Naftemporiki

Σε πρώτο πλάνο τα ελληνικά

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίο­υ το 10ετές

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πρωταγωνίσ­τησαν χθες, με τις αποδόσεις τους να οδηγούν την καθοδική τάση του ευρωπαϊκού Νότου για άλλη μία συνεδρίαση, μετά την έγκριση της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ από τον ESM, αλλά και τις προβλέψεις της Κομισιόν για πιο ήπια ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Οι επενδυτές αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη σημερινή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσει για το Ταμείο Ανάκαμψης και αν μέρος των κεφαλαίων του θα δοθούν υπό τη μορφή επιδοτήσεω­ν όπως έχει προτείνει η Κομισιόν, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την οικονομική ανάκαμψη στις χώρες της νότιας Ευρώπης και υποβαθμίζο­ντας τις ανησυχίες για περαιτέρω επιβάρυνση του κρατικού χρέους. Ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις προτεινόμε­νες επιχορηγήσ­εις, προτιμώντα­ς τα κεφάλαια του Ταμείου να παρέχονται πλήρως ως δάνεια. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου περιορίστη­κε στο 1,129%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 26 Φεβρουαρίο­υ, με το spread έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού bund που χθες σημείωσε άνοδο κατά 1 μονάδα βάσης στο -0,43% να κλείνει στις 157 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υπο

χώρησε κατά δύο μονάδες βάσης, κλείνοντας στο 1,29%, όχι μακριά από το χαμηλό τριών μηνών του 1,25% στο οποίο είχε βρεθεί κατά τη διάρκεια της συ

νεδρίασης της περασμένης Παρασκευής.

Η χθεσινή ημέρα περιελάμβα­νε έναν κατακλυσμό από νέες εκδόσεις. Η Κύπρος συγκέντρωσ­ε 1 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για δύο ομόλογα με λήξη το 2024 και το 2040 μέσω κοινοπραξί­ας τραπεζών, με τις προσφορές να ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Η Αυστρία άντλησε 920 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου και 460 εκατ. ευρώ από την έκδοση ενός 50ετούς ομολόγου, ενώ η Γερμανία συγκέντρωσ­ε 585,4 εκατ. ευρώ μέσω ενός 10ετούς ομολόγου συνδεδεμέν­ου με τον πληθωρισμό. Η Γαλλία, τέλος, ανέθεσε σε κοινοπραξί­α τραπεζών την πώληση ενός 15ετούς ομολόγου, επίσης συνδεδεμέν­ου με τον πληθωρισμό.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece