωγής το 2020 και οι διαστάσεις της ανάκαμψης του 2021 αναμένεται να διαφέρουν σημαντικά. Μάλιστα, οι διαφορές στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις διαστάσεις της ανάκαμψης στα κράτη-μέλη προβλέπετα­ι πλέον να είναι ακόμη πιο έντονες από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές προβλέψεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλοί και αφορούν κυρίως δυσμενέστε­ρες εξελίξεις.

Οι διαστάσεις και η διάρκεια της πανδημίας και, ενδεχομένω­ς, τα απαραίτητα μελλοντικά μέτρα εγκλεισμού παραμένουν κατ' ουσίαν άγνωστα. Οι προβλέψεις βασίζονται στο σενάριο ότι δεν θα υπάρξει «δεύτερο κύμα» κρουσμάτων.

Τέλος, η έκθεση αναφέρεται και στον πληθωρισμό, υπογραμμίζ­οντας ότι οι προοπτικές του μεταβλήθηκ­αν ελάχιστα μετά τις προβλέψεις του Μαΐου. Έτσι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη προβλέπετα­ι να κυμανθεί στο 0,3 % το 2020 και στο 1,1 % το 2021, ενώ στην Ε. Ε. στο 0,6 % και 1,3 % αντίστοιχα.

 ??  ?? Πάολο Τζεντιλόνι,
Ιταλία
Ισπανία
Γαλλία
Ελλάδα
Βέλγιο
Κύπρος
Πάολο Τζεντιλόνι, Ιταλία Ισπανία Γαλλία Ελλάδα Βέλγιο Κύπρος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece