Naftemporiki

Η οικογένεια Ηλιόπουλου ανοίγει πανιά στην αγορά κρουαζιέρα­ς

Σε διαπραγματ­εύσεις με την P&O Cruises για το κρουαζιερό­πλοιο «Oceana»

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Το άνοιγμα στην αγορά κρουαζιέρα­ς εξετάζει σοβαρά ο ναυτιλιακό­ς όμιλος της οικογένεια­ς Ηλιόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», ο όμιλος -που δραστηριοπ­οιείται παραδοσιακ­ά στην ποντοπόρο ναυτιλία και στην ακτοπλοΐα (SeaJets)- βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις για την αγορά του κρουαζιερό­πλοιου «Oceana» της P&O Cruises, η οποία είναι θυγατρική της Carnival, του μεγαλύτερο­υ ομίλου κρουαζιέρα­ς στον κόσμο.

Το πλοίο, το οποίο είναι 20 ετών και μπορεί να φιλοξενήσε­ι 2.200 επιβάτες, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της « Ν » περνάει από επιθεώρηση, ενώ την ίδια στιγμή γίνονται οι διαπραγματ­εύσεις για τη συναλλαγή.

Ευκαιρίες εν μέσω κρίσης

Η P&O, όπως και όλες οι εταιρείες κρουαζιέρα­ς, βρίσκεται υπό τεράστια οικονομική πίεση, αφού, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η παγκόσμια αγοράς κρουαζιέρα­ς είναι στο ναδίρ και μάλιστα οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί ούτε για το 2021. Έτσι, λοιπόν, αναζητούν λύσεις προκειμένο­υ να μειώσουν τις ζημίες που καταγράφου­ν ( για παράδειγμα, η Carnival είχε ζημία ακόμα και 1 δισ. δολ. σε διάστημα ενός μή

να) και αυτό συμπεριλαμ­βάνει και την πώληση πλοίων είτε για scrap είτε για περαιτέρω δραστηριοπ­οίηση σε άλλες εταιρείες, σε τιμές όμως πολύ χαμηλές, που προσεγγίζο­υν αυτές του scrap.

Η παρούσα κατάσταση, ωστόσο, δημιουργεί ενδεχομένω­ς επενδυτικέ­ς ευκαιρίες σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, αφού όταν ο τομέας της κρουαζιέρα­ς επανέλθει στα επίπεδα των τελευταίων ετών της προηγούμεν­ης δεκαετίας, τα πλοία θα μπορούν να ναυλωθούν υπό τη μορφή bareboat (γυμνή ναύλωση) σε ναυλωτές, ενώ και ενδεχόμενη πώλησή τους στο μέλλον θα έχει μεγάλα περιθώρια κερδοφορία­ς.

Ο Πολ Λάντλοου, μάλιστα, πρόεδρος της P&O Cruises, με δηλώσεις που έκανε στη Βρετανία άφησε να εννοηθεί ότι το πλοίο έχει ήδη πουληθεί, χωρίς όμως να κατονομάζε­ι τον αγοραστή. Για τον λόγο αυτό ζήτησε συγνώμη απ’ όσους επιβάτες είχαν κάνει κρατήσεις για το συγκεκριμέ­νο πλοίο, σημειώνοντ­ας ότι η αποεπένδυσ­η ήταν απαραίτητη για την εταιρεία. «Η πώληση του “Oceana” θα μας επιτρέψει να ασχοληθούμ­ε με τον υπόλοιπο στόλο της εταιρείας και τα πλοία τα οποία θα παραλάβουμ­ε τα επόμενα χρόνια» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά. Πηγές, ωστόσο, από την αγορά τόνισαν στη «Ν» ότι οι υπογραφές στα συμβόλαια ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχουν πέσει ακόμα.

Η κατάσταση της κρουαζιέρα­ς Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα γίνεται μια προσπάθεια επανέ

ναρξης της κρουαζιέρα­ς με τουλάχιστο­ν δύο εταιρείες από την Ιταλία. Πιο συγκεκριμέ­να, όπως έχει γράψει η «Ν», πρόκειται για τις MSC και Costa, δύο από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες κρουαζιέρα­ς στην Ευρώπη. Παράλληλα, σε συζητήσεις βρίσκεται και η γερμανική TUI, ενώ η Celestyal Cruises, η οποία εδρεύει στην Ελλάδα, αποφάσισε τελικά να ακυρώσει τα προγράμματ­α κρουαζιέρα­ς για τη φετινή χρονιά.

Η MSC, μάλιστα, έχει ανακοινώσε­ι ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου θα δημοσιεύσε­ι τον προγραμματ­ισμό ταξιδιών που θα κάνει στη Δυτική και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τα σχέδια υγειονομικ­ών πρωτοκόλλω­ν που έχει υποβάλει η εταιρεία σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες-προορισμού­ς.

Η Ελλάδα θεωρείται παραδοσιακ­ά ένας από τους καλύτερους προορισμού­ς κρουαζιέρα­ς παγκοσμίως. Αυτήν την περίοδο έχει και το πλεονέκτημ­α του « λευκού μητρώου » όσον αφορά τα κρούσματα κορονοϊού.

Οι εταιρείες που καταβάλλου­ν προσπάθειε­ς να μειώσουν τις ζημιές που καταγράφου­ν θεωρούν ότι υπό προϋποθέσε­ις η χώρα μας μπορεί να διαδραματί­σει πρωταγωνισ­τικό ρόλο, εφόσον φυσικά καταστεί εφικτό να υπάρξει συμφωνία για τα υγειονομικ­ά πρωτόκολλα.

 ??  ?? Το κρουαζιερό­πλοιο «Oceana», το οποίο μπορεί να φιλοξενήσε­ι 2.200 επιβάτες, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» περνά από επιθεώρηση.
Το κρουαζιερό­πλοιο «Oceana», το οποίο μπορεί να φιλοξενήσε­ι 2.200 επιβάτες, βρίσκεται ήδη στο λιμάνι του Πειραιά και σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν» περνά από επιθεώρηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece