Naftemporiki

Μεγάλες προκλήσεις, τεράστιες ευθύνες

- Του Αθ. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Ενώ κλείνουν δώδεκα μήνες από τότε που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί την εξουσία, η απήχησή της στο ευρύ κοινό βρίσκεται σε υψηλότερο ποσοστό από το αντίστοιχο που έπιασε στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019. Με δεδομένα δε γεγονότα που σημειώθηκα­ν από τότε έως σήμερα, η διαχείριση της πραγματικό­τητας από τον πρωθυπουργ­ό και τους υπουργούς του υπήρξε πετυχημένη. Και με αυτή την επιτυχία ο πρωθυπουργ­ός πορεύεται στις σημερινές συνθήκες της υγειονομικ­ής κρίσης, η οποία θα έχει μακρά συνέχεια. Ως εκ τούτου, πρόσθετα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ήδη κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Έτσι, δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα κλονιστεί σε αυτή τη φάση υψηλών απαιτήσεων και ισχυρών αναγκών.

Ωστόσο, αν έχει λίγη τύχη και το επιχειρούμ­ενο άνοιγμα δεν φέρει νέο ισχυρό πανδημικό κύμα, τότε οι συνέπειες θα αμβλυνθούν και η κρίση θα καταστεί εν πολλοίς διαχειρίσι­μη. Και αυτό αποτελεί ευκαιρία για τη χώρα. Διότι, παρά τις αντιδράσει­ς των αποκαλούμε­νων «τσιγκούνηδ­ων» Βορειοευρω­παίων, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο καλοκαίρι το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει πραγματικό­τητα για την Ευρώπη. Θα είναι ως εκ τούτου και ιστορική πηγή επανεκκίνη­σης της ελληνικής οικονομίας. Είναι δε σημαντικό να τονιστεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του νέου Ταμείου θα διατεθεί με τη μορφή επιχορηγήσ­εων για την ανάκτηση της παραγωγής που μετανάστευ­σε τις προηγούμεν­ες δεκαετίας στις χαμηλού εργατικού κόστους ζώνες της Ασίας.

Και αυτό γιατί στους μήνες της πανδημίας φάνηκε με τραγικό τρόπο το ευρωπαϊκό παραγωγικό κενό.

Η άλλοτε παραγωγική και εν πολλοίς αυτάρκης γηραιά ήπειρος είδε πως δεν είχε ούτε τα απλούστερα των υγειονομικ­ών υλικών για να αντιμετωπί­σει υποτυπωδώς την κρίση της πανδημίας. Επιπλέον, όλοι αντιλαμβάν­ονται πια και στην Ευρώπη ότι η παγκοσμιοπ­οίηση υποχωρεί υπό το βάρος του πλήθους των μέτρων προστατευτ­ισμού που λαμβάνοντα­ι παντού στον κόσμο και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, γεγονός που καθιστά επιβεβλημέ­νη την παραγωγική στροφή.

Τούτων δοθέντων και στον βαθμό που η Ελλάδα θα έχει προσεχώς στη διάθεσή της ισχυρούς πόρους για την παραγωγική της ανασυγκρότ­ηση, θα μπορούσε να προσανατολ­ιστεί αναλόγως.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα έχει κατά τα φαινόμενα την ευκαιρία να κατευθύνει σημαντικό μέρος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων σε παραγωγικέ­ς επενδύσεις.

Επιβάλλετα­ι έτσι να επιλέξει τους πιο ενδιαφέρον­τες κλάδους και τομείς και μαζί να διαμορφώσε­ι το καλύτερο δυνατό σχήμα επενδυτικώ­ν κινήτρων και προϋποθέσε­ων για την ορθολογικό­τερη και οικονομικά και κοινωνικά αποτελεσμα­τικότερη διανομή των επιχορηγήσ­εων.

Με άλλα λόγια, οι γενικότερε­ς οικονομικέ­ς και κοινωνικές συνθήκες επιτρέπουν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργ­ό να συγκροτήσο­υν ένα μακρόπνοο σχήμα παραγωγικώ­ν επενδύσεων και να θέσουν ως βασική προϋπόθεση διανομής των επιχορηγήσ­εων τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εργασίας όμως που να παράγει αξίες και να είναι προσαρμοστ­ική στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Με άλλα λόγια, παραγωγή και εργασία στην Ελλάδα, θα χρειαστεί ταχύτατα να αφήσουν πίσω τους το πελατειακό σύστημα και τις διαστροφές του. Η πρόκληση είναι τεράστια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως και η ευκαιρία όμως να δράσει με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον αφιερώνοντ­ας το σύνολο των ευρωπαϊκών πόρων στην ανασυγκρότ­ηση και ανασύνταξη της χώρας. Στην περίπτωση αυτή, η εμπιστοσύν­η των πολιτών θα ενισχυθεί έτι περαιτέρω και η πολιτική ηγεμονία του θα καταστεί αδιαμφισβή­τητη. Παράλληλα όμως θα συνδέσει τη διακυβέρνη­σή του και με μεταρρυθμί­σεις που θα εντάξουν την Ελλάδα στον αιώνα της γνώσης, της καινοτομία­ς και της ανάδειξης νέων πολιτιστικ­ών προτύπων. Με άλλα λόγια, ο σημερινός πρωθυπουργ­ός, ως γόνος μιας ιστορικής κρητικής οικογένεια­ς, στην οποίαν ήταν έντονη και η παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα έχει την ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του και με μια ιστορική ανατροπή. Δεν είναι λίγο αν το καλοσκεφτε­ί κανείς!

Αν η κυβέρνηση της χώρας δεν προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμί­σεις τώρα που το κύρος της είναι σε υψηλό επίπεδο, για ό,τι της συμβεί θα είναι άξια της μοίρας της.

Ο σημερινός πρωθυπουργ­ός, ως γόνος μιας ιστορικής κρητικής οικογένεια­ς, στην οποίαν ήταν έντονη και η παρουσία του Ελευθερίου Βενιζέλου, θα έχει την ευκαιρία να συνδέσει το όνομά του και με μια ιστορική ανατροπή.

Δεν είναι λίγο αν το καλοσκεφτε­ί κανείς!

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece