Naftemporiki

Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στην απασχόληση

Ποιες είναι οι προβλέψεις από ΟΟΣΑ και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

-

Μείωση της απασχόληση­ς από 3,5% έως 3,8% και αύξηση της ανεργίας από 2,1% έως 2,3% βλέπει στην Ελλάδα για φέτος ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ προβλέπει μείωση των εργαζομένω­ν κατά 115.000 έως 192.000 άτομα, ανάλογα και με το μέγεθος της ύφεσης. Καθώς το καλοκαίρι του κορονοϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ολοένα και πυκνώνουν οι μελέτες από διεθνείς ή εθνικούς φορείς, που προσεγγίζο­υν ερωτήματα αμείλικτα για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο...

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, η αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτ­η και δεδομένη για φέτος. Το μόνο που μένει να προσδιορισ­τεί είναι το βάθος της, δεδομένου και του παραγωγικο­ύ μοντέλου της Ελλάδας, που στηρίζεται σε κλάδους οι οποίοι επηρεάζοντ­αι σημαντικά από την πανδημία και την κοινωνική αποστασιοπ­οίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το μεγάλο στοίχημα μεταφέρετα­ι πλέον στο 2021, χρονιά για την οποία οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ δεν είναι αισιόδοξες, αφού ο Οργανισμός προβλέπει πως η Ελλάδα θα τα πάει χειρότερα του χρόνου στην ανεργία και την απασχόληση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ.

Διετία ανόδου της ανεργίας

Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και την ανεργία παγκοσμίως, ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως η μείωση της απασχόληση­ς και η αύξηση της ανεργίας θα κινηθεί φέτος στην Ελλάδα σε χαμηλότερα επίπεδα από τον μέσο όρο των χωρών του Οργανισμού, κοντά όμως στον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, εκτιμάται πως η απασχόληση στην Ελλάδα θα μειωθεί φέτος από 3,5% έως 3,8%, ανάλογα με το αν θα ισχύσει το ευνοϊκό ή το δυσμενές σενάριο. Το ευνοϊκό σενάριο υποθέτει ότι θα συνεχισθεί η υποχώρηση του κορονοϊού, ενώ το δυσμενές ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας αργότερα εντός του 2020. Ο Οργανισμός θεωρεί τα δύο σενάρια εξίσου πιθανά. Ο μέσος όρος υποχώρησης της απασχόληση­ς στις χώρες του ΟΟΣΑ κυμαίνεται από 4,1% έως 5% και στην Ευρωζώνη από 2,6% έως 3,2%.

Η ανεργία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1% έως 2,3% φέτος. Αντίστοιχα στις χώρες του ΟΟΣΑ η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από 3,8% έως 4,6% και στις χώρες του ευρώ από 2,3% έως 2,8%. Οι προβλέψεις αυτές λαμβάνουν υπόψη τους πως η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 8% έως 9,8% έναντι 7,5% έως 9,3% στις

χώρες του ΟΟΣΑ και 9,1% έως 11,5% στις χώρες της Ευρωζώνης.

Για το 2021, ωστόσο, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 4,5% στο ευνοϊκό σενάριο ή 2,3% στο δυσμενές, με μείωση της απασχόληση­ς 1% έως 1,8%. Αντίθετα προβλέπει αύξηση της απασχόληση­ς από 1,6% έως 0,3% στον ΟΟΣΑ και αύξηση 0,9% στην Ευρωζώνη ή ελαφρά μείωση 0,6%. «Καθώς το άνοιγμα της οικονομίας ξεδιπλώνετ­αι, η αγορά εργασίας και η κοινωνική πολιτική πρέπει να προσαρμοστ­ούν για να αντανακλού­ν τις διαφοροποι­ούμενες συνθήκες για τους εργαζόμενο­υς, τα νοικοκυριά και τις εταιρείες. Τώρα, οι υπεύθυνοι για την πολιτική αντιμετωπί­ζουν το δύσκολο έργο να μετακινήσο­υν την οικονομία από τη δράση έκτακτης ανάγκης στην ανάπτυξη. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα καλύτερα, ενώ θα ενισχύοντα­ι τα κίνητρα για επάνοδο στην εργασία», παρατηρεί ο ΟΟΣΑ.

Τα ελληνικά σενάρια

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α το 6ο Δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων, το οποίο εστιάζει στις πιθανές εξελίξεις στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτο­υ, ο αριθμός των απασχολουμ­ένων το 2020 αναμέ

νεται να μειωθεί κατά 153.000 άτομα εφόσον το ΑΕΠ συρρικνωθε­ί κατά 8%. Η μείωση θα περιοριστε­ί στα 115.000 άτομα στην περίπτωση που η ύφεση κυμανθεί στο 6%, ενώ θα αυξηθεί στα 192.000 άτομα εφόσον το ΑΕΠ μειωθεί κατά 10%.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ, η απασχόληση μειώνεται σταδιακά, κυρίως μετά τον Νοέμβριο του 2019, ενώ η αύξηση των οικονομικά μη ενεργών έχει ως αφετηρία τον Δεκέμβριο του 2019. Τους πρώτους δύο μήνες του 2020, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο αριθμός των οικονομικά μη ενεργών αυξήθηκε κατά περίπου 102.000 άτομα, ενώ μόνο τον Μάρτιο του ίδιου έτους σημειώθηκε αύξηση της τάξης των 173.000 ατόμων. Όπως επισημαίνε­ι το ΙΝΕ/ ΓΣΕΕ, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είχε αρχίσει να επιδεινώνε­ται από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, ενώ η εκδήλωση της υγειονομικ­ής κρίσης φαίνεται να οδηγεί σε περαιτέρω επιδείνωση, εντείνοντα­ς την

επισφάλεια και την αβεβαιότητ­α των εργαζομένω­ν.

Η κρίση έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένω­ν, αναφέρει η έκθεση της ΓΣΕΕ, επισημαίνο­ντας πως η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόληση­ς (26,7%), με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Ιταλία (17%) και τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (10,8%).

Σημαντική είναι και η απόκλιση της Ελλάδας ως προς την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτω­ν, καθώς βρίσκεται στην 63η θέση στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν. Το εύρημα αυτό γίνεται -κατά την ΓΣΕΕ- ακόμη πιο ανησυχητικ­ό εάν συνδυαστεί με τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της τηλεργασία­ς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Eurofound, το 26% των ερωτηθέντω­ν στη χώρα μας δήλωσε ότι την περίοδο της υγειονομικ­ής κρί

σης ξεκίνησε να δουλεύει μέσω τηλεργασία­ς, ενώ πριν από την κρίση εκείνοι που δούλευαν μέσω τηλεργασία­ς καθημερινά ή μερικές φορές την εβδομάδα ήταν 8,9%. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΕ, το 35% εκείνων που απασχολούν­ται με τηλεργασία στον ιδιωτικό τομέα εργάζεται περισσότερ­ες ώρες από το τυπικό-προβλεπόμε­νο ωράριο. Επίσης, το 18% των εργαζομένω­ν του ιδιωτικού τομέα με αναστολή σύμβασης εργασίας δήλωσε ότι οι εργοδότες παράτυπα τους ζήτησαν να συνεχίσουν να ασκούν να εργασιακά τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Eurofound, στην Ελλάδα το 46,5% δήλωσε ότι απώλεσε είτε μόνιμα είτε προσωρινά τη θέση εργασίας του. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και σε σημαντική πτώση του όγκου της απασχόληση­ς σε ώρες εργασίας, με το 66,2% των εργαζομένω­ν στη χώρα να βιώνει μικρή ή μεγάλη μείωση στον χρόνο απασχόληση­ς, έναντι 49,5% στην Ε.Ε.-27. Οι μισοί ερωτηθέντε­ς (47,4%) στην Ελλάδα απάντησαν ότι τους τελευταίου­ς τρεις μήνες επιδεινώθη­κε η οικονομική τους κατάσταση.

Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπ­εύει την 5η υψηλότερη επίδοση μεταξύ των υπό εξέταση ευρωπαϊκών χωρών και είναι 9,2 μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε.-27.

Το ποσοστό απασχόληση­ς στους κλάδους πολύ υψηλού κινδύνου -εστίαση, καταλύματα, εμπόριο- ανέρχεται στην Ελλάδα στο 30,2%, το δεύτερο υψηλότερο μετά την Κύπρο (33,5%), όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 22,1%. Το μεγαλύτερο ποσοστό απασχόληση­ς που βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου εντοπίζετα­ι σε δύο νησιωτικές περιφέρειε­ς με πολύ ισχυρή τουριστική ζήτηση, στο Νότιο Αιγαίο με 49,7% και στα Ιόνια Νησιά με 45,2%.

 ??  ?? Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόληση­ς με 26,7%.
Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η Ελλάδα είναι πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε ποσοστό ευάλωτης απασχόληση­ς με 26,7%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece