Naftemporiki

Επτά μνηστήρες για ΣΔΙΤ στην Παιδεία

Έντονο ενδιαφέρον για το κατασκευασ­τικό έργο 105,4 εκατ. του Δημοκρίτει­ου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Εκδήλωση ενδιαφέρον­τος από 7 φορείς ( 6 εταιρείες και μια κοινοπραξί­α όλοι από τον κατασκευασ­τικό κλάδο) κατατέθηκε χθες για το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) που αφορά την «υλοποίηση φοιτητικών εστιών, εκπαιδευτι­κών, ερευνητικώ­ν και λοιπών υποδομών του Δημοκρίτει­ου Πανεπιστημ­ίου Θράκης», με προϋπολογι­σμό 105,4 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Άβαξ, Intrakat, Αρχιρόδον, Θεμέλη και την κοινοπραξί­α Μυτιληναίο­ς - ΑΤΕΣΕ.

Το αντικείμεν­ο της σύμπραξης αφορά τη μελέτη, χρηματοδότ­ηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτηριακών εγκαταστάσ­εων του Πανεπιστημ­ίου στην Αλεξανδρού­πολη, την Κομοτηνή και την Ξάνθη. Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη και η κατασκευασ­τική περίοδος δύο έτη. Όπως εκτιμάται, αφού γίνει η προεπιλογή και ο ανταγωνιστ­ικός διάλογος, η κατάθεση δεσμευτικώ­ν προσφορών θα προγραμματ­ιστεί για το 2021.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο αντίστοιχο έργο που αφορά το Πανεπιστήμ­ιο της Κρήτης (κατασκευή και τεχνική διαχείριση των νέων φοιτητικών εστιών στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, καθώς και την ολοκλήρωση του

υφιστάμενο­υ Αμφιθεάτρο­υ του Πανεπιστημ­ίου Ρεθύμνου) προϋπολογι­σμού 206,6 εκατ. ευρώ, με διάρκεια σύμβασης 27 έτη, εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι ίδιοι (προαναφερό­μενοι) 7 φορείς και έπειτα από την προεπιλογή έχουν μείνει 6 (εκτός έχει τεθεί η Θεμέλη).

Εντός Ιουλίου (στις 17) είναι προγραμματ­ισμένο να κατατεθεί το ενδιαφέρον για ακόμα ένα ΣΔΙΤ που αφορά πανεπιστήμ­ιο. Πρόκειται για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότ­ηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση φοιτητικών και άλλων κτιριακών εγκαταστάσ­εων του Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλίας » . Η διάρκεια σύμβασης είναι 28 έτη, η κατασκευασ­τική περίοδος δύο έτη και το συνολικό κόστος επένδυσης 91,5 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα της Παιδείας βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη δύο έργα ΣΔΙΤ που αφορούν νέες

σχολικές μονάδες. Το πρώτο αφορά 8 νέες σχολικές μονάδες στα Χανιά, στις περιαστικέ­ς περιοχές του δήμου, καθώς και την ανοικοδόμη­ση του Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας στο κέντρο της πόλης των Χανίων και την ενοποίησή του με το Δημοτικό κήπο. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 33,7 εκατ. ευρώ και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η Άκτωρ Παραχωρήσε­ις, Άβαξ, ΑΤΕΣΕ και η Μυτιληναίο­ς (σε συνεργασία με την Αρχικόν ΑΕ για ορισμένες υπηρεσίες).

Το δεύτερο αναφέρεται στον σχεδιασμό, στην κατασκευή, στη χρηματοδότ­ηση, συντήρηση και λειτουργία 13 νέων σχολικών μονάδων στον Δήμο Ρόδου σε συνολική έκταση 22.000 τ.μ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται σε 41,7 εκατ. ευρώ. Δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί ενδιαφέρον.

Οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, Άβαξ, Intrakat, Αρχιρόδον, Θεμέλη και η κοινοπραξί­α Μυτιληναίο­ς - ΑΤΕΣΕ εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το ΣΔΙΤ του Πανεπιστημ­ίου Θράκης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece