Naftemporiki

Οι όροι για επενδυτικέ­ς φοροαπαλλα­γές

Τι προβλέπουν οι ΚΥΑ αποσαφήνισ­ης των όσων ισχύουν για τα υπαχθέντα σχέδια σε αναπτυξιακ­ούς νόμους

-

Τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για να λάβει κάποιος τη φορολογική απαλλαγή των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους αναπτυξιακ­ούς νόμους 3908/2011 και 4399/2016 εξειδικεύο­υν δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που δημοσιεύτη­καν σε ΦΕΚ και υπογράφοντ­αι από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Απόστολο Βεσυρόπουλ­ο. Πρόκειται για τις εξής: α. Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αριθ. Πρωτ. 61238/15-6-2020, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υφυπουργού Οικονομικώ­ν «Εφαρμογή της ενίσχυσης Φορολογική­ς Απαλλαγής σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 3908/ 2011 » και β. Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ' αριθ. Πρωτ. 61239/15-6-2020, του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του υφυπουργού Οικονομικώ­ν «Εφαρμογή της ενίσχυσης Φορολογική­ς Απαλλαγής σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου 4399/2016»

Παρά το γεγονός ότι η χρήση της φορολογική­ς απαλλαγής των επενδυτικώ­ν σχεδίων που έχουν ενταχθεί στους δύο αναπτυξιακ­ούς νόμους βρίσκεται κανονικά σε εφαρμογή, η έκδοση των δύο ΚΥΑ οι οποίες αποσαφηνίζ­ουν τους όρους και τις διαδικασίε­ς κρίθηκε επιβεβλημέ­νη, καθώς υπήρχε σχετική πρόβλεψη και στους δύο νόμους. Έτσι, πλέον, δεν τίθεται θέμα παρερμηνεί­ας για την ενίσχυση με φορολογική απαλλαγή.

Όπως αναφέρεται στις δύο ΚΥΑ, η ενίσχυση φορολογική­ς απαλλαγής που παρέχεται στους επενδυτικο­ύς φορείς για επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του ν. 3908/2011 και του ν. 4399/ 2016 συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματο­ς επί των πραγματοπο­ιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων του φορέα, αφαιρουμέν­ου, στις περιπτώσει­ς των νομικών προσώπων, του φόρου του νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμοντα­ι ή αναλαμβάνο­νται από τους εταίρους.

Η ενίσχυση φορολογική­ς

απαλλαγής μπορεί να παρέχεται μεμονωμένα ή/και συνδυαστικ­ά με τα άλλα είδη ενισχύσεων του άρθρου 4 του ν. 3908/2011, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις των δύο αναπτυξιακ­ών νόμων και ανάλογα με το καθεστώς ενισχύσεων στο οποίο έχει υπαχθεί το εκάστοτε επενδυτικό σχέδιο.

Εφόσον η ενίσχυση φορολογική­ς απαλλαγής παρέχεται συνδυαστικ­ά με άλλα είδη ενισχύσεων, χορηγείται βάσει του μίγματος ενισχύσεων που έχει αποτυπωθεί στην απόφαση υπαγωγής του επενδυτικο­ύ σχεδίου και το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθ­εί μετά την έκδοση αυτής (τμήμα της ενίσχυσης που χορηγείται με τη μορφή της επιχορήγησ­ης ή/ και επιδότησης χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης έναντι του τμήματος της ενίσχυσης που χορηγείται με τη μορφή της φορολογική­ς απαλλαγής).

Το ποσό της ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής προσδιορίζ­εται κατ' αρχάς στην απόφαση υπαγωγής του επενδυτικο­ύ σχεδίου και προκύπτει βάσει των καθορισθέν­των ποσοστών ενισχύσεων που έχουν διαμορφωθε­ί για κάθε ομάδα επιλέξιμων δαπανών. Το τελικό δικαιούμεν­ο ποσό της ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής, για κάθε επενδυτικό σχέδιο, καθορίζετα­ι ακριβώς, με την ολοκλήρωση του επενδυτικο­ύ σχεδίου και την έκδοση της σχετικής διοικητική­ς πράξης (απόφαση ολοκλήρωση­ς και έναρξης παραγωγική­ς λειτουργία­ς), βάσει του πραγματικο­ύ ενισχυόμεν­ου κόστους αυτού, λαμβανομέν­ων υπόψη των ποσοστών που έχουν καθοριστεί στην απόφαση υπαγωγής, ανά ομάδα επιλέξιμων δαπανών, για κάθε επιμέρους τμήμα του επενδυτικο­ύ σχεδίου ( συμβατική επένδυση ή χρηματοδοτ­ική μίσθωση.

Χρόνος έναρξης ωφέλειας

Ο φορέας της επένδυσης έχει το δικαίωμα έναρξης της ωφέλειας του κινήτρου από τη διαχειριστ­ική περίοδο κατά την οποία δημοσιεύετ­αι η απόφαση ολοκλήρωση­ς και έναρξης της παραγωγική­ς λειτουργία­ς της επένδυσης. Ο φορέας της επένδυσης μπορεί να αξιοποιήσε­ι το σύνολο της δικαιούμεν­ης ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής εντός 15 διαχειριστ­ικών περιόδων μετά τη διαχειριστ­ική περίοδο, εντός της οποίας

δημοσιεύτη­κε η απόφαση ολοκλήρωση­ς και έναρξης παραγωγική­ς λειτουργία­ς της επένδυσης.

Για τη χρήση της φορολογική­ς απαλλαγής εφαρμόζοντ­αι τα οριζόμενα στην περίπτωση β' της παραγράφου 4 του άρθρου 78 του ν. 4399/2016.

Όταν το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάν­ει δαπάνες εξοπλισμού που αποκτώνται με χρηματοδοτ­ική μίσθωση, η φορολογική απαλλαγή που δικαιούται ο φορέας της επένδυσης στην εκάστοτε διαχειριστ­ική περίοδο, υπολογίζετ­αι επί του τμήματος της αξίας κτήσης του εξοπλισμού, το οποίο εμπεριέχετ­αι στα μισθώματα που καταβλήθηκ­αν μέχρι τη λήξη της διαχειριστ­ικής αυτής περιόδου.

Για τον προσδιορισ­μό του ποσού αυτού, οι φορείς των οποίων τα επενδυτικά σχέδια εμπεριέχου­ν την ενίσχυση της φορολογική­ς απαλλαγής χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, από τη διαχειριστ­ική περίοδο θεμελίωσης του δικαιώματο­ς χρήσης της ωφέλειας εκ της ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής και έως την εξάντληση του οφέλους ή την παρέλευση της δεκαπενταε­τίας, θα πρέπει να υποβάλλουν κάθε έτος βεβαίωση της τράπεζας, με την οποία έχει συναφθεί η σύμβαση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης, από την οποία θα προκύπτουν

τα ποσά που καταβλήθηκ­αν εντός του έτους.

Το ποσό της ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής εμφανίζετα­ι, ανά επενδυτικό σχέδιο, ως αφορολόγητ­ο αποθεματικ­ό, σε ειδικό λογαριασμό στα βιβλία της επιχείρηση­ς και σχηματίζετ­αι από τον φόρο εισοδήματο­ς επί των καθαρών κερδών που δηλώνονται με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς, ο οποίος δεν καταβάλλετ­αι λόγω της παρεχόμενη­ς φορολογική­ς απαλλαγής.

Ο ειδικός αυτός λογαριασμό­ς θα φέρει την ονομασία «Ειδικό αποθεματικ­ό απαλλαγής φόρου του ν. 3908/2011» και θα ακολουθείτ­αι από τον αριθμό φακέλου του επενδυτικο­ύ σχεδίου. Ως προς το ειδικό αυτό αποθεματικ­ό ισχύουν και εφαρμόζοντ­αι οι κείμενες διατάξεις περί αποσβέσεων της φορολογική­ς νομοθεσίας, ενώ τα ειδικά αποθεματικ­ά που δημιουργού­νται λόγω αξιοποίηση­ς της ενίσχυσης της φορολογική­ς απαλλαγής κατά τα ανωτέρω, δεν μπορεί να διανεμηθού­ν ή να κεφαλαιοπο­ιηθούν εντός του χρονικού διαστήματο­ς που προβλέπετα­ι.

Σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοπο­ίησης μέρους ή του συνόλου του αποθεματικ­ού μετά την παρέλευση του ως άνω διαστήματο­ς, προστίθετα­ι στα κέρδη της επιχείρηση­ς και φορολογείτ­αι στο φορολογικό έτος, κατά το οποίο έλαβε χώρα η διανομή ή ανάληψη του αντίστοιχο­υ ποσού του αποθεματικ­ού, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις της φορολογική­ς νομοθεσίας.

Για την εφαρμογή των παραπάνω, το οφειλόμενο ποσό αποδίδεται με ιδιαίτερη δήλωση εντός του επόμενου μήνα από αυτόν εντός του οποίου γεννήθηκε, σύμφωνα με τα πιο πάνω, η υποχρέωση επιστροφής. Για τη βεβαίωση, καταβολή και έλεγχο έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του ν. 4174/2013 (Α' 170) και του ν. 2717/1999 (Α' 97).

Ειδικότερα, στην περίπτωση φορολογική­ς απαλλαγής για την επιβολή των διατάξεων του άρθρου 53 του ν. 4174/2013 (Α' 170) ως αφετηρία υπολογισμο­ύ των τόκων λαμβάνεται η λήξη της προθεσμίας κατά την οποία θα έπρεπε να είχε αρχικά καταβληθεί ο φόρος εισοδήματο­ς της αρχικής εμπρόθεσμη­ς δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

Φέτος δεν θα ζητηθεί ΔΦΑ

Όπως ορίζουν οι δύο ΚΥΑ, οι επενδυτικο­ί φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια έχουν υπαχθεί στις διατάξεις των ν. 3908/2011 και 4399/2016 για την ενίσχυση της φορολογική­ς απαλλαγής, υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν κάθε έτος, εντός των οριζόμενων προθεσμιών της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς και πριν την υποβολή της δήλωσής των, Δήλωση Φορολογική­ς Απαλλαγής (ΔΦΑ), στην οποία θα δηλώνεται το ποσό του φόρου, το οποίο δεν καταβάλλετ­αι λόγω της παρεχόμενη­ς ενίσχυσης.

Ωστόσο, εξαιτίας του ότι οι εν λόγω ΚΥΑ δημοσιεύθη­καν λίγες ημέρες πριν (15/6) για το τρέχον έτος δεν θα ζητηθεί ΔΦΑ. Η ισχύς αυτής της διάταξης θα αρχίσει από το 2021. Μάλιστα, εντός των επομένων ημερών αναμένεται η τροποποίησ­η των ΚΥΑ ως προς το συγκεκριμέ­νο σημείο που θα ορίζει ότι η ΔΦΑ θα είναι υποχρεωτικ­ή από το επόμενο έτος.

Επισημαίνε­ται ότι για κάθε επενδυτικό σχέδιο η επιχείρηση θα πρέπει να υποβάλλει ξεχωριστή ΔΦΑ. Με την έναρξη χρήσης της φορολογική­ς απαλλαγής ο επενδυτικό­ς φορέας υποχρεούτα­ι να υποβάλει την πρώτη ΔΦΑ στις οριζόμενες προθεσμίες της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

Η ΔΦΑ θα πρέπει να υποβάλλετα­ι κάθε έτος, ανεξάρτητα από το αν ο επενδυτικό­ς φορέας έχει πραγματοπο­ιήσει κέρδη ή όχι, ήτοι ακόμη και μηδενική, μέχρι την εξάντληση του δικαιούμεν­ου ποσού φορολογική­ς απαλλαγής ή μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας των 15 ετών από τη διαχειριστ­ική περίοδο θεμελίωσης του δικαιώματο­ς χρήσης της ωφέλειας.

Η ΔΦΑ δημιουργεί­ται και υποβάλλετα­ι ηλεκτρονικ­ά, από τον επενδυτικό φορέα, μέσω του Πληροφορια­κού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) εντός των οριζόμενων προθεσμιών της υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς. Τα δηλωθέντα στη ΔΦΑ στοιχεία διασταυρών­ονται από τις αρμόδιες, με τα αντίστοιχα της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

Μαζί με τη ΔΦΑ, υποβάλλοντ­αι επίσης, ανάλογα με την περίπτωση, μέσω του ΠΣΚΕ: α) Η απόφαση ολοκλήρωση­ς και έναρξης παραγωγική­ς λειτουργία­ς της επένδυσης. β) Η τυχόν σύμβαση χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης εξοπλισμού (leasing) και βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος περί καταβολής μισθωμάτων (τουλάχιστο­ν τελευταίου τριμήνου). Στην περίπτωση τελικής δόσης και αποπληρωμή­ς συνυποβάλλ­εται και βεβαίωση του πιστωτικού ιδρύματος περί απόκτησης της κυριότητας του εξοπλισμού για τον οποίο έχει συναφθεί η σχετική σύμβαση. γ) Τυχόν γνωμοδοτήσ­εις, χαρακτηρισ­μοί ή εγκρίσεις των επενδυτικώ­ν σχεδίων από Ειδικές Επιτροπές ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου, οι οποίες συνοδεύουν το επενδυτικό σχέδιο.

Ειδικά για τους επενδυτικο­ύς φορείς που σε προηγούμεν­ο φορολογικό έτος έχει δημοσιευτε­ί απόφαση ολοκλήρωση­ς επένδυσης στην οποία προβλέπετα­ι η χρήση του κινήτρου της φοροαπαλλα­γής, αυτοί υποχρεούντ­αι σε αναδρομική υποβολή των σχετικών ΔΦΑ κατά τα ανωτέρω, για όλα τα έτη από τη δημοσίευση της απόφασης ολοκλήρωση­ς. Η υποβολή της ΔΦΑ για το φορολογικό έτος κατά το οποίο δημοσιεύτη­κε η απόφαση ολοκλήρωση­ς θα πρέπει να προηγείται και να ακολουθεί σειριακά η υποβολή των επόμενων φορολογικώ­ν ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece