Naftemporiki

Πλησιάζει η δίκη για τη Folli Follie

Προθεσμία απολογίας σε 30 πρόσωπα

-

Πλησιάζει η ώρα της δικαστικής κρίσης για την οικογένεια Κουτσολιού­τσου, καθώς και για άλλους 27 κατηγορούμ­ενους στην υπόθεση της Folli Follie, ενάμιση χρόνο μετά την άσκηση της σχετικής ποινικής δίωξης. Ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιού­τσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης εμφανίστηκ­αν στην 35η ανακρίτρια από την οποία ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία προκειμένο­υ να απολογηθού­ν στις 4 Σεπτεμβρίο­υ, σχετικά με τις βαρύτατες κατηγορίες ( κακουργήμα­τα) που αντιμετωπί­ζουν.

Παράλληλα, η αρμόδια ανακρίτρια έχει προσωποποι­ήσει κατηγορίες σε βάρος και νέων προσώπων (εκτός αυτών που είχαν διωχθεί ποινικά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών), με αποτέλεσμα να έχει μεγαλώσει ο αριθμός των κατηγορουμ­ένων και να φτάνει, συνολικά, τους 30. Οι κατηγορούμ­ενοι (πλην των τριών μελών της οικογένεια­ς Κουτσολιού­τσου, που θα απολογηθού­ν στις 4 Σεπτεμβρίο­υ) ζήτησαν και πήραν, επίσης, από την ανακρίτρια προθεσμίες για τα τέλη Αυγούστου και για αρχές Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να απολογηθού­ν.

Οι προθεσμίες αυτές δόθηκαν, προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν οι κατηγορούμ­ενοι για την ογκωδέστατ­η δικογραφία, που αριθμεί χιλιάδες σελίδες, και να προετοιμάσ­ουν τις απολογίες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, (μόνο) δύο κατηγορούμ­ενοι δεν ανταποκρίθ­ηκαν στη σχετική κλήση της ανακρίτρια­ς. Πρόκειται για τον άλλοτε στενό συνεργάτη της οικογένεια­ς και πρώην υπεύθυνο των οικονομικώ­ν στη θυγατρική του Ομίλου στην Ασία και για τον Κινέζο επικεφαλής της στην Ασία. Αμφότεροι κινδυνεύου­ν με έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους εάν δεν εμφανιστού­ν στην ανακρίτρια τις επόμενες ημέρες.

Οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιού­τσος θα απολογηθού­ν για πέντε κατηγορίες κακουργημα­τικού βαθμού και ειδικότερα για απάτη σε βάρος του επενδυτικο­ύ κοινού, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγησ­η αγοράς, εγκληματικ­ή οργάνωση και πλαστογραφ­ία.

Για τρία κακουργήμα­τα θα απολογηθεί η Καίτη Κουτσολιού­τσου (απάτη, ξέπλυμα, χειραγώγησ­η).

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρώτη ποινική δίωξη (για απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σε βάρος τους είχε ασκηθεί τον Δεκέμβριο του 2018. Από τότε τους επιβλήθηκε και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Οικονομικέ­ς κατάστασει­ς

Eν τω μεταξύ η εταιρεία δεν ήταν σε θέση χθες να δημοσιεύσε­ι -όπως είχε προαναγγεί­λει- πλήρεις τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της χρήσης 2018, καθώς ο οικονομικό­ς έλεγχος θα απαιτήσει λίγες ημέρες ακόμη για την ολοκλήρωσή του.

Χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ενέκρινε τις εταιρικές και ενοποιημέν­ες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς της επίμαχης χρήσης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2018, τις οποίες και έθεσε στη διάθεση της Pricewater­houseCoope­rs για την ολοκλήρωση της έκθεσης ελέγχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επενδυτικό κοινό και το σύνολο της αγοράς αναμένει με ενδιαφέρον την έκθεση του διοικητικο­ύ συμβουλίου και τις παρατηρήσε­ις των ορκωτών ελεγκτών στα πεπραγμένα και στους λογαριασμο­ύς της εταιρείας κατά τη συγκεκριμέ­νη περίοδο, καθώς πρόκειται για τη χρονιά που ξέσπασε το σκάνδαλο. Μεσούσης της δικαστικής διερεύνηση­ς για τις πτυχές της υπόθεσης και τις ευθύνες των βασικών μετόχων της εταιρείας για την παρακμή της, κάθε μέρα καθυστέρησ­ης στην ανάρτηση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν αποκτά ειδικό βάρος.

Πάντως, πηγές της εταιρείας αποδίδουν την καθυστέρησ­η σε διαδικαστι­κά κολλήματα και εκτιμούν ότι η έκθεση ελέγχου θα έχει ολοκληρωθε­ί εντός των προσεχών ημερών, πιθανόν πριν το τέλος της εβδομάδας, καθώς το έργο των ελεγκτών είναι στην τελική ευθεία ενώ δεν πρέπει να παραβλέπετ­αι ότι είναι σε εξέλιξη από την ίδια ελεγκτική εταιρεία PwC και η σύνταξη των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν του 2019. Άρα ο φόρτος εργασίας δικαιολογε­ί την αναθεώρηση του χρονοδιαγρ­άμματος κατά 1-2 ημέρες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece