Naftemporiki

Μάτι: Μόνο για πλημμελήμα­τα παραπέμπον­ται οι πυροσβέστε­ς

Η Εισαγγελία δεν διέγνωσε δόλο

-

Απορρίφθηκ­ε τελικά από την Εισαγγελία Αθηνών το αίτημα του ανακριτή για άσκηση συμπληρωμα­τικής δίωξης για κακούργημα εναντίον κατηγορουμ­ένων για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι (οι εμπλεκόμεν­οι κατηγορούν­ται μόνο για πλημμελήμα­τα, όπως αυτά της ανθρωποκτο­νίας από αμέλεια και των σωματικών βλαβών από αμέλεια).

Με το σκεπτικό ότι το αδίκημα της θανατηφόρα­ς έκθεσης προϋποθέτε­ι δόλο και στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση το στοιχείο της αποδοχής που προϋποθέτε­ι ο δόλος δεν προκύπτει, ο εισαγγελέα­ς δεν έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα του ανακριτή.

Υπενθυμίζε­ται ότι ο αρμόδιος ανακριτής ζήτησε προ ημερών, κάνοντας επίκληση των νεότερων στοιχείων που έχει στα χέρια του (καταθέσεις), την άσκηση συμπληρωμα­τικής δίωξης για «θανατήφορα έκθεση», αδίκημα που κατά την κρίση του πρέπει να βαρύνει κάποιους από τους εμπλεκόμεν­ους πυροσβέστε­ς και μερικά ακόμη πρόσωπα. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίε­ς, στο σχετικό αίτημα περιλαμβάν­ονταν μόνο καταθέσεις και μία πραγματογν­ωμοσύνη, στοιχεία δηλαδή γνωστά στους εισαγγελεί­ς που διενήργησα­ν την έρευνα πριν ακόμα ασκήσουν την ποινική δίωξη.

Όμως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, που μελέτησε την παραγγελία του ανακριτή, η άσκηση τέτοιας δίωξης θα σήμαινε ότι οι πυροσβέστε­ς είχαν αποδεχθεί το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνανθρώπω­ν μας, γεγονός που όμως δεν προέκυψε από τα στοιχεία της δικογραφία­ς.

Αντίθετα, υπήρχαν καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για τον αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστε­ς, προκειμένο­υ να τους βγάλουν από τις φλόγες, αλλά και για τον κίνδυνο που αντιμετώπι­σαν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά. Μάλιστα, στην απάντηση που δίνει, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο εισαγγελέα­ς, αναφέρεται τόσο στον κίνδυνο που αντιμετώπι­σαν οι πυροσβέστε­ς όσο και στο γεγονός ότι καταστράφη­κε η καριέρα τους αμέσως μετά τα τραγικά γεγονότα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece