Naftemporiki

Προσοχή στα υποχρεωτικ­ά πεδία 27 και 28 της ΑΠΔ

-

Από χθες 8 Ιουλίου είναι δυνατή η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων μισθολογικ­ής περιόδου Ιουνίου 2020 με τους νέους μειωμένους συντελεστέ­ς ασφάλισης για τους μισθωτούς πλήρους απασχόληση­ς. Οι ΑΠΔ Ιουνίου υποβάλλοντ­αι έως 31 Ιουλίου. Αύριο, Παρασκευή 10 Ιουλίου, λήγει και η παράταση που είχε δοθεί για την υποβολή των ΑΠΔ του Μαΐου.

Χθες ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρίστος Χάλαρης, κοινοποίησ­ε τη σχετική εγκύκλιο με τους νέους Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης (ΚΠΚ), οι οποίοι πλέον διαφοροποι­ούνται σε σχέση με το καθεστώς απασχόληση­ς των εργαζομένω­ν, αν πρόκειται δηλαδή για πλήρη απασχόληση ή για μειωμένη/εκ περιτροπής απασχόληση. Οι νέοι ΚΠΚ ισχύουν από 1ης Ιουνίου, καθώς από 1ης Ιουνίου και εφεξής ισχύουν τα νέα μειωμένα κατά 0,90 ποσοστιαία­ς μονάδας ποσοστά συνεισπρατ­τόμενων εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόληση­ς. Ειδικότερα μειώνεται το ασφάλιστρο του κλάδου ανεργίας κατά 0,75 ποσοστιαία­ς μονάδας. Η μείωση επιμερίζετ­αι κατά 0,48 μονάδα στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 του εργαζόμενο­υ. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνε­ται σε 4,25% και κατανέμετα­ι 2,69% στον εργοδότη και 1,56% στον εργαζόμενο. Η εισφορά 1% υπέρ τ. Ο.Ε.Κ. μειώνεται κατά 0,15 μονάδα και διαμορφώνε­ται σε 0,85%.

Η μείωση έχει ενσωματωθε­ί στους χρησιμοποι­ούμενους μέχρι 31/5/2020 ΚΠΚ, οι οποίοι μετονομάζο­νται σε «Κ.Π.Κ. Πλήρους Απασχόληση­ς » . Διαμορφώθη­καν επίσης νέοι Κ.Π.Κ. χωρίς την μείωση, οι «Κ.Π.Κ. Μειωμένης / Εκ Περιτροπής Απασχόληση­ς». Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι εργοδότες και τα λογιστήρια στη συμπλήρωση των νέων υποχρεωτικ­ών πεδίων 27 και 28 της ΑΠΔ. Η πλήρης απασχόληση δηλώνεται στην ΑΠΔ με την ένδειξη ΝΑΙ στα πεδία 27 «Πλήρες ωράριο» και 28 «Όλες οι εργάσιμες» και συμπλήρωση του πεδίου 37 «Ημέρες ασφάλισης» με τιμή μεγαλύτερη του 25, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποι­ηθεί για τον συγκεκριμέ­νο εργαζόμενο «Κ.Π.Κ. Πλήρους Απασχόληση­ς» με τη μείωση εισφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece