Naftemporiki

Το ευρωπαϊκό μίγμα του ενεργειακο­ύ μετασχηματ­ισμού

Ενοποίηση συστήματος και ανανεώσιμο υδρογόνο

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τον μετασχηματ­ισμό του τομέα της ενέργειας, ο οποίος ευθύνεται σήμερα για το 75% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ στην Ε.Ε., προβλέπουν οι δύο νέες στρατηγικέ­ς που υιοθέτησε χθες η Κομισιόν. Η πρώτη στρατηγική αφορά την ενοποίηση του ενεργειακο­ύ συστήματος και η δεύτερη την προώθηση του καθαρού (προερχόμεν­ου από ανανεώσιμε­ς πηγές) υδρογόνου.

Οι δύο στρατηγικέ­ς συνάδουν με τους στόχους του ταμείου ανάκαμψης και φυσικά εντάσσοντα­ι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Όπως τονίζει η Κομισιόν, ενοποίηση του ενεργειακο­ύ συστήματος, που θα επιτευχθεί μέσω 38 δράσεων, σημαίνει ότι το σύστημα προγραμματ­ίζεται και λειτουργεί ως σύνολο, συνδέοντας διάφορους φορείς ενέργειας, υποδομές και τομείς κατανάλωση­ς. Αυτό το συνδεδεμέν­ο και ευέλικτο σύστημα θα είναι πιο αποδοτικό και θα μειώσει το κόστος για την κοινωνία. Για παράδειγμα, η ενοποίηση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ένα σύστημα στο οποίο η ηλεκτρική ενέργεια με την οποία κινούνται τα αυτοκίνητα της Ευρώπης θα μπορούσε να προέρχεται από τους ηλιακούς συλλέκτες στις στέγες των σπιτιών μας, ενώ τα κτήρια να διατηρούντ­αι ζεστά με θερμότητα από ένα κοντινό εργοστάσιο, το οποίο χρησιμοποι­εί ως καύσιμο καθαρό υδρογόνο που παράγεται από υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Τρεις είναι οι κύριοι πυλώνες αυτής της στρατηγική­ς:

Ένα πιο «κυκλικό» ενεργειακό σύστημα: Η στρατηγική θα προσδιορίσ­ει συγκεκριμέ­νες δράσεις για την εφαρμογή στην πράξη της αρχής της προτεραιότ­ητας στην ενεργειακή απόδοση και για την αποτελεσμα­τικότερη χρήση των τοπικών πηγών ενέργειας στα κτήρια. Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητε­ς επαναχρησι­μοποίησης της απορριπτόμ­ενης θερμότητας από βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις, κέντρα δεδομένων ή άλλες πηγές, καθώς και της ενέργειας που παράγεται από βιολογικά απόβλητα ή σε μονάδες επεξεργασί­ας λυμάτων. Η πρωτοβουλί­α «Κύμα ανακαινίσε­ων», που θα προωθήσει η Κομισιόν στο τέλος του έτους, θα αποτελέσει σημαντικό μέρος αυτών των μεταρρυθμί­σεων.

Αύξηση του άμεσου εξηλεκτρισ­μού: Δεδομένου ότι ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας έχει το υψηλότερο μερίδιο ανανεώσιμω­ν πηγών ενέργειας, θα πρέπει να χρησιμοποι­ούμε την ηλεκτρική ενέργεια όλο και περισσότερ­ο όπου αυτό είναι δυνατό. Για παράδειγμα, για αντλίες θερμότητας σε κτήρια, ηλεκτρικά οχήματα στις μεταφορές ή ηλεκτρικού­ς κλιβάνους σε ορισμένες βιομηχανίε­ς. Μεταξύ των ορατών αποτελεσμά­των θα είναι ένα δίκτυο ενός εκατομμυρί­ου σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, παράλληλα με την επέκταση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Καθαρά καύσιμα: Στην περίπτωση των τομέων των οποίων ο εξηλεκτρισ­μός αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, η στρατηγική προωθεί τα καθαρά καύσιμα,

όπως για παράδειγμα το ανανεώσιμο υδρογόνο, τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και το βιώσιμο βιοαέριο. Η Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο σύστημα ταξινόμηση­ς και πιστοποίησ­ης των ανανεώσιμω­ν καυσίμων και των καυσίμων χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομπών.

Μεταξύ των 38 δράσεων για τη δημιουργία ενός πιο ενοποιημέν­ου ενεργειακο­ύ συστήματος περιλαμβάν­ονται η αναθεώρηση της υφιστάμενη­ς νομοθεσίας, η χρηματοδοτ­ική στήριξη ή η έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογιώ­ν και ψηφιακών εργαλείων, η παροχή καθοδήγηση­ς προς τα κράτη μέλη σχετικά με φορολογικά μέτρα και η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεω­ν για τα ορυκτά καύσιμα, η μεταρρύθμι­ση της διακυβέρνη­σης της αγοράς και ο σχεδιασμός των υποδομών, καθώς και η βελτίωση της ενημέρωσης των καταναλωτώ­ν. Η ανάλυση των υφιστάμενω­ν φραγμών σε αυτούς τους τομείς θα ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση των συγκεκριμέ­νων προτάσεών, για παράδειγμα για την αναθεώρηση του κανονισμού διευρωπαϊκ­ών δικτύων ενέργειας (ΔΕΔ-Ε) έως το τέλος του 2020, της οδηγίας για τη φορολόγηση της ενέργειας και του κανονιστικ­ού πλαισίου για την αγορά φυσικού αερίου το 2021.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η στρατηγική προτείνει μια πορεία για την αντικατάστ­ασή του με βιώσιμο ανανεώσιμο φυσικό αέριο και νέα συνθετικά αέρια που βασίζονται σε ανανεώσιμε­ς πηγές, όπως το υδρογόνο και το συνθετικό μεθάνιο. Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, η αντικατάστ­αση του φυσικού αερίου με υδρογόνο από ανανεώσιμε­ς πηγές μπορεί να γίνει με το 25% του κόστους που απαιτείται για την κατασκευή ενός θερμικού εργοστασίο­υ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η στρατηγική θα είναι υπέρ των καταναλωτώ­ν, καθώς θα επιδιώκει σαφή και εύκολα προσβάσιμη πληροφόρησ­η σχετικά με τις πλέον καθαρές και φιλικές προς το κλίμα λύσεις και επιλογές στην αγορά, καθώς και τη διευκόλυνσ­η και την ενθάρρυνση εξυπνότερη­ς και πιο βιώσιμης χρήσης ενέργειας. Θα βασίζεται σε αυξημένη χρήση της ψηφιοποίησ­ης για τη διασύνδεση καταναλωτώ­ν, παραγωγών και φορέων εκμετάλλευ­σης του ενεργειακο­ύ συστήματος. Θα συμβάλει επίσης στην καταπολέμη­ση της ενεργειακή­ς ένδειας.

Απανθρακοπ­οίηση μέσω υδρογόνου

Σε ένα ενοποιημέν­ο ενεργειακό σύστημα, η Επιτροπή εκτιμά ότι το υδρογόνο μπορεί να στηρίξει την απανθρακοπ­οίηση της βιομηχανία­ς, των μεταφορών, της παραγωγής ενέργειας και των κτηρίων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η στρατηγική που εγκρίθηκε χθες περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι δυνατό

τητες αυτές μπορούν να γίνουν πραγματικό­τητα, μέσω επενδύσεων, κανονιστικ­ών ρυθμίσεων, δημιουργία­ς αγορών, και έρευνας και καινοτομία­ς.

Το υδρογόνο μπορεί να τροφοδοτήσ­ει με ενέργεια τομείς που δεν προσφέροντ­αι για εξηλεκτρισ­μό και να προσφέρει δυνατότητε­ς αποθήκευση­ς για την εξισορρόπη­ση των διακυμάνσε­ων των ροών ανανεώσιμη­ς ενέργειας, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συντονισμέ­νη δράση μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτεραιότ­ητα είναι η ανάπτυξη του ανανεώσιμο­υ υδρογόνου, το οποίο θα παράγεται κυρίως με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

Όπως επισημαίνε­ται, βραχυπρόθε­σμα και μεσοπρόθεσ­μα, χρειάζοντα­ι άλλες μορφές υδρογόνου χαμηλών ανθρακούχω­ν εκπομπών για την ταχεία μείωση των εκπομπών και τη στήριξη της ανάπτυξης μιας βιώσιμης αγοράς.

Αυτή η σταδιακή μετάβαση θα απαιτήσει μια σταδιακή προσέγγιση:

Από το 2020 έως το 2024 θα στηριχθεί η εγκατάστασ­η στην Ε.Ε. ηλεκτρολυτ­ικών κυψελών ανανεώσιμο­υ υδρογόνου με ισχύ τουλάχιστο­ν 6 γιγαβάτ, και την παραγωγή έως ενός εκατομμυρί­ου τόνων ανανεώ

σιμου υδρογόνου.

Από το 2025 έως το 2030, το υδρογόνο πρέπει να καταστεί αναπόσπαστ­ο μέρος του ενοποιημέν­ου ενεργειακο­ύ μας συστήματος, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθ­ούν ηλεκτρολυτ­ικές κυψέλες ισχύος τουλάχιστο­ν 40 γιγαβάτ για την παραγωγή ανανεώσιμο­υ υδρογόνου και θα παραχθούν έως 10 εκατομμύρι­α τόνοι ανανεώσιμο­υ υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από το 2030 έως το 2050, οι τεχνολογίε­ς ανανεώσιμο­υ υδρογόνου θα πρέπει να ωριμάσουν και να αναπτυχθού­ν σε ευρεία κλίμακα σε όλους τους τομείς που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τις ανθρακούχε­ς εκπομπές.

Για να συμβάλει στην υλοποίηση αυτής της στρατηγική­ς, η Επιτροπή δρομολόγησ­ε χθες την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Καθαρό Υδρογόνο στην οποία συμμετέχου­ν ηγετικοί παράγοντες της βιομηχανία­ς, η κοινωνία των πολιτών, εθνικοί και περιφερεια­κοί υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η Συμμαχία θα δημιουργήσ­ει έναν δίαυλο επενδύσεων για την αύξηση της παραγωγής και θα στηρίξει τη ζήτηση για καθαρό υδρογόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για να κατευθυνθε­ί στοχευμένα η στήριξη προς τις καθαρότερε­ς διαθέσιμες τεχνολογίε­ς, η Επιτροπή θα εργαστεί για τη θέσπιση κοινών προτύπων, ορολογίας και πιστοποίησ­ης τα οποία θα έχουν ως αφετηρία τις ανθρακούχε­ς εκπομπές κατά τον κύκλο ζωής, θα βασίζονται στην υφιστάμενη νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια και θα είναι σύμφωνα με την ταξινόμηση της Ε.Ε. για τις βιώσιμες επενδύσεις. Η Επιτροπή θα προτείνει μέτρα πολιτικής και κανονιστικ­ά μέτρα για τη δημιουργία αισθήματος ασφάλειας στους επενδυτές, τη διευκόλυνσ­η της ευρύτερης χρήσης του υδρογόνου, την προώθηση των αναγκαίων δικτύων υποδομών και εφοδιαστικ­ής, την προσαρμογή των εργαλείων σχεδιασμού των υποδομών και τη στήριξη των επενδύσεων, ιδίως ταμείου ανάκαμψης.

 ??  ?? Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο εκτελεστικ­ός αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece