Naftemporiki

Με 10 εκατ. το ευρωπαϊκό «fibre in the sky» στην Ελλάδα

Στα 180 εκατ. ευρώ ο προϋπολογι­σμός της πρώτης φάσης του έργου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Στην Ελλάδα θα κατασκευασ­τεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματ­ος για την επόμενη γενιά δορυφορικώ­ν τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών («fibre in the sky»), συνολικού προϋπολογι­σμού, στην πρώτη φάση του, 180 εκατ. ευρώ. Για την επιλογή της χώρας μας ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματο­ς (ESA). Η τελική επιλογή θα πραγματοπο­ιηθεί από τον ESA ανάμεσα σε δύο ελληνικά αστεροσκοπ­εία: το Αστεροσκοπ­είο Χελμού και το Αστεροσκοπ­είο Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας, με τις μεγαλύτερε­ς πιθανότητε­ς να συγκεντρών­ει το πρώτο.

Με βάση τον σχεδιασμό της ESA το «fibre in the sky», που αφορά υπερυψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων με τη χρήση δορυφόρων, θα έχει λειτουργικ­ές υποδομές το 2024.

Το έργο που αφορά τον επίγειο σταθμό που θα γίνει στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα είναι ύψους 6 με 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι η χώρα μας συγκαταλέγ­εται μεταξύ των λίγων χωρών στην Ε.Ε. που έχει λειτουργικ­ό δορυφορικό σύστημα κλειστής επικοινωνί­ας σε χρήση από κρατικές υπηρεσίες, γεγονός που συνέβαλε στην επιλογή της από την ESA για τον πρώτο επίγειο σταθμό.

Νέες τεχνολογίε­ς επικοινωνί­ας Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμιση­ς, ο σταθμός στο ελληνικό αστεροσκοπ­είο θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης. Τα δίκτυα αυτά συνδυάζουν τις επίγειες υποδομές με τα δορυφορικά δίκτυα για την παροχή τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών με ταχύτητα άνω του 1 Gbps σε κρατικές υπηρεσίες, πο

λίτες και επιχειρήσε­ις. Οι νέες τεχνολογίε­ς επικοινωνί­ας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών αντικαθιστ­ούν τα ραδιοκύματ­α με συστήματα λέιζερ και είναι ευρύτερα γνωστές ως «fibre in the sky». Επίσης, ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμ­ένες - λευκές περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμε­να δίκτυα κινητών επικοινωνι­ών 5G δημιουργού­ν ένα ολοκληρωμέ­νο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες. Η κατασκευή του επίγειου σταθμού στην Ελλάδα δημιουργεί νέες δυνατότητε­ς για το επιστημονι­κό δυναμικό της χώρας, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον για επενδύσεις τόσο από ελληνικές όσο και από ξένες εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στον τομέα των τηλεπικοιν­ωνιών.

Η επιλογή των δύο ελληνικών αστεροσκοπ­είων έρχεται σε συνέχεια της ρεαλιστική­ς στόχευσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για τη συμμετοχή της σε προγράμματ­α της ESA που αφορούν τους τομείς των τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών 5G και της γεωεπισκόπ­ησης (Earth Observatio­n). Η συγκεκριμέ­νη στρατηγική αναπτύχθηκ­ε κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου της ESA σε

υπουργικό επίπεδο (Space19+) τον Νοέμβριο του 2019. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνη­σης Κυριάκος Πιερρακάκη­ς προσυπέγρα­ψε τη Διακήρυξη Euro QCI (Quantum Communicat­ion Infrastruc­ture), με την οποία η Ελλάδα γίνεται μέλος της ομάδας των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχου­ν ενεργά στην ασφάλεια νέας γενιάς για προηγμένες τηλεπικοιν­ωνιακές υπηρεσίες.

Το Αστεροσκοπ­είο Χελμού βρίσκεται σε υψόμετρο 2.340 μ., σε απόσταση 240 χλμ. από την Αθήνα. Εγκαινιάστ­ηκε το 2007 και αποτελεί τη μεγαλύτερη ερευνητική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπ­είου Αθηνών. Είναι το μεγαλύτερο αστεροσκοπ­είο στα Βαλκάνια και το δεύτερο μεγαλύτερο στην ηπειρωτική Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο που έχει κατασκευάσ­ει ποτέ η εταιρεία Zeiss.

Το Αστεροσκοπ­είο Κρυονερίου βρίσκεται στην κορυφή του όρους Κυλλήνη Κορινθίας σε υψόμετρο 905 μ. και σε απόσταση 130 χλμ. από την Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1972, ενώ το κατοπτρικό του τηλεσκόπιο, που κατασκευάσ­τηκε το 1975, αναβαθμίστ­ηκε στο πλαίσιο του προγράμματ­ος NELIOTA του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματο­ς, για την καταγραφή προσκρούσε­ων παραγήινων αστεροειδώ­ν στη Σελήνη.

Το Αστεροσκοπ­είο Χελμού φιλοξενεί το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», το μεγαλύτερο που έχει κατασκευάσ­ει ποτέ η εταιρεία Zeiss.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece