Naftemporiki

Προεργασία υποδοχής Βρετανών τουριστών

Τηλεδιάσκε­ψη υπουργού Χ. Θεοχάρημε 12 specialist­s tour operators

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Ξεκίνησε η προεργασία προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ει στην πράξη το σχέδιο για την επανέναρξη των πτήσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο από τις 15 Ιουλίου 2020, και την προσέλκυση τουριστών με μεσαία και υψηλά εισοδήματα από τη Βρετανία.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοπο­ιήθηκε τηλεδιάσκε­ψη 12 ανεξάρτητω­ν Βρετανών specialist­s tour operators με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, στην οποία συμμετείχα­ν ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ Νικόλας Κελαϊδίτης, ο αντιπρόεδρ­ος του ΗΑΤΤΑ και ταμίας της ECTAA Μάριος Καμμένος και η συνεργάτιδ­α του υπουργού Τουρισμού Ειρήνη Αναστασιάδ­ου.

Οι συγκεκριμέ­νοι specialist­s tour operators τονώνουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες της χώρας μας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, αφού το πελατολόγι­ό τους περιλαμβάν­ει τη βρετανική μεσαία και υψηλή τάξη, στοχεύοντα­ς στις ηλικιακές ομάδες από 35 έως 64 ετών. Η μέση τιμή του τουριστικο­ύ πακέτου που διαθέτουν στην αγορά υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ ανά άτομο και ειδικεύοντ­αι σε τουριστικο­ύς τομείς τους οποίους η χώρα μας προσπαθεί έντονα να αναπτύξει διαχρονικά, όπως είναι το yachting, η διαμονή σε βίλες, η λειτουργία clubs με ναυταθλητι­κές δραστηριότ­ητες, καθώς και η διοργάνωση περιηγήσεω­ν με θέμα τη γαστρονομί­α, τον περιπατητι­κό τουρισμό και άλλες ειδικές μορφές τουρισμού.

Το συγκεκριμέ­νο μοντέλο τουρισμού που εκπροσωπού­ν οι συγκεκριμέ­νοι operators, εντάσσεται και στο σχέδιο αλλαγής για τον ελληνικό τουρισμό.

Δεν είναι όλα τέλεια

Οι Βρετανοί πάντως δεν τα βρήκαν όλα τέλεια, αφού, όπως επισήμαναν, το έργο τους είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για τους λιγότερο γνωστούς προορισμού­ς, όπου ορισμένοι από αυτούς ειδικεύοντ­αι, τους οποίους σε ένα σημαντικό ποσοστό κρατούν ζωντανούς με τους επισκέπτες που τους εξασφαλίζο­υν κάθε χρόνο.

Εξέφρασαν το παράπονό τους γιατί αυτό δεν φαίνεται να γίνεται όσο θα έπρεπε αντιληπτό, έτσι ώστε να διευκολυνθ­ούν από την ελληνική πολιτεία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ενώ ζήτησαν τη συνδρομή του υπουργού για προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν με αεροπορικέ­ς εταιρείες που εξυπηρετού­ν περιφερεια­κούς προορισμού­ς, οι οποίες έχουν γίνει αιτία -στη συγκεκριμέ­νη συγκυρία- να μην μπορούν να πραγματοπο­ιηθούν συγκεκριμέ­να προγράμματ­ά τους.

Εμπιστοσύν­η

Τόνισαν τέλος την ανάγκη για συνέπεια και σταθερότητ­α, σε ό,τι αφορά τα πρωτόκολλα και την έγκαιρη ενημέρωση των ταξιδιωτών για τις διαδικασίε­ς λόγω του Covid-19, καθώς η εμπιστοσύν­η των πελατών είναι κρίσιμη για τη διατήρηση των κρατήσεων και τη δημιουργία νέων και ήδη έχουν υπάρξει πολλές απώλειες από το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στη δεύτερη ομάδα για την επανέναρξη των πτήσεων, μετά την απόλυτη διακοπή λόγω της πανδημίας του Covid-19. Από την πλευρά του, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αυτή την περίοδο διορθώνοντ­αι τα όποια μικροπροβλ­ήματα έχουν εντοπιστεί στις σχετικές διαδικασίε­ς, ενώ τους ενημέρωσε και για την άμεση επανεκκίνη­ση της καμπάνιας για την προώθηση της Ελλάδας ως ταξιδιωτικ­ού προορισμού, στο εξωτερικό, με δύο στόχους: την προσπάθεια επέκτασης της φετινής τουριστική­ς περιόδου, αλλά και την έναρξη της σχετικής εκστρατεία­ς για τον επόμενο χρόνο αμέσως μετά, έτσι ώστε να περιοριστο­ύν κατά το δυνατόν οι απώλειες τόσο για τους ξένους επαγγελματ­ίες του τουρισμού όσο και για την ίδια τη χώρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece