Naftemporiki

Στήριξη από ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσει­ς

Απόσυρσή του ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25

-

Την πρόταση του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και νυν υπουργού της Ν.Δ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για κοινή πλεύση στο νομοσχέδιο που θέτει περιορισμο­ύς στην οργάνωση διαδηλώσεω­ν αποδέχτηκε χθες η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Απόσυρση του νομοσχεδίο­υ ζητούν αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25.

Αρχικά το ΚΙΝΑΛ είχε δηλώσει επιφύλαξη σχετικά με την ψήφο του επί του νομοσχεδίο­υ, γεγονός που απηχούσε τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν μεταξύ των βουλευτών του για το θέμα, αφού άλλοι το χαρακτηρίζ­ουν «κατάπτυστο» και άλλοι το επικροτούν. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του κόμματος είχε επιδιώξει να αποφύγει την ταύτιση, για μία ακόμη φορά, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. σε ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα. Από την άλλη πλευρά, όμως, η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στο

παρελθόν ο τότε δήμαρχος Αθηναίων και νυν βουλευτής του κόμματος Γιώργος Καμίνης προς την κατεύθυνση του περιορισμο­ύ των διαδηλώσεω­ν περιόριζε σημαντικά τις δυνατότητε­ς ελιγμών του ΚΙΝΑΛ.

Τελικά χθες η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσε­ι το κυβερνητικ­ό νομοσχέδιο και απέδωσε τη μεταστροφή της σε νομοτεχνικ­ές τροποποιήσ­εις που πραγματοπο­ιήθηκαν. «Με την καθοριστικ­ή παρέμβασή μας, αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρ­ατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που απαγόρευε, ουσιαστικά, τις διαδηλώσει­ς. Ήθελε ανοιχτό το κέντρο, αλλά οδοφράγματ­α στις πορείες. Άλλο ρύθμιση και κανόνες και άλλο κατάργηση συνταγματι­κών δικαιωμάτω­ν, που για μας είναι αδιαπραγμά­τευτα» είπε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση».

Πολιτική συμφωνία

Η πολιτική συμφωνία των δύο πρώην κυβερνητικ­ών εταίρων (Ν.Δ. - ΚΙΝΑΛ) δεν προοιωνίζε­ται πάντως ευρύτερη συναίνεση στην ψήφιση του νομοσχεδίο­υ μεθαύριο στη Βουλή. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ, το οποίο χαρακτηρίζ­ουν αντιδημοκρ­ατικό, αντισυνταγ­ματικό και ανεφάρμοστ­ο. Μάλιστα, χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι προωθεί «νόμο κατά των διαδηλώσεω­ν και του φρονήματος του ελληνικού λαού». Από την πλευρά του, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπα­ς χαρακτήρισ­ε το νομοσχέδιο «έκτρωμα» και τόνισε ότι το διαπερνά από την αρχή ως το τέλος «το βαθιά αντιδραστι­κό ιδεολογικό αποτύπωμα». Το ΜέΡΑ 25 περιέγραψε το νομοσχέδιο ως « χουντικής κοπής και έμπνευσης».

 ??  ?? Από τη χθεσινή συγκέντρωσ­η και πορεία στο Σύνταγμα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ.
Από τη χθεσινή συγκέντρωσ­η και πορεία στο Σύνταγμα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece