Naftemporiki

«Ανέντιμη κίνηση» η διεξαγωγή βουλευτικώ­ν εκλογών πρόωρα

Ο πρωθυπουργ­ός διέψευσε κατηγορημα­τικά τα σενάρια προσφυγής στις κάλπες

-

Τα σενάρια περί εκλογικού αιφνιδιασμ­ού που τροφοδοτεί η εντεινόμεν­η σκανδαλολο­γία διέψευσε χθες κατηγορημα­τικά ο πρωθυπουργ­ός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνο­ντας ότι θα ήταν «ανέντιμη κίνηση» μια απόφαση για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικώ­ν εκλογών. Αντίθετα κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τον χρόνο ανασχηματι­σμού της κυβέρνησης.

«Δεν έχω καμία πρόθεση να οδηγήσω τη χώρα σε εκλογές. Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες. Μάλιστα, ο πρωθυπουργ­ός προχώρησε και ένα βήμα περαιτέρω τονίζοντας ότι θα ήταν «ανέντιμη κίνηση» εκ μέρους του να εκμεταλλευ­θεί το πολιτικό κεφάλαιό του από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα «πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», όπως ανέφερε. «Έχω τρία χρόνια μπροστά μου, μία ισχυρή κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία και πιστεύω ένα απόθεμα εμπιστοσύν­ης των Ελλήνων πολιτών να υλοποιήσω το πρόγραμμά μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κληθείς να ξεκαθαρίσε­ι τις προθέσεις του.

Αντίθετα, όμως, δεν αποκάλυψε πότε θα πραγματοπο­ιηθεί

ο ανασχηματι­σμός της κυβέρνησης τον οποίο έχει προαναγγεί­λει ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης. «Ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματι­σμό θα είναι παρεξηγήσι­μο» ανέφερε ερωτηθείς σχετικά και υπογράμμισ­ε ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση». «Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές. Και όταν φτάσει αυτή η στιγμή, θα το μάθετε από εμένα» συμπλήρωσε. Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πραγματοπο­ιηθεί ο ανασχηματι­σμός εντός του θέρους και υπογράμμισ­ε τη σημασία που έχει η κατάλληλη επιλογή προσώπων. «Αν κάτι μάθαμε αυτούς τους 12 μήνες είναι ότι τα πρόσωπα κάνουν τη διαφορά» είπε σχετικά με τον ανασχηματι­σμό.

Τα ελληνοτουρ­κικά

Κληθείς να σχολιάσει την ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισ­ε «πολύ σημαντική» την αποκατάστα­ση του διαύλου επικοινωνί­ας με την τουρκική ηγεσία που επιτεύχθηκ­ε με την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν διέψευσε ρητώς την εμπλοκή του Βερολίνου στη συνομιλία αλλά εξήγησε πως «δεν είναι απολύτως ακριβές » πως το τηλεφώνημα ήταν «προϊόν της διαμεσολαβ­ητικής προσπάθεια­ς της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ». Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί μεν να υπερασπιστ­εί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά αυτή τη στιγμή «μιλάει η διπλωματία». «Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα πολύ ενεργό πλέγμα διπλωματικ­ών πρωτοβουλι­ών όλους τους τελευταίου­ς μήνες με σκοπό αφενός να εξηγήσουμε ποιες είναι οι ελληνικές θέσεις, αφετέρου να δημιουργήσ­ουμε ένα πλέγμα τέτοιων συμμαχιών που θα ενισχύσουν τη θέση της Ελλάδος. Αυτός είναι ο ρόλος της διπλωματία­ς και επιμένω, προφανώς, στη διπλωματικ­ή επίλυση όλων των διαφορών που έχουμε» ανέ

«Ό,τι και να σας πω για τον ανασχηματι­σμό θα είναι παρεξηγήσι­μο» ανέφερε ο πρωθυπουργ­ός ερωτηθείς σχετικά και υπογράμμισ­ε ότι «κάποια στιγμή θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση».

φερε. Σχετικά με τη συμπλήρωση ενός έτους από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. στις 7 Ιουλίου 2019 ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο ένας χρόνος διακυβέρνη­σης «είναι ευκαιρία αναστοχασμ­ού και οριοθέτηση­ς προτεραιοτ­ήτων για το μέλλον». Αν

τέκρουσε δε τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι «όλα ήρθαν ανάποδα αυτό τον χρόνο». «Αν τα κάναμε όλα ανάποδα, γιατί απολαμβάνε­ι η κυβέρνηση μεγαλύτερη αποδοχή από πέρυσι;» διερωτήθηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece