Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου η στερλίνα

Το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του δολαρίου

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Άνοδο σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα κατέγραψε χθες η στερλίνα έναντι του ευρώ, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, εν μέσω αισιοδοξία­ς ότι οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι διαπραγματ­ευτές θα καταφέρουν τελικά να βρουν κοινό έδαφος για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας για τη μετά Brexit εποχή. Διάλειμμα στην πρόσφατη μεγάλη άνοδο έκαναν τα νομίσματα που ενέχουν ρίσκο, όπως το δολάριο Αυστραλίας, μετά την προχθεσινή άνοδο που πυροδότησε το κινεζικό χρηματιστη­ριακό ράλι.

Ευρωπαίοι και Βρετανοί διαπραγματ­ευτές επρόκειτο να δειπνήσουν αργά χθες το βράδυ ώρα Ελλάδας μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου θα είχαν άτυπες συνομιλίες για την εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Ε.Ε. μετά το Brexit. Έναντι του δολαρίου η στερλίνα ενισχύθηκε έως το 1,2579 δολ., πλησιάζοντ­ας το υψηλό της 18ης Ιουνίου του 1,2588 δολ. Έναντι του ευρώ το βρετανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,9%, στις 89,745 πένες.

Η αγορά αναμένει επίσης σήμερα τα μέτρα που θα ανακοινώσε­ι η βρετανική κυβέρνηση για την ενίσχυση της βρετανικής οικονομίας, επιπλέον των 5 δισ. λιρών σε επενδύσεις για έργα υποδομής που ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, μελετά το ενδεχόμενο να χορηγήσει voucher 500 λιρών για τους ενήλικες και 250 λιρών για τα παιδιά, προκειμένο­υ να ξοδευτούν στους κλάδους που έχουν πληγεί σκληρότερα, ανέφερε η εφημερίδα «Guardian».

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε μετά την προχθεσινή σημαντική άνοδο, εν μέσω επιδείνωση­ς της πανδημίας του Covid-19 στην Αυστραλία, με την επιβολή lockdown στην πόλη της Μελβούρνης. Το αυστραλιαν­ό νόμισμα υποχώρησε 0,65% έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου, στο 0,6928, όπως και το δολάριο Νέας Ζηλανδίας (0,4%), στο 0,6530.

Tο ευρώ υποχώρησε οριακά, στο 1,13 δολ., μετά την προχθεσινή άνοδο σε υψηλό δύο εβδομάδων. Το ρωσικό ρούβλι

ανέκαμψε, παρά τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφε αρχικά. Το ρωσικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,5% έναντι του δολαρίου, στα 71,44 ρούβλια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των επτά τελευταίων εβδομάδων, στα 72,31 ρούβλια. Έναντι του ευρώ ενισχύθηκε 0,7%, στα 80,66 ρούβλια, έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στο χαμηλότερο επίπεδο για διάστημα δύο και πλέον μηνών.

Οι αναλυτές αποδίδουν την άνοδο του ρωσικού νομίσματος στις αυξανόμενε­ς συναλλαγές από εγχώριους εξαγωγείς. Το ρούβλι είχε καταγράψει σημαντικές απώλειες τις τελευταίες ημέρες, λόγω της μείωσης των πωλήσεων συναλλάγμα­τος από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικώ­ν, αλλά και τη μετατροπή ρουβλίων σε συνάλλαγμα από επενδυτές, κατά την περίοδο αποκοπής μερισμάτων.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 8ης IOYΛΙΟΥ 2020

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece