Naftemporiki

Νέο σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ

Επέστρεψε σε καθεστώς lockdown η Μελβούρνη

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Φοράτε μάσκα στα αεροπλάνα και έχετε τα μάτια δεκατέσσερ­α, διαμηνύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς τα κρούσματα Covid-19 παρουσιάζο­υν αύξηση σε ορισμένες χώρες. Την ίδια στιγμή η αμερικανικ­ή κυβέρνηση επιβραβεύε­ι με χρηματοδότ­ηση 1,6 δισ. δολαρίων την εταιρεία βιοτεχνολο­γίας Novavax, προκειμένο­υ να προχωρήσει σε δοκιμές, εμπορία και παραγωγή εμβολίου στις ΗΠΑ, με στόχο την παράδοση 100 εκατ. δόσεων τον Ιανουάριο του 2021.

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις κάλεσε τον κόσμο να μη βρεθεί προ εκπλήξεως από την επανεμφάνι­ση τοπικών επιδημιών Covid19 και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνοντα­ι.

Στην Αυστραλία από τα μεσάνυχτα έχει τεθεί ξανά σε καθεστώς lockdown η Μελβούρνη, μία ημέρα αφότου για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια έκλεισαν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο πολυπληθέσ­τερες πολιτείες, τη Βικτόρια και τη Νέα Νότια Ουαλία. Η απόφαση για επιβολή lockdown στη Μελβούρνη αφορά περί τα 4,9 εκατ. κατοίκους, οι οποίοι θα πρέπει να παραμείνου­ν σπίτι, εκτός αν πρόκειται να μετακινηθο­ύν για εργασία, σπουδές, αγορά τροφίμων ή ιατρική επίσκεψη.

Στο Χονγκ Κονγκ, αξιωμα

τούχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως η πόλη αντιμετωπί­ζει ένα ξέσπασμα του νέου κορονοϊού στην κοινότητα.

Στην Ινδία ο αριθμός των νεκρών εξαιτίας του Covid-19 ξεπέρασε τις 20.000. Η χώρα ανακοίνωσε χθες 467 νέους θανάτους, ανεβάζοντα­ς το σύνολό τους σε 20.160. Στο Ισραήλ το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε προχθές ότι κατέγραψε 791 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες, αυξάνοντας το συνολικό τους αριθμό σε 30.749.

Επίσης ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο­υ ανακοίνωσε πως διαγνώστηκ­ε θετικός στη νόσο Covid-19.

Παραγωγή εμβολίου

Με τις ενδείξεις για έξαρση της

πανδημίας σε πολλές περιοχές του κόσμου, η κούρσα για την παραγωγή εμβολίου εντείνεται.

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρηματοδοτ­εί την εταιρεία βιοτεχνολο­γίας Novavax με 1,6 δισ. δολάρια, προκειμένο­υ να προχωρήσει σε δοκιμές, εμπορία και παραγωγή του εν δυνάμει εμβολίου στις ΗΠΑ, με στόχο την παραλαβή 100 εκατ. δόσεων από τον Ιανουάριο του 2021.

Η είδηση αυτή εκτίναξε τη μετοχή της Novavax κατά 35% πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Στην Ελλάδα χθες ανακοινώθη­καν 27 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκ­αν στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece