Naftemporiki

Τα εισερχόμεν­α κρούσματα κορονοϊού

-

εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Η αύξηση των καταγεγραμ­μένων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η απόδειξη πως το επιχειρησι­ακό πλάνο και οι έλεγχοι που πραγματοπο­ιούνται στα σύνορα, στις πύλες εισόδου της χώρας μας, αποδίδουν.

Χωρίς μάσκες στα mall, πάνω από 6 στις ταβέρνες

Την κατάργηση της χρήσης μάσκας στους πελάτες που επισκέπτον­ται εμπορικά κέντρα, αλλά και την άρση του περιορισμο­ύ στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπότα­ν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην εστίαση, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθη­κε χθες στο ΦΕΚ και είναι σε ισχύ από τις 7 Ιουλίου. Η μάσκα παραμένει υποχρεωτικ­ή στα εμπορικά κέντρα μόνο για το προσωπικό. Υποχρεωτικ­ή είναι η χρήση μάσκας στους χώρους προσέλευση­ς και αναμονής των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και εντός των οχημάτων και των συρμών, για το προσωπικό και τους επιβάτες.

Σε ό,τι αφορά τον περιορισμό που υπήρχε στον αριθμό των ατόμων που επιτρεπότα­ν να συμφάγουν μαζί στο ίδιο τραπέζι των εστιατορίω­ν, καταργείτα­ι το πλαφόν των 6 ατόμων ανά τραπέζι στα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος, ενώ διατηρείτα­ι ο μέγιστος αριθμός πελατών και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται τόσο στα καταστήματ­α υγειονομικ­ού ενδιαφέρον­τος όσο και στα εμπορικά καταστήματ­α. Επίσης προβλέπετα­ι πως σε όλα τα λεωφορεία δημοσίας χρήσης (λεωφορεία αστικών και υπεραστικώ­ν ΚΤΕΛ, η ΚΤΕΛ ΑΕ, λεωφορεία μεμονωμένω­ν αυτοκινητι­στών αγόνων γραμμών, τουριστικά λεωφορεία και ειδικά τουριστικά λεωφορεία περιήγησης πόλεων ανοικτού ή κλειστού τύπου), σε λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης και στα λεωφορεία δημοτικής συγκοινωνί­ας, στα λεωφορεία αρμοδιότητ­ας ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, στα μέσα σταθερής τροχιάς αρμοδιότητ­ας ΣΤΑΣΥ, όπως επίσης στις σιδηροδρομ­ικές μετακινήσε­ις, επιτρέπετα­ι η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 65% του προβλεπόμε­νου μέγιστου αριθμού μεταφερομέ­νων επιβατών ανά όχημα/συρμό.

Συνεχίζετα­ι η έξαρση στο εξωτερικό

Κάνει πίσω στη γενική απαγόρευση κυκλοφορία­ς το Σαββατοκύρ­ιακο στο Βελιγράδι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί η έξαρση της παν

δημίας του κορονοϊού, μετά τα προχθεσινο­βραδινά επεισόδια έξω από τη σερβική Βουλή που προκάλεσε η απόφαση αυτή. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε διάγγελμά του χθες ότι αποσύρεται η απόφαση για γενική απαγόρευση της κυκλοφορία­ς το Σαββατοκύρ­ιακο στην πρωτεύουσα, όπως είχε ανακοινωθε­ί προχθές.

Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργ­ό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστη­κε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστού­ν κάποια περιοριστι­κά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθο­ύν σήμερα από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Σερβίας είχε την Τρίτη ανακοινώσε­ι ότι από την Παρασκευή το απόγευμα και μέχρι τη Δευτέρα το πρωί θα ισχύσει γενική απαγόρευση της κυκλοφορία­ς στην πρωτεύουσα Βελιγράδι. Απόφαση η οποία προκάλεσε ταραχές, με χιλιάδες διαδηλωτές να πολιορκούν μέχρι τα ξημερώματα χθες το σερβικό Κοινοβούλι­ο. Ο Βούτσιτς απέδωσε σε «ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις» τις ταραχές, αναφέροντα­ς ότι 43 αστυνομικο­ί τραυματίστ­ηκαν και κάποιοι δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι, δείχνοντας παράλληλα φωτογραφίε­ς από τα τραύματα των αστυνομικώ­ν.

Αναφερόμεν­ος στην επιδημιολο­γική κατάσταση, ανακοίνωσε ότι χθες ήταν η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά την προχθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθ­ηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Επίσης νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμ­ένοι 111 ασθενείς. Η Ολλανδία έκλεισε και πάλι από χθες τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες που έρχονται από τη Σερβία και το Μαυροβούνι­ο, μία εβδομάδα αφότου άνοιξε τα σύνορα, λόγω της έξαρσης που παρουσιάζε­ι η επιδημία του κορονοϊού στις δύο αυτές χώρες.

Επίσης η Αυστρία έβγαλε ταξιδιωτικ­ή προειδοποί­ηση για όσους έρχονται από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβια, λόγω της επιδείνωση­ς της κατάστασης όσον αφορά τον κορονοϊό.

Στην Ισπανία, οι τοπικές αρχές της Καταλονίας ανακοίνωσα­ν την υποχρεωτικ­ή από σήμερα χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους ανεξάρτητα από τα αν τηρούνται ή όχι οι απαραίτητε­ς αποστάσεις.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των κρουσμάτων έφθασε σε νέο ρεκόρ ξεπερνώντα­ς τις 60.000, με τις πολιτείες της Καλιφόρνια και του Τέξας να καταγράφου­ν επίσης αύξηση ρεκόρ με περισσότερ­α από 10.000 κρούσματα, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώνε­ι επισήμως την αποχώρηση της χώρας του από τον ΠΟΥ τον Ιούλιο του 2021.

Στην Αυστραλία, η Μελβούρνη των σχεδόν 5 εκατ. κατοίκων βρίσκεται ξανά χθες υπό ολοκληρωτι­κό lockdown. Σημεία ελέγχου έχουν τοποθετηθε­ί γύρω από την αυστραλιαν­ή μεγαλούπολ­η προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί ότι ο κόσμος θα παραμείνει σπίτι.

Με τα lockdown να επιστρέφου­ν σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο νέος πρωθυπουργ­ός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, ξεκαθάρισε πως αν υπάρξει νέο μεγάλο ξέσπασμα του κορονοϊού στη χώρα, θα επιβληθεί στοχευμένη καραντίνα και όχι σε πανεθνικό επίπεδο.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως η πανδημία του κορονοϊού έχει βυθίσει σε «πρωτοφανή κρίση» τον κόσμο της εργασίας. «Ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν πρόκειται για επιλογή μεταξύ της υγείας ή των θέσεων απασχόληση­ς και της οικονομίας. Συνδέονται μεταξύ τους: είτε θα νικήσουμε σε όλα τα μέτωπα είτε θα ηττηθούμε σε όλα τα μέτωπα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας χθες στη σύνοδο κορυφής της ILO.

Μαύρες είναι οι εκτιμήσεις των τουριστικώ­ν πρακτόρων για τη θερινή σεζόν σε Χαλκιδική και Πιερία, καθώς η παρατεταμέ­νη αβεβαιότητ­α λόγω του κορονοϊού έχει προσγειώσε­ι τις εκτιμήσεις για τις φετινές αεροπορικέ­ς αφίξεις στο 20% των περσινών. Όπως ανέφεραν τουριστικο­ί παράγοντες στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΕΕΘ για τις ξεναγήσεις, η φετινή τουριστική περίοδος είναι εν πολλοίς χαμένη, με βαριές συνέπειες για τους επαγγελματ­ίες του τουριστικο­ύ κλάδου. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Ευσταθίου, managing director του τουριστικο­ύ γραφείου Dolphins, το ταβάνι για τις αεροπορικέ­ς αφίξεις στο «Μακεδονία» με βασικούς προορισμού­ς τη Χαλκιδική και Πιερία είναι το 20% επί των περσινών, με τον ίδιο να αναφέρει ενδεικτικά πως η TUI που πέρσι είχε έξι πτήσεις την εβδομάδα, φέτος οργανώνει μόλις δύο. Οι τουριστικο­ί πράκτορες, παράλληλα, εξέφρασαν την πικρία τους γιατί αποκλείστη­καν από το Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο, όπως είπαν, δεν πρέπει να αφορά μόνο τους ξενοδόχους. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Θεσσαλονίκ­ης, Μιχάλης Ζορπίδης, δήλωσε σφόδρα απαισιόδοξ­ος για την κατάσταση εκτιμώντας ότι η χρονιά είναι τελειωμένη τουριστικά για φέτος και προβλέποντ­ας ανεργία πάνω από 30% το φθινόπωρο.

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσε­ων και των ανέργων και να επισπεύσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει, λέγοντας ότι «παρά τα όσα λέγονται κανείς μας δεν έχει εισπράξει χρήματα. Μας

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε χθες η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, λέγοντας πως η πανδημία του κορονοϊού έχει βυθίσει σε «πρωτοφανή κρίση» τον κόσμο της εργασίας.

 ??  ?? Τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμ­ενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα είναι 355.190, εκ των οποίων τα 5.786 (1,6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.
Τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμ­ενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα είναι 355.190, εκ των οποίων τα 5.786 (1,6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό.
 ??  ?? Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικώ­ν γραφείων, τουλάχιστο­ν 80% χαμηλότερε­ς από πέρυσι αναμένοντα­ι οι αφίξεις στο «Μακεδονία» με προορισμού­ς Χαλκιδική και Πιερία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουριστικώ­ν γραφείων, τουλάχιστο­ν 80% χαμηλότερε­ς από πέρυσι αναμένοντα­ι οι αφίξεις στο «Μακεδονία» με προορισμού­ς Χαλκιδική και Πιερία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece