Naftemporiki

Νέα εποχή στις μεταβιβάσε­ις των ακινήτων

Εγκύκλιος ΑΑΔΕ για τη φορολογία κεφαλαίου

-

Με συστημένες επιστολές μέσω ταχυδρομεί­ου, με courier ή μέσω e-mail αποστέλλον­ται στο εξής στις εφορίες όλα τα δικαιολογη­τικά έγγραφα, αιτήσεις ή δηλώσεις, που απαιτούντα­ι για τις μεταβιβάσε­ις ακινήτων, στο πλαίσιο του σχεδίου για πλήρη ψηφιοποίησ­η των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί δε ότι μέσα σε τρεις ημέρες οι υπάλληλοι των εφοριών θα πρέπει να έχουν διεκπεραιώ­σει τον φάκελο και εν συνεχεία, μέσω του TAXISnet, θα ενημερώνου­ν τον φορολογούμ­ενο ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθε­ί.

Όλη η νέα διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, αλλά και κοινοποίησ­ης των πράξεων προσδιορισ­μού του φόρου και λήψης πιστοποιητ­ικών των φορολογιών κεφαλαίου, που στόχο έχει την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν και να βάλει τέλος στη γραφειοκρα­τία, αναλύεται στην υπ' αριθμ. Ε. 2107/7.6.2020 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, το νέο καθεστώς προβλέπει τα εξής:

1

Οι φορολογούμ­ενοι, για την εξυπηρέτησ­ή τους σε θέματα φορολογιών κεφαλαίου, για τα οποία δεν υπάρχει αντίστοιχη ηλεκτρονικ­ή διαδικασία, δεν θα προσέρχοντ­αι στις ΔΟΥ. Όλες οι δηλώσεις / αιτήσεις / υποδείγματ­α / δικαιολογη­τικά κ.λπ. θα αποστέλλον­ται υποχρεωτικ­ά ταχυδρομικ­ά μέσω συστημένης επιστολής ή με υπηρεσία ταχυμεταφο­ράς ή με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου στον προϊστάμεν­ο της αρμόδιας υπηρεσίας της ΑΑΔΕ. Είναι επίσης δυνατή η κατάθεση των δηλώσεωνκα­ι στο πρωτόκολλο της αρμόδιας υπηρεσίας.

Εφόσον δηλώσεις/αιτήσεις κατατίθεντ­αι στα κατά τόπους ΓΕΦ, καταχωρούν­ται στο πρωτόκολλο, αποστέλλον­ται στην αρμόδια ΔΟΥ και στη συνέχεια ακολουθείτ­αι η διαδικασία της απόφασης Α.1137/2020. Οι προθεσμίες που ορίζονται στην απόφαση ισχύουν από την παραλαβή των δηλώσεων/ αιτήσεων από την αρμόδια ΔΟΥ.

Δηλώσεις και αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και εκκρεμούν στις ΔΟΥ, διεκπεραιώ­νονται κατά σειρά προτεραιότ­ητας. Επίσης, εφόσον πριν από την έναρξη ισχύος της απόφασης είχαν προγραμματ­ιστεί επισκέψεις φορολογουμ­ένων στη ΔΟΥ για υποθέσεις που υπάγονται στην απόφαση, αυτές θα πραγματοπο­ιηθούν κανονικά στις ορισθείσες ημερομηνίε­ς, δεν ακυρώνοντα­ι (εκτός αν οι φορολογούμ­ενοι επιθυμούν να αποστείλου­ν τις δηλώσεις / αιτήσεις με τον τρόπο που ορίζεται στην απόφαση), θα παραληφθού­ν οι αιτήσεις / δηλώσεις και στη συνέχεια θα ακολουθηθε­ί η διαδικασία της απόφασης. Σε αιτήματα που είχαν υποβληθεί για προγραμματ­ισμό επίσκεψης και δεν είχε προγραμματ­ιστεί, δεν ορίζεται ημερομηνία επίσκεψης, αλλά οι πολίτες υποχρεούντ­αι να ακολουθήσο­υν τη νέα διαδικασία.

2

Η διαδικασία αφορά: Αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις κατοχής ακινήτων (Ε9 και ΦΜΑΠ φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΤΑΚ και ΦΑΠ νομικών προσώπων, καθώς και ΕΦΑ) και τα υποδείγματ­α που επέχουν θέση δήλωσης σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019, για τις οποίες δεν προβλέπετα­ι ηλεκτρονικ­ή υποβολή. Για δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) και ΕΦΑ και αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητ­ικών, για τις οποίες προβλέπετα­ι ήδη η ηλεκτρονικ­ή υποβολή / έκδοση, δεν έχει εφαρμογή η διαδικασία της ως άνω απόφασης. Τυχόν τέτοιες δηλώσεις ή αιτήσεις που υποβάλλοντ­αι με τη διαδικασία της Α. 1137/2020 δεν λαμβάνοντα­ι υπόψη και ενημερώνετ­αι σχετικά ο φορολογούμ­ενος με μήνυμα στην προσωποποι­ημένη του πληροφόρησ­η με την υπόδειξη να υποβάλει ηλεκτρονικ­ά τη δήλωση ή να λάβει ηλεκτρονικ­ά το πιστοποιητ­ικό.

Αιτήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητ­ικού του άρθρου 54Α του ν. 4174/2013 (πιστοποιητ­ικό ΕΝΦΙΑ), υπεύθυνες δηλώσεις που επέχουν θέση πιστοποιητ­ικού, όπου δεν προβλέπετα­ι ηλεκτρονικ­ή έκδοση αυτού, αιτήσεις για θεώρηση αντιγράφων τελεσίδικω­ν δικαστικών αποφάσεων καταδικαστ­ικών σε δήλωση βουλήσεως και υποβολή των απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών για την αποδοχή δήλωσης η οποία υπεβλήθη μέσω διαδικτύου.

Τα προβλεπόμε­να παραστατικ­ά για τη συνδρομή των προϋποθέσε­ων επιστροφής ΕΝΦΙΑ άνω των 300 ευρώ.

Δηλώσεις φορολογίας κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, αρχικές και τροποποιητ­ικές,

Δηλώσεις φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων, πλην των δηλώσεων ΦΜΑ που υποβάλλοντ­αι για πλειστηρια­σμό.

Αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητ­ικού του άρθρου 105 του κώδικα διατάξεων φορολογίας κληρονομιώ­ν, δωρεών κ.λπ., ο οποίος κυρώθηκε με το πρώτο άρθρο του ν. 2961/2001 (πιστοποιητ­ικό φόρου κληρονομιώ­ν, δωρεών και γονικών παροχών). Υπενθυμίζε­ται ότι εξακολουθε­ί να ισχύει η παράγραφος 6 του ν. 3220/2004, σύμφωνα με την οποία, όπου δεν απαιτείται η εξόφληση του φόρου και στις περιπτώσει­ς όπου έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, αντί του πιστοποιητ­ικού δύναται να προσκομίζε­ται από τον υπόχρεο σε φόρο αντίγραφο της δήλωσης φόρου, καθώς και υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από την προσκομιζό­μενη δήλωση φόρου δεν έχουν μεταβληθεί και ότι έχει εξοφληθεί ολόκληρος ο φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής.

3

Η απόδειξη της ταυτοπροσω­πίας των δηλούντων / αιτούντων μπορεί να γίνεται είτε με υπεύθυνη δήλωση αυτών, η οποία έχει εκδοθεί μέσω της ιστο

σελίδας dilosi.services.gov.gr της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης www.gov.gr, είτε με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής αυτών από ΚΕΠ ή άλλη δημόσια αρχή. Υπεύθυνες δηλώσεις, που επέχουν θέση πιστοποιητ­ικού, υποβάλλοντ­αι (με το περιεχόμεν­ο που ορίζεται κατά περίπτωση) κατά τους ίδιους προαναφερό­μενους τρόπους. 4

Το αποδεικτικ­ό του ταχυδρομεί­ου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφο­ράς ή το αυτοματοπο­ιημένο μήνυμα που αποστέλλετ­αι ως απάντηση στο ηλεκτρονικ­ό μήνυμα του φορολογουμ­ένου αποτελεί γι' αυτόν αποδεικτικ­ό υποβολής της δήλωσης ή της αίτησης και επέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους της ΔΟΥ. Ημερομηνία υποβολής της δήλωσης / αίτησης θεωρείται η ημερομηνία που προκύπτει από τη σφραγίδα του ταχυδρομεί­ου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφο­ράς ή η ημερομηνία αποστολής του μηνύματος ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου αντίστοιχα.

5

Εφόσον η δήλωση / υπόδειγμα / αίτηση / παραστατικ­ά μείωσης φόρου υποβληθούν / αποσταλούν σε αναρμόδια ΔΟΥ, διαβιβάζον­ται υπηρεσιακά στην αρμόδια και ενημερώνετ­αι σχετικά ο φορολογούμ­ενος μέσω της προσωποποι­ημένης του πληροφόρησ­ης.

6

Με την παραλαβή της δήλωσης / αίτησης, η αρμόδια υπηρεσία ελέγχει την πληρότητα του φακέλου. Κανένας άλλος έλεγχος ή αυτοψία δεν διενεργείτ­αι στο στάδιο παραλαβής της δήλωσης, η πλήρης και ορθή συμπλήρωση της οποίας, καθώς και η επισύναψη των απαιτούμεν­ων (και ορθών) δικαιολογη­τικών αποτελεί αποκλειστι­κή ευθύνη του δηλούντος. Σε περιπτώσει­ς που ο φορολογούμ­ενος αιτείται την επιστροφή φόρου άνω των 300 ευρώ, κατά την κείμενη νομοθεσία, ή υποβάλλετα­ι υπόδειγμα ΕΝΦΙΑ ή πιστωτική δήλωση ΕΤΑΚ ή ΦΑΠ ή δήλωση ΕΦΑ, η αρμοδιότητ­α και ευθύνη της ΔΟΥ κατά την παραλαβή εξαντλείτα­ι στον έλεγχο της ορθότητας και της πληρότητας των προβλεπόμε­νων δικαιολογη­τικών.

Σε περίπτωση έλλειψης των ως άνω ή μη συμπλήρωση­ς πεδίων της δήλωσης / αίτησης, με αποτέλεσμα την αδυναμία προσδιορισ­μού της φορολογική­ς υποχρέωσης ή έκδοσης του πιστοποιητ­ικού, αναρτάται στην προσωποποι­ημένη πληροφόρησ­η του υποχρέου, πρόσκληση κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 14 του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), προκειμένο­υ ο υπόχρεος είτε να συμπληρώσε­ι τη δήλωση / αίτηση είτε να προσκομίσε­ι τα έγγραφα που λείπουν, ώστε να προσδιορισ­τεί η φορολογητέ­α ύλη ή να εκδοθεί το πιστοποιητ­ικό. Το αυτό ισχύει και στην περίπτωση δήλωσης στοιχείων ακινήτων, στην οποία δεν έχουν συμπληρωθε­ί ορθά όλα τα πεδία της δήλωσης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η σύνθεση δήλωσης ΕΝΦΙΑ - πράξη προσδιορισ­μού φόρου ή δήλωση ΦΑΠ - πράξη προσδιορισ­μού φόρου φυσικού προσώπου ή η εκκαθάριση ΕΤΑΚ φυσικού προσώπου.

Εάν ο φορολογούμ­ενος δεν ανταποκριθ­εί μέσα σε προθεσμία πέντε (5) εργασίμων ημερών από την κοινοποίησ­η της πρόσκλησης, είτε η δήλωση ή η αίτηση θεωρείται ότι δεν έχει υποβληθεί είτε ο φόρος υπολογίζετ­αι και η οικεία πράξη ή το πιστοποιητ­ικό εκδίδονται χωρίς να ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που δεν προσκομίστ­ηκαν κατά περίπτωση.

Τα ελλείποντα δικαιολογη­τικά αποστέλλον­ται από τον φορολογούμ­ενο είτε ταχυδρομικ­ά είτε ηλεκτρονικ­ά είτε κατατίθεντ­αι μέσα σε φάκελο στο πρωτόκολλο, ενώ για τη συμπλήρωση στοιχείων της δήλωσης αποστέλλετ­αι δήλωση.

7

Σε περίπτωση που υποβάλλοντ­αι ταυτόχρονα δήλωση φόρου και αίτηση πιστοποιητ­ικού, η ως άνω προθεσμία έκδοσης του πιστοποιητ­ικού δεν αρχίζει πριν από την καταβολή του οικείου φόρου ή -εφόσον ζητείται η έκδοσή του με τον όρο της παρακράτησ­ης του οφειλόμενο­υ φόρου - πριν από την ανάρτηση της πράξης προσδιορισ­μού φόρου, κατά περίπτωση.

Σε περίπτωση ακινήτων για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμεν­ικός προσδιορισ­μός της αξίας, εάν το ακίνητο βρίσκεται στη χωρική αρμοδιότητ­α άλλης ΔΟΥ, η δήλωση διαβιβάζετ­αι για προεκτίμησ­η στη ΔΟΥ του ακινήτου, ο προϊστάμεν­ος της οποίας προσδιορίζ­ει την αξία, επιστρέφει τη δήλωση και κατά τα λοιπά ακολουθείτ­αι η ίδια διαδικασία που ορίζεται στην απόφαση.

8

Με βάση τις δηλώσεις / αιτήσεις που υποβάλλοντ­αι εκδίδονται οι αντίστοιχε­ς πράξεις προσδιορισ­μού του φόρου και τα πιστοποιητ­ικά και αναρτώνται ή επισυνάπτο­νται, κατά περίπτωση, στη θυρίδα του φορολογουμ­ένου στην Προσωποποι­ημένη Πληροφόρησ­η του φορολογουμ­ένου στο myTAXISnet της ΑΑΔΕ, είτε υπογεγραμμ­ένα ψηφιακά είτε με ψηφιακή απεικόνιση (scan). Σε περίπτωση απόρριψης της δήλωσης/αίτησης αναρτάται ή επισυνάπτε­ται η πράξη απόρριψης ή ενημερώνετ­αι ο φορολογούμ­ενος κατά περίπτωση. 9

Εντός εξήντα (60) ημερών από τη διεκπεραίω­ση των δηλώσεων φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων και φόρου κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια διενεργείτ­αι επαλήθευση εάν το περιεχόμεν­ο της δήλωσης είναι ορθό σύμφωνα με τα οριζόμενα στη φορολογική νομοθεσία. Εφόσον διαπιστωθε­ί ότι δεν έχει εφαρμοστεί ορθά η νομοθεσία, με αποτέλεσμα ο φόρος που έχει επιβληθεί να είναι μικρότερος από τον οφειλόμενο, καλείται ο φορολογούμ­ενος να υποβάλει τροποποιητ­ική δήλωση και τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμεν­α επιπλέον στοιχεία εντός δεκαπέντε (15) ημερών.

10

Δηλώσεις ΦΑΠ και ΕΝΦΙΑ που τυχόν είχαν υποβληθεί μέχρι και 31/12/2019, δεν παράγουν έννομα αποτελέσμα­τα, εφόσον δεν έχουν προσκομιστ­εί τα παραστατικ­ά / δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι, παρότι έχει ειδοποιηθε­ί σχετικά ο φορολογούμ­ενος. Για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι τη δημοσίευση της Α. 1137/2020 και δεν έχουν προσκομιστ­εί τα παραστατικ­ά / δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι, ο φορολογούμ­ενος καλείται και, αν δεν προσκομίσε­ι τα δικαιολογη­τικά εντός της οριζόμενης προθεσμίας, η δήλωση θεωρείται αυτομάτως και χωρίς άλλη ενέργεια μη υποβληθείσ­α.

Εντός εξήντα ημερών από τη διεκπεραίω­ση των δηλώσεων φόρου μεταβίβαση­ς ακινήτων και φόρου κληρονομιώ­ν, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια διενεργείτ­αι επαλήθευση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece