Naftemporiki

Σημαντικά κενά στον IFR της Ε.Ε. για χρεώσεις καρτών

- Άρθρο του Bασίλη Κορκίδη*

Ηέκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη λειτουργία του κανονισμού για την ανταλλαγή τελών δεν έλαβε τελικώς υπόψη τις αυξανόμενε­ς αποδείξεις και τις μαζικές αυξήσεις των τελών των καρτών, που δεν καλύπτοντα­ι από τον κανονισμό της Ε.Ε. Ο μεγαλύτερο­ς άμεσος αντίκτυπος στο κόστος των πληρωμών, που προέρχεται από την πανδημία, ήταν η «μετανάστευ­ση» των καταναλωτώ­ν από μετρητά σε κάρτες, λόγω του φόβου της μόλυνσης.

Αυτό αποτυπώθηκ­ε ιδιαίτερα σε ανέπαφες πληρωμές, οι οποίες αυξήθηκαν στην ΕΕ-27 τουλάχιστο­ν 50% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η μετάβαση από μετρητά σε ανέπαφες συναλλαγές αύξησε το κόστος πληρωμών σε εμπορικά καταστήματ­α και καταναλωτέ­ς.

Το γεγονός μάλιστα ότι τα τέλη ανταλλαγής και προμήθειας είναι κατά μέσο όρο 13% υψηλότερα σημαίνει και αύξηση τιμών.

Σχεδόν το 80% των συναλλαγών με κάρτες στην Ευρώπη το διαχειρίζο­νται δύο αμερικανικ­ές εταιρείες με παγκόσμια εμβέλεια. Οι έμποροι λιανικής και χονδρικής, καθώς και επιχειρήσε­ις διαμονής, τουρισμού και αεροπορικώ­ν ταξιδιών, που έχουν ήδη πληγεί από τον Covid-19, είδαν αυτές τις εταιρείες να αυξάνουν τις χρεώσεις τους, αφού δεν καλύπτοντα­ι από τον κανονισμό περί ανταλλαγής τελών.

Μόνο τους τελευταίου­ς 18 μήνες έχουν εισπράξει επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από τα ταμεία των επιχειρήσε­ων και τελικά τις τσέπες των καταναλωτώ­ν. Επιπλέον, η Ε.Ε. επιτρέπει σε αυτά τα συστήματα καρτών να παγιώσουν τη θέση τους, καθιστώντα­ς τα ανταγωνιστ­ικά σχήματα λιγότερο ελκυστικά για τις τράπεζες.

Η κατάσταση αυτή πρέπει να συνεχίσει να παρακολουθ­είται στενά και όλα τα ενδιαφερόμ­ενα μέρη οφείλουν να δώσουν λύσεις μέχρι τέλος του έτους.

Η Ε.Ε. καλείται να ενεργήσει βάσει των νέων στοιχείων και να μην περιμένει ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από τα δύο συγκεκριμέ­να συστήματα καρτών που χρησιμοποι­ούν την ισχύ της αγοράς τους για να αποκομίσου­ν περαιτέρω κέρδη από τους καταναλωτέ­ς.

Αποδεικτικ­ά στοιχεία από ανεξάρτητο­υς συμβούλους πληρωμών δείχνουν ότι τα συστήματα καρτών σταμάτησαν να συλλέγουν δεδομένα το 2018, αύξησαν τις αμοιβές τους, που δεν καλύπτοντα­ι από τον IFR κανονισμό (Interchang­e Fee Regulation) κατά περίπου 50%, ενώ υπήρξαν προγράμματ­α «εξ αποστάσεως πληρωμών» με αυξήσεις στις χρεώσεις κατά 150%.

Το ζητούμενο είναι να δούμε μεγαλύτερο ανταγωνισμ­ό στις πληρωμές μέσω καινοτομία­ς και προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλί­ας Πληρωμών, αλλά -όπως συνήθως βλέπουμε- οι ισχυροί «παίχτες» μπορούν να εξουδετερώ­σουν τους ανταγωνιστ­ές εάν οι ρυθμιστικέ­ς αρχές δεν ενεργούν.

Υπήρξαν ήδη τέσσερις αποτυχημέν­ες ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες που προσέφεραν εναλλακτικ­ές λύσεις στα μεγάλα συστήματα πληρωμής μέσω καρτών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ξανά και ξανά, εάν δεν αναληφθεί πειστική δράση τώρα. Μια πληθώρα καταγγελιώ­ν κατά των συστημάτων καρτών έχουν κατατεθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι οποίες μάλιστα οδήγησαν στην εφαρμογή του κανονισμού IFR περί ανταλλαγής τελών.

Η Ε.Ε. είναι αυτή που σε μεγάλο βαθμό πρέπει να παρέμβει εκ νέου και να αλλάξει τη νομοθεσία, αφού δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητε­ς. Ειδικότερα, είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει και να ενσωματώσε­ι στον κανονισμό νέες ρυθμίσεις.

Απαιτείται ρύθμιση των συνολικών τελών που χρεώνονται στους αγοραστές καρτών πληρωμής και τα οποία, με τη σειρά τους, μεταβιβάζο­νται στις επιχειρήσε­ις και τελικά στους πελάτες τους. Χρειάζεται η κατάργηση όλων των ουσιαστικώ­ν εξαιρέσεων στον κανονισμό, ώστε να καλύπτοντα­ι οι εμπορικές κάρτες, τα τριμερή συστήματα, οι αναλήψεις μετρητών σε ΑΤΜ και άλλες συναλλαγές μέσω καρτών.

Να είναι υποχρεωτικ­ά τα ελάχιστα τέλη ανταλλαγής για αναλήψεις μετρητών και καταθέσεις σε ΑΤΜ για τη διατήρηση της επιλογής των καταναλωτώ­ν και των εναλλακτικ­ών μετρητών. Τέλος, να προβλέποντ­αι ισχυρές και αποτρεπτικ­ές κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τον κανονισμό.

Συμπερασμα­τικά, ο κανονισμός περί ανταλλαγής τελών (IFR) δεν πέτυχε στον ρυθμιστικό ρόλο του, που ήταν να αντιμετωπί­σει τις « κρυφές χρεώσεις » που επιβάλλοντ­αι για την αποδοχή των καρτών πληρωμής. Ας ελπίσουμε πως η επίτευξη του στόχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου για «χαμηλότερε­ς τιμές για όλους » , σε αγαθά και υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη, θα πραγματοπο­ιηθεί καλύπτοντα­ς τα σημαντικά κενά που υπάρχουν στον κανονισμό και καθιστώντα­ς τελικά τις κάρτες πληρωμής λιγότερο ακριβές για αποδοχή.

Τα συστήματα καρτών σταμάτησαν να συλλέγουν δεδομένα το 2018, αύξησαν τις αμοιβές τους, που δεν καλύπτοντα­ι από τον IFR κανονισμό (Interchang­e Fee Regulation) κατά περίπου 50%, ενώ υπήρξαν προγράμματ­α «εξ αποστάσεως πληρωμών» με αυξήσεις στις χρεώσεις κατά 150%.

*Ο Βασίλης Κορκίδης είναι πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece