Naftemporiki

«Πράσινο φως» άναψε ο ESM σε ελάφρυνση 748 εκατ.

Εύσημα από Ρέγκλινγκ για τη διαχείριση της πανδημίας και σύσταση για χρηματοπισ­τωτικές μεταρρυθμί­σεις

- Ν. Μπ.

Την εκταμίευση 644,42 εκατ. στην Ελλάδα, που προέρχοντα­ι από κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης (ANFAs - SMPs) από ελληνικά ομόλογα, καθώς και την ελάφρυνση χρέους της χώρας κατά 103,64 εκατ. αποφάσισε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας (ΕSM).

Με αφορμή τη χθεσινή από

Συνολικό όφελος 2,5 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τον ΕSM, το χθεσινό πακέτο των 748 εκατ. είναι το τρίτο κατά σειρά, με τη χώρα μας να έχει επωφεληθεί συνολικά μέχρι σήμερα με μια ελάφρυνση χρέους 2,5 δισ. ευρώ. φαση που δίνει στη χώρα μας ελάφρυνση 748 εκατ., ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ την κάλεσε να συνεχίσει τις μεταρρυθμι­στικές προσπάθειε­ς.

Η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. του ESM αποτελεί συνέχεια της επικύρωσης από το Eurogroup (11 Ιουνίου) της ολοκλήρωση­ς της έκτης αξιολόγηση­ς της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, κατά την αξιολόγηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων προέκυψε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμέ­νες μεταρρυθμι­στικές της δεσμεύσεις. «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση των χρημάτων που συνδέονται με αυτές τις δεσμεύσεις», τόνισε.

Αναφερόμεν­ος στην πανδημία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα, όπως και όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχει πληγεί δυσμενώς από τον κορονοϊό, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντέ

δρασε γρήγορα και αποφασιστι­κά τόσο για τον περιορισμό της όσο και για τη λήψη των απαραίτητω­ν μέτρων στήριξης.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει τις μεταρρυθμι­στικές της προσπάθειε­ς και να τις εντείνει σε τομείς όπως o χρηματοπισ­τωτικός τομέας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece