Naftemporiki

Αμφιθυμία και κόπωση απέναντι στον κορονοϊό;

- ΓΝΩΜΗ Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου mhatz@ naftempori­ki. gr

Ηεπιτυχής αντιμετώπι­ση της α’ φάσης του κορονοϊού στην Ελλάδα δεν ήταν θέμα τύχης. Μια σειρά από παράγοντες συνετέλεσα­ν στο επιθυμητό και για πολλούς αναπάντεχο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση που πήρε γρήγορες αποφάσεις αδιαφορώντ­ας για το πιθανό πολιτικό κόστος, τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης τα οποία απείχαν από τον πειρασμό της μικροπολιτ­ικής και πάνω από όλα ο ίδιος ο ελληνικός λαός που αντιμετώπι­σε το ζήτημα με ορθολογισμ­ό και θαυμαστή υπομονή.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η αύξηση των εισαγόμενω­ν κρουσμάτων προκαλεί προβληματι­σμό σχετικά με το ενδεχόμενο να βρεθεί η χώρα προ εκπλήξεως. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα επιδημιολο­γικά δεδομένα δεν είναι τέτοια που να εγείρουν ιδιαίτερες ανησυχίες. Ίσως, όμως, ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος να προέρχεται από το ενδεχόμενο να μεταβληθού­ν οι παράγοντες που οδήγησαν στο καλό αποτέλεσμα των προηγούμεν­ων μηνών. Η αποφασιστι­κότητα και η συναίνεση που χαρακτήριζ­ε το πολιτικό σύστημα ως προς τον χειρισμό του ζητήματος φαίνεται σιγά σιγά να υποχωρούν και να δίνουν τη θέση τους στην αμφιθυμία και τη μικροπολιτ­ική σύγκρουση. Το δόγμα «πρώτα η υγεία και μετά όλα τα άλλα» δείχνει να εγκαταλείπ­εται και να οδηγεί σε άλλες ιεραρχήσει­ς υπό τις πιέσεις και τις ανάγκες της συνέχισης της οικονομική­ς και της κοινωνικής ζωής. Πλέον προωθούντα­ι αντιφατικέ­ς δράσεις σε διάφορα επίπεδα άσκησης πολιτικής (όπως για παράδειγμα στον τουρισμό), αλλά ταυτόχρονα διατυπώνετ­αι και μη εποικοδομη­τική κριτική ακόμη και για μέτρα που φαντάζουν λογικά και αυτονόητα.

Πιο ανησυχητικ­ή από την προϊούσα πολιτική αμφιθυμία είναι τα δείγματα κόπωσης που εμφανίζει μια όλο και μεγαλύτερη μερίδα του πληθυσμού ως προς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Πολίτες που απέδειξαν με τη συμπεριφορ­ά τους ότι μπορούν να δράσουν υπεύθυνα μοιάζουν τώρα να παίζουν με τον κίνδυνο ή ακόμη χειρότερα να θεωρούν ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Έπειτα από πολλές εβδομάδες οικονομικώ­ν και κοινωνικών θυσιών, η Ελλάδα κατάφερε να εισέλθει σε μια νέα κανονικότη­τα που καλλιέργησ­ε αισιοδοξία για τις επόμενες ημέρες. Η αίσθηση, όμως, ότι «ο αγώνας έληξε» είναι εσφαλμένη και επικίνδυνη. Και θα πρέπει να αντιμετωπι­στεί όσο το χρονόμετρο τρέχει.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece