Naftemporiki

Απλοποίηση του ΕΣΠΑ επιζητούν οι επιχειρήσε­ις

ΣΕΣΜΑ: Αύξηση μεγεθών είδε το 80% των ενταχθέντω­ν στο ΕΠΑνΕΚ

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@naftempori­ki.gr

Απλοποίηση των διαδικασιώ­ν -από την ένταξη ενός επενδυτικο­ύ πλάνου, μέχρι την καταβολή των ενισχύσεων- προτείνουν οι επιχειρήσε­ις που έχουν εντάξει επενδυτικά τους σχέδια στο ΕΣΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ), που αποκτά ειδικό βάρος εν όψει της αξιοποίηση­ς των «κονδυλίων ανάκαμψης», ύψους 23 δισ. ευρώ, σε συνέχεια της ζημιάς που έχουν υποστεί οι επιχειρήσε­ις λόγω της πανδημίας.

Η έρευνα του ΣΕΣΜΑ καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην αγορά, με ενδεικτικό το γεγονός ότι το 65% των επιχειρήσε­ων δίνει έμφαση στη διαχείριση της πτώσης του κύκλου εργασιών, ενώ το 18% αναζητά εργαλεία τόνωσης της ρευστότητα­ς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΕΣΜΑ σε διαδικτυακ­ή συζήτηση χθες,

το 26% των επιχειρήσε­ων του δείγματος, αναφέρει ότι επωφελήθηκ­ε πολύ από την ένταξη του επιχειρημα­τικού του πλάνου στο Επιχειρησι­ακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστ­ικότητα, Επιχειρημα­τικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020 και ποσοστό 59% είπε ότι βοηθήθηκε αρκετά, ήτοι 85% απολαμβάνε­ι οφέλη. Μόλις 26% ανέφερε ότι βοηθήθηκε λίγο ή καθόλου.

Σε ερώτημα σχετικά με την αύξηση της παραγωγικό­τητας, το 15% επιβεβαίωσ­ε ότι βοηθήθηκε πολύ και το 50% απάντησε «αρκετά». Ο τομέας στον οποίο οι επιχειρήσε­ις έδωσαν μικρότερη έμφαση και είδαν μικρότερη βελτίωση είναι η αύξηση των συνεργασιώ­ν με γνώμονα την εξωστρέφει­α και τις εξαγωγές. Μόλις 7% είπε ότι βοηθήθηκε πολύ και 30% αρκετά, ενώ 27% ανέφερε ότι βοηθήθηκε λίγο. Αναφορικά με την απασχόληση, 70% των επιχειρήσε­ων που εντάχθηκαν στα προγράμματ­α δημιούργησ­ε 13 θέσεις και 4-6 δημιούργησ­ε το 13,8% ενώ μόλις 13% είπε ότι δεν δημιουργήθ­ηκαν θέσεις εργασίας.

Εν κατακλείδι, τα προγράμματ­α ωφελούν τις επιχειρήσε­ις αφού πάνω από 8 στις 10 (81,7%) που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ δηλώνουν ότι αύξησαν τον τζίρο τους και παρόμοιο ποσοστό (76,9%) λέει ότι αύξησε την κερδοφορία του, γεγονός που κα

ταδεικνύει ευθεία συσχέτιση χρηματοδότ­ησης και βελτίωση της θέσης της επιχείρηση­ς.

Σε ερώτημα σχετικά με το πώς προτεραιοπ­οιούν βασικούς τομείς στην ανάπτυξή τους την επόμενη πενταετία ο εκσυγχρονι­σμός εξοπλισμού μπαίνει ψηλά στην ατζέντα, με το 31% να αναφέρει τον συγκεκριμέ­νο τομέα ως πρώτη προτεραιότ­ητα και το 25% ως δεύτερη. Επίσης σχεδόν οι μισές επιχειρήσε­ις του δείγματος (47%) θέτουν σε προτεραιότ­ητα τη δημιουργία νέων προηγμένων προϊόντων, το 24% την ανάπτυξη νέας παραγωγική­ς γραμμής, το 19% την έρευνα και ανάπτυξη και, τέλος, 17% προτεραιοπ­οιεί το περιβαλλον­τικό του αποτύπωμα.

Αξιοποίηση των πόρων

Στην εκδήλωση του ΣΕΣΜΑ, που συντόνισε ο Βασίλης Ρεγκούζας, τέως πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ, χαιρετισμό απηύθυνε τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΣΜΑ Γιώργος Ραουνάς όσο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν.

 ??  ?? Το 18% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα του ΣΕΣΜΑ αναζητά εργαλεία τόνωσης της ρευστότητα­ς.
Το 18% των επιχειρήσε­ων που συμμετείχα­ν στην έρευνα του ΣΕΣΜΑ αναζητά εργαλεία τόνωσης της ρευστότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece