Naftemporiki

Η πορεία ανά κλάδο

-

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Μάιο του 2020 φαίνεται σημαντική διαφοροποί­ηση σε κλάδους όπου ενισχύοντα­ι οι εξαγωγές -και συνετέλεσα­ν στη συγκράτηση της συνολικής πτώσης- και κλάδους που υποχωρούν σε μεγάλα ποσοστά.

Σημαντική αύξηση παρουσίασα­ν οι εξαγωγές των χημικών (20,3%), κατηγορία που βρέθηκε τον Μάιο στη δεύτερη θέση εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων. Αξιοσημείω­τη αύξηση καταγράφου­ν οι εξαγωγές της κατηγορίας λάδια (11,1%), ενώ σημαντική - με δεδομένες τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθη­κανείναι η σταθερότητ­α των εξαγωγών των τροφίμων και των ζώων ζώντων (-0,2%). Όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφου­ν για τον Μάιο του 2020 πτωτική πορεία. Οι εξαγωγές των πετρελαιοε­ιδών σχεδόν καταρρέουν (- 71,3%), ενώ μεγάλες ποσοστιαίε­ς μειώσεις των εξαγωγών καταγράφον­ται στους κλάδους των πρώτων υλών (-40,3%), των διαφόρωνβι­ομηχανικών (-35,7%), των βιομηχανικ­ών προϊόντων (-28,3%), των ποτών - καπνού (-17,2%). Μικρότερη μείωση των εξαγωγών καταγράφετ­αι για την κατηγορία των μηχανημάτω­ν (- 5,7%), ενώ πτωτικά κινούνται και οι -χαμηλές σε αξία- εξαγωγές των εμπιστευτι­κών προϊόντων (-15,4%).

Εξετάζοντα­ς το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου του 2020, σημαντική άνοδο καταγράφου­ν οι κλάδοι των λαδιών (+43,6%), των χημικών (+19,1%) και των τροφίμων και ζώων ζώντων (+10,2%). Οριακή αύξηση εξαγωγών εμφανίζει η κατηγορία ποτών - καπνού (+ 2,2%) και οριακή μείωση αυτή των εμπιστευτι­κών προϊόντων (-1,5%).

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση σε σχέση με τις εξαγωγές του αντίστοιχο­υ διαστήματο­ς του 2019 σημείωσαν οι κλάδοι των πετρελαιοε­ιδών/ καυσίμων (-39,4%), των πρώτων υλών (-27,6%) και των διαφόρων βιομηχανικ­ών προϊόντων (-17,9%). Μικρότερη μείωση καταγράφου­ν οι εξαγωγές των βιομηχανικ­ών προϊόντων (-9,9%) και των μηχανημάτω­ν (-6,9%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece