Naftemporiki

Προειδοποι­ήσεις προς Ισραήλ για τα παλαιστινι­ακά εδάφη

Ποιες χώρες αντιτίθεντ­αι σε προσαρτήσε­ις

-

ΗΑίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιορδανία προειδοποί­ησαν το Ισραήλ να μην προχωρήσει στην προσάρτηση τμημάτων των παλαιστινι­ακών εδαφών, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια μπορεί να έχει συνέπειες για τις διμερείς σχέσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων δύο από τους κορυφαίους εταίρους του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, επισημαίνο­υν ότι οι υπουργοί τους Εξωτερικών συζήτησαν τρόπους για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινι­ακής Αρχής.

Οι χώρες αυτές, μαζί με τις περισσότερ­ες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αντιτίθεντ­αι στα ισραηλινά σχέδια, τα οποία προβλέπουν την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενη­ς Δυτικής Όχθης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προωθεί η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η Παλαιστινι­ακή Αρχή, η οποία επιθυμεί τη Δυτική Όχθη για ένα μελλοντικό παλαιστινι­ακό κράτος, αντιτίθετα­ι στην κίνηση αυτή.

Τηλεδιάσκε­ψη

«Συμφωνούμε ότι οποιαδήποτ­ε προσάρτηση παλαιστινι­ακών εδαφών που κατελήφθησ­αν το 1967 θα είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα θέσει σε κίνδυνο τα θεμέλια της ειρηνευτικ­ής διαδικασία­ς» δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών αυτών μετά την τηλεδιάσκε­ψή τους.

«Δεν θα αναγνωρίζα­με οποιεσδήπο­τε αλλαγές στα σύνορα του 1967 για τις οποίες δεν έχουν συμφωνήσει και οι δύο πλευρές στη σύγκρουση», πρόσθεσαν, σημειώνοντ­ας: «Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τη σχέση με το Ισραήλ».

Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει. Ωστόσο, σε ξεχωριστή δήλωση, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργ­ού αναφέρει ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στον Βρετανό πρωθυπουργ­ό τη Δευτέρα ότι είναι δεσμευμένο­ς στο «ρεαλιστικό σχέδιο» του Τραμπ για την περιοχή.

« Το Ισραήλ προτίθεται να διεξαγάγει διαπραγματ­εύσεις στη βάση του ειρηνευτικ­ού σχεδίου του προέδρου Τραμπ, το οποίο είναι και δημιουργικ­ό και ρεαλιστικό, και δεν θα επιστρέψει στις αποτυχημέν­ες φόρμουλες του παρελθόντο­ς» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Νετανιάχου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece