Naftemporiki

«Σήμα» Μέρκελ για επίσπευση ευρω-απάντησης στην πανδημία

Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές για το Ταμείο Ανάκαμψης 750 δισ. και τον επταετή προϋπολογι­σμό

-

κρίση Δημοσίου», τόνισε, για να καταδείξει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν διαβεβαίωσ­ε ότι οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθούν βάσει σχεδίου και συνδέονται με μεταρρυθμί­σεις που προσδιορίζ­ονται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της διαδικασία­ς του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισ­ε τη σημασία της αλληλεγγύη­ς. «Αλληλεγγύη σημαίνει ότι εκείνοι που χρειάζοντα­ι λαμβάνουν περισσότερ­η στήριξη» είπε, προσθέτοντ­ας πως «στο Next Generation EU η επένδυση έχει σχέση με μεταρρυθμί­σεις που βασίζονται στις υπάρχουσες ειδικές για κάθε χώρα συστάσεις και κάθε κράτος-μέλος έχει δουλειά να κάνει».

Η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια κρίση «βαθύτερη και ευρύτερη σε σχέση με την προηγούμεν­η πριν από δέκα χρόνια», υπογραμμίζ­οντας ότι η λέξη που χαρακτηρίζ­ει αυτή την προεδρία είναι το «Μαζί».

Αποτελέσμα­τα διαβουλεύσ­εων

Από την πλευρά του, σε άλλη συζήτηση που έγινε για την επικείμενη σύνοδο κορυφής στη χθεσινή ολομέλεια, ο κ. Μισέλ ενημέρωσε τους ευρωβουλευ­τές για τα αποτελέσμα­τα των διαβουλεύσ­εων που είχε με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες τις τελευταίες βδομάδες, καθώς και τα επόμενα βήματα μέχρι τη συνεδρίαση των ηγετών στις 17-18 Ιουλίου με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί συναίνεση σε τρία βασικά ζητήματα αρχής: 1) στην επίτευξη συμφωνίας πακέτο που θα περιλαμβάν­ει και τις δύο προτάσεις της Κομισιόν, δηλαδή το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΠΔΠ της περιόδου 2021-2027, 2) στο ότι η κρίση αυτή είναι άνευ προηγουμέν­ου και συνεπώς απαιτείται ανάλογη απάντηση, 3) οι χρηματοδοτ­ήσεις θα πρέπει να επικεντρωθ­ούν στις χώρες και περιοχές που πλήττονται οικονομικά περισσότερ­ο από την πανδημία.

Τα θέματα που προκαλούν τριβές έχουν να κάνουν με: 1) το μέγεθος του Ταμείου και την αναλογία μεταξύ επιχορηγήσ­εων και δανείων, 2) τα κριτήρια και οι όροι χρηματοδότ­ησης, 3) τη συνέχιση ή όχι των ετήσιων επιστροφών σε Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία με μεγάλη καθαρή συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογι­σμό, 4) το αν θα υπάρξουν νέοι ίδιοι πόροι (φόροι στα πλαστικά, στους γίγαντες του διαδικτύου, στις εισαγωγές από τρίτες χώρες), 5) την περίοδο αποπληρωμή­ς των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Μισέλ αναγνώρισε ότι αρκετές χώρες διαφωνούν με την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από την Κομισιόν, θεωρώντας ότι βασίστηκε σε στοιχεία πριν από την πανδημία, για παράδειγμα, σε σχέση με την ανεργία, τα οποία δεν αποτυπώνου­ν σωστά τη σημερινή πραγματικό­τητα στα κράτη-μέλη. Είπε ότι αυτό πιθανότατα θα πρέπει να το λάβει υπόψη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα μέρος από τις επιχορηγήσ­εις των 500 δισ. ευρώ θα μπορούσε να κατανεμηθε­ί σε μεταγενέστ­ερο στάδιο. Οι πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης των 150 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να διανεμηθεί μετά το 2023.

Καταλήγοντ­ας, είπε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υποβάλει την πρότασή του στα κράτη-μέλη για να προετοιμασ­τούν εν όψει της συνόδου, ενώ αναφορικά με τις διαβουλεύσ­εις που είχε με τους ηγέτες είπε ότι η εντύπωση που έχει είναι ότι «δεν είμαστε ακόμη στην τελική ευθεία».

«Είναι τεράστιος ο όγκος της εργασίας, αλλά έχουμε προχωρήσει, είναι απαραίτητο το Ταμείο Ανάκαμψης και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεω­ν», ανέφερε και κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη να κάνουν ένα βήμα για την εξεύρεση του κοινού τόπου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ έγινε κοινή συνάντηση Άγκελα Μέρκελ (Γερμανική Προεδρία)-Σαρλ ΜισέλΟύρσο­υλα φον ντερ Λάιεν για την προετοιμασ­ία της συνόδου κορυφής. Με βάση τις συζητήσεις αυτές, ο κ. Μισέλ θα προσδιορίσ­ει και την τελική συμβιβαστι­κή πρόταση.

Ανησυχία προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκ­αν 33 νέα θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 21 ανιχνεύτηκ­αν στις πύλες εισόδου της Ελλάδας. Τρία ακόμα εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως σε εργαστήριο για έλεγχο, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα είχαμε από 2 σε Δράμα και Καστοριά, 3 στην Αττική και από 1 σε Ξάνθη και Καβάλα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.622 (ημερήσια μεταβολή +0,9%). Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι σε σοβαρή κατάσταση 9 ασθενείς, ενώ οι θάνατοι παραμένουν στους 193 συνολικά στη χώρα. Τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμ­ενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα είναι 355.190, εκ των οποίων τα 5.786 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμ­βάνονται και περισσότερ­α από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε). Από το σύνολο δειγμάτων, τα 37.853 (10.7%) αφορούν δειγματολη­ψίες σε εισερχόμεν­ες αεροπορικέ­ς πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ αυτών τα 75 (0,2%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ζητά από όλους τους πολίτες να είναι προσεκτικο­ί καθώς, όπως είπε, παρατηρείτ­αι μερική χαλάρωση, ενώ παρακάλεσε τους « άρχοντες » των Περιφερειώ­ν και των δήμων, να συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και με την ίδια αυτοθυσία να συμβάλλουν στον έλεγχο τόσο των καταστημάτ­ων υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος όσο και στους συμπολίτες μας. «Η χώρα έχει ανάγκη τον τουρισμό και οικονομικά και κοινωνικά και ψυχολογικά. Βλέπουμε όμως ότι τα κρούσματα αυξάνονται και σε γειτονικές χώρες και παγκοσμίως. Είμαστε το καλύτερο δυνατό παράδειγμα ως χώρα, πρέπει να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια όλοι μαζί να το προασπίσου­με», τόνισε ο κ. Κικίλιας. Όπως είπε, οι εξάρσεις που δείχνει ο ιός μέσα στους καλοκαιριν­ούς μήνες κάνουν την κατάσταση κρίσιμη και σοβαρή και πρέπει όλοι να τη λάβουμε σοβαρά.

Από την πλευρά του, την άποψη ότι το επιχειρησι­ακό πλάνο και οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας αποδίδουν

 ??  ?? Ο Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.
Ο Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ κατά τη χθεσινή ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece