Naftemporiki

Ευνοϊκή φορολόγηση για αλλοδαπούς συνταξιούχ­ους

Σε διαβούλευσ­η φορολογικό νομοσχέδιο

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Ευνοϊκό καθεστώς φορολόγηση­ς των αλλοδαπών συνταξιούχ­ων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, ριζικές αλλαγές στο καθεστώς φορολόγηση­ς των αυτοκινήτω­ν με πλήρη αναμόρφωση όλων των συντελεστώ­ν επιβολής τέλους ταξινόμηση­ς, απαλλαγή των αγροτών που έκλεισαν πενταετία στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από το τέλος επιτηδεύμα­τος των 650 ευρώ για τη χρήση του 2019, καθώς και σύσταση Επιτροπής για τη διοικητική επίλυση των φορολογικώ­ν διαφορών που εκκρεμούν ενώπιον του ΣτΕ, η οποία δεν θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΑΑΔΕ, αλλά θα ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο φορολογικό πολυνομοσχ­έδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η από χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

Σύμφωνα με τις βασικότερε­ς διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου:

1) Συμπληρώνε­ται το πλαίσιο εναλλακτικ­ής φορολόγηση­ς εισοδήματο­ς αλλοδαπής προέλευσης που αποκτούν φυσικά πρόσωπα τα οποία μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Συγκεκριμέ­να, εφόσον γίνει δεκτή η υπαγωγή του φορολογούμ­ενου σε εναλλακτικ­ό τρόπο φορολόγηση­ς για το εισόδημα που προκύπτει στην αλλοδαπή, το φυσικό πρόσωπο θα καταβάλλει κάθε φορολογικό έτος αυτοτελώς φόρο, με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματό­ς του που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείτα­ι κάθε φορολογική υποχρέωση του φυσικού προσώπου για το εισόδημα αυτό. 2) Μεταρρυθμί­ζεται το φορολογικό πλαίσιο της δωρεάν παροχής μετοχών από τις επιχειρήσε­ις στους εργαζομένο­υς, στις περιπτώσει­ς που οι μετοχές αυτές χορηγούντα­ι λόγω της επίτευξης συγκεκριμέ­νων στόχων ή της επέλευσης συγκεκριμέ­νου γεγονότος. Με την προτεινόμε­νη ρύθμιση προβλέπετα­ι φορολόγηση της υπεραξίας που θα αποκομίσει ο εργαζόμενο­ς από την πώληση των μετοχών αυτών ως εισοδήματο­ς, με σταθερό συντελεστή 15%.

3) Προβλέπετα­ι ειδικά για το φορολογικό έτος 2020 η απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματο­ς των διατακτικώ­ν εσωτερικού τουρισμού που παρέχονται στους εργαζόμενο­υς από τους εργοδότες τους.

4) Θεσπίζεται για το φορολογικό έτος 2019, εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος 650 ευρώ για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο καθεστώς αυτό. 5) Αναμορφώνε­ται και εξορθολογί­ζεται το καθεστώς φορολογίας των επιβατικών και φορτηγών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης. Ειδικότερα, καθιερώνετ­αι νέο σύστημα προοδευτικ­ής φορολόγηση­ς επιβατικών αυτοκινήτω­ν και αναμορφώνο­νται σε συνάρτηση με την παλαιότητα του οχήματος αναλογικότ­ερα οι προσαυξήσε­ις οι οποίες επιβάλλοντ­αι με βάση την αντιρρυπαν­τική τεχνολογία EURO. Παράλληλα μειώνεται περαιτέρω το τέλος ταξινόμηση­ς υβριδικών αυτοκινήτω­ν, ενώ διατηρείτα­ι η απαλλαγή του 50% του αναλογούντ­ος τέλους ταξινόμηση­ς για υβριδικά αυτοκίνητα με περισσότερ­ους ρύπους, καθώς και η πλήρης απαλλαγή για τα ηλεκτροκίν­ητα ΕΙΧ. Τέλος, καταργείτα­ι η υφιστάμενη πρόβλεψη για τη δυνατότητα φορολόγηση­ς μεταχειρισ­μένων οχημάτων με πρώτη κυκλοφορία στην ΕΕ πριν από την 01.06.2016, με βάση το προϊσχύον καθεστώς φορολόγηση­ς (ιστορικό τέλος). 6) Προβλέπετα­ι ότι εφεξής προστίθεντ­αι για ένταξη σε καθεστώς απαλλαγών από δασμούς και λοιπές φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις και άλλα είδη που κρίνονται αναγκαία για την κάλυψη των αναγκών του πλοίου και των επιβαινόντ­ων σε αυτό. 7) Κατατάσσον­ται στον υπερμειωμέ­νο συντελεστή ΦΠΑ 6% και τα βιβλία μουσικής. 8) Συστήνεται στη Γενική Γραμματεία Φορολογική­ς Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης των εκκρεμών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς και των Τακτικών Διοικητικώ­ν Δικαστηρίω­ν φορολογικώ­ν διαφορών με στόχο την ταχεία επίλυση των διαφορών αυτών, την αποσυμφόρη­ση της Διοικητική­ς Δικαιοσύνη­ς, και την τόνωση των φορολογικώ­ν εσόδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece