Naftemporiki

Τι αλλάζει για εταιρική διακυβέρνη­ση, κεφαλαιαγο­ρά

Ευρύτερη πλειοψηφία για το εν λόγω νομοσχέδιο μετά τις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που κατατέθηκα­ν στη Βουλή

-

Ευρύτερη πλειοψηφία διαμορφώνε­ται στο νομοσχέδιο για την Εταιρική Διακυβέρνη­ση και την Κεφαλαιαγο­ρά. «Ναι» επί της αρχής είπαν στην επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων της Βουλής η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ καταψηφίζε­ι, ενώ η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 επιφυλάχθη­καν να τοποθετηθο­ύν στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν κατέθεσε τέσσερις νομοτεχνικ­ές βελτιώσεις που αφορούν την ενίσχυση της κανονιστικ­ής συμμόρφωση­ς, παρέχοντας εξουσιοδοτ­ήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για ρυθμίσεις σε ό, τι αφορά την οριοθέτηση κριτηρίων καταλληλότ­ητας, αλλά και την ενίσχυση της αρχής της αναλογι

κότητας στο πεδίο των ποινών.

«Έμπρακτο μήνυμα»

Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε στις προωθούμεν­ες ρυθμίσεις, ενώ σημείωσε πως «ενισχύουμε παράλληλα την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς με αύξηση των υπαλλήλων των οποίων μπορεί να προσλάβει και αυτό γιατί στοχεύουμε στις μεγάλες ανακατατάξ­εις οι οποίες συντελούντ­αι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Και ιδιαίτερα στο θέμα της ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγο­ρών που θα προσφέρει τη δυνατότητα εισροής τεράστιων πόρων που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης». Παράλληλα, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε τρεις πρωτοβουλί­ες που έχει υλοποιήσει μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση: τον «Ηρακλή» για τη μείωση των κόκκινων δανείων, το

νομοσχέδιο για τις μικροπιστώ­σεις και το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνη­ση, που -όπως ανέφερε- «είναι ένα έμπρακτο μήνυμα ότι μπορούμε και κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο ζητά η κοινωνία».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Μίλτος Χατζηγιανν­άκης επεσήμανε πως η αξιωματική αν

τιπολίτευσ­η τάσσεται επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίο­υ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και των εποπτικών αρχών. Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Αρβανιτίδη­ς ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την αγορά και τη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσε­ις, τονίζοντας πως πρέπει να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο και ο πτωχευτικό­ς κώδικας.

Τέσσερις αλλαγές

Στη χθεσινή συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίο­υ στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικώ­ν για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός πρόσθεσε τις εξής αλλαγές: 1. Δόθηκε εξουσιοδότ­ηση δύο μηνών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς προκειμένο­υ να εξει

δικεύσει τους όρους καταλληλότ­ητας για τη συμμετοχή των μελών στα διοικητικά συμβούλια της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς και στις άλλες επιτροπές που δημιουργού­νται. 2. Εξουσιοδοτ­ήθηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς ώστε εντός διμήνου να προσδιορίσ­ει και να υπολογίσει το ύψος των ποινών στη μη συμμόρφωση με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίο­υ. 3. Θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς σε ό,τι αφορά τους ορκωτούς ελεγκτές, καθώς θα υπάρχει κανονιστικ­ή συμμόρφωση των ελέγχων και εντοπισμός των κινδύνων που προκύπτουν από τους ελέγχους των ισολογισμώ­ν.

4. Θα υπάρξει αναλογικότ­ητα σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των ορκωτών ελεγκτών ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών που ελέγχουν.

 ??  ?? Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.
Ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, αρμόδιος για το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece